Начало Народно събрание Курсанти посетиха парламента и Министерство на отбраната

Курсанти посетиха парламента и Министерство на отбраната

По случай 8-ми декември – празникът на българските студенти, курсанти от военните училища във Велико Търново, Долна Митрополия и Шумен посетиха Народното събрание на Република България. Посещението е по покана на депутата от „Обединени патриоти“, заместник-председател на ВМРО – БНД и член на комисията по отбрана в НС доц. Милен Михов.

Курсантите се срещнаха с председателя на комисията по отбрана ген. Константин Попов, зам.-председателите Борис Вангелов, полк. Владмир Тошев и Николай Цонков, както и с адмирал Пламен Манушев и ген. Симеон Симеонов.

Доц. Милен Михов поздрави кадетите с избора на професионалния им път и подчерта, че е време да се върне честта и славата на българската армия, която в исторически план е доказала своята безстрашност и непоколебимост. Той обърна внимание и на това, че за първи път от десетилетия в областта на отбраната се полагат усилия за постигане на нов възход и за повишаване на доходите. Това се вижда ясно е предвидените в бюджета за догодина 113 млн. лева, както и планираните за следващите две години по още 100 млн. На свой ред Борис Вангелов подчерта, че армията е чест, достойнство, доблест и дълг, но за да ги има и тях, е важно и материалната подсигуреност на военнослужещите. За него моментът е много емоционален, защото сега се вижда, че отношението към армията вече се променя и се говори не само за патриотизъм и себеотрицание, но и за уважение.

Ген. Попов посочи, че армията е изключително важна за сигурността на България и бъдещето и е в техните ръце като следващите офицери и главнокомандващи на българската армия. Полк. Владимир Тошев посочи, че на срещата присъстват двама бивши ръководители и един заместник-началник на Българската армия и даде това като пример за кадетите да се борят и да носят пагона с гордо вдигнати глави.

Българският офицер служи винаги на родината си. Вие сте живият пример за това. Не всичко в армията е пари. Трябва да се говори за връщане на духовността на българската армия, заяви подполковник Евгени Пенчев, преподавател в Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

По-късно министър Красимир Каракачанов посрещна в Министерството на отбраната изявените в обучението се курсанти от трите факултета на Националния военен университет „Васил Левски“ – „Общовойскови“, „Артилерия, ПВО и КИС“ и „Авиационен“.

Благодаря ви, че сте избрали да служите на България и на българските национални интереси. Военната професия е тежка и не много благодарна, но благородна и красива професия. За съжаление и Вие вече се сблъсквате с манталитета, според който щом сме в НАТО и ЕС няма нужда от армия. Но нека Ви кажа като историк, че няма просперираща държава без достойни Въоръжени сили. Тежка цена са плащали всички страни, които са подценявали необходимостта от силна и боеспособна армия, каза Каракачанов пред курсантите.

Той ги покани да гостуват и в кабинета му. В края на срещата им пожела успех в обучението с думите „Да служиш на страната си е въпрос на дълг и чест.“

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари