Начало Блог Академичен дух и научно признание на националната премиера на д-р Чавдар Ангелов...

Академичен дух и научно признание на националната премиера на д-р Чавдар Ангелов в Централен военен клуб

Автор: Диана Рамналиева, kazan.bg

Висок академичен дух, сериозно научно признание, сърцати поздрави и много аплодисменти белязаха националната премиера в Централния военен клуб в София на първата книга на д-р Чавдар Ангелов „Тайният – Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник, дипломат.“

Книгата е издание на великотърновското издателство „Фабер“. Публикуваната монография е дисертационният труд на Чавдар Ангелов, защитен във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ преди три години. Изданието е реализирано със съдействието на Фондация „ВМРО“.

Събитието премина под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който до последно се очакваше да пристигне на премиерата, но спешният му  политически ангажимент с Коалиционния съвет, не позволи неговото присъствие, потвърдено предварително.

Научното признание за работата на автора пред публиката в Централния военен клуб  дойде от ярките авторитети на рецензента на книгата акад. Георги Марков, един от най-добрите познавачи на историческия период, засегнат във монографията, проф. Людмил Спасов от Пловдивския университет, проф. Веселин Янчев, който представи изданието, проф. Никола Алтънков, личен познат на ген. Иван Вълков от лагера в Белене, професорите от ВТУ и Шуменския университет Николай Проданов и Вера Бонева, преподавател и в софийския УНИБИТ, както и от водещия и научен ръководител на дисертационния труд – доц. Милен Михов от катедрата по история на ВТУ.

Ролята на българското офицерство в критични за България моменти, проблемът за границите на участието му в политиката, въпросът за градежа на неговите морални устои и значението им за развитието на страната преди век, сложността на времето след загубените войни за национално обединение, довело до Септемврийското въстание и т. нар. „Бял терор“, както и проблемите за съдбата на генерали като Иван Вълков след 1944-а година са основни  и изключително интересни теми в монографията, подчерта в изложението си при представянето на книгата, проф. Веселин Янчев. Той нарече книгата на д-р Ангелов сбор от три отделни книги,  събрани в едно, от гледна точка на проблемите, които поставя и на които намира научно решение на базата на стотици обработени първоизвори – научна литература, архиви на ДС, публикации в периодични печат, архивни единици от държавните исторически и военни архиви.

Професионализъм и перфекционизъм до педантизъм са качества, които авторът  на книгата, определено притежава като научен изследовател, подчерта още проф. Янков. Той призна, че работата по „Тайният“ е сериозен  принос към българската историография, която далеч не е богата на подобни монографии, решаващи сложната научна задача да представят определен исторически период през призмата на една от неговите ярки личности. Личността на родения в Казанлък ген. Иван Вълков, която според проф. Янков авторът Чавдар Ангелов успява да реабилитира исторически след десетилетията популяризиране на исторически щампи като определенията за него: „Роден злодей и кръволок на българския народ“.   

Изключително впечатление сред дошлите на премиерата създаде емоционалното изказване на проф. Алтънков, единствен от присъстващите съвременник на героя на книгата ген. Вълков, който помни лична среща с него по време на излежаването на присъдите им в строгия режим на знаковия за комунистическите репресии лагер „Белене“.

Своите поздравления и препоръки към автора относно бъдещата му работа по  темата отправи и  проф. Спасов, който призна, че книгата „Тайният“ е изненадала и самия него с нови, малко познати факти от българската история, като авторството на ген. Вълков в негов личен проект за нова Конституция на България в духа на контролирания демократичен монархически режим, който офицерът изповядва.

Отличният и комуникативен език на книгата отбеляза и директорът и собственик на издателство „Фабер“ Нейко Генчев, който подчерта удоволствието си да подреди точно тази монография сред хилядите издания на „Фабер“ у нас и в чужбина.

Ценен подарък авторът получи от полк. Светослав Църовски, началник на Военен географски център – Троян  към Военната географска служба, наследник на Държавния географски институт, чийто пръв директор е бил ген. Иван Вълков. Д-р Ангелов получи рамкирана карта на района на Паметника на Свободата на вр. Свети Никола, част от НПМ „Шипка – Бузлуджа“, чийто директор сега е авторът на „Тайният“.

Уникална минисбирка на исторически документи и артефакти подреди в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб, където бе премиерата, заместникът на центъра в Троян майор Дочо Николов.

Представянето уважиха директорът на Национална агенция „Архиви“ историкът доц. Михаил Груев, експертът по македонските въпроси доц. Наум Кайчев, депутатите от ВМРО – Деан Станчев, Красимир Богданов, Александър Сиди, Мария Цветкова, д-р Калин Поповски, както и казанлъшкият народен представител от ГЕРБ Борис Кърчев, и проф. Вили Лилков, бивш депутат от Реформаторския блок, автор на книгата „Бивши хора“.

Чавдар Ангелов е председател на ВМРО за Казанлък и региона.

Роднини на  генерал Вълков, историци и музейни специалисти от Военноисторическия музей в София и Военната академия „Георги Сава Раковски“, изкушени от историографията почитатели, журналисти от Военния ТВ канал и ТВ СКАТ, приятели и близки дойдоха още на националната премиера на първата книга на д-р Чавдар Ангелов. 

Много поздравления и десетки автографи белязаха края на повече от час и половина продължилата среща на д-р Чавдар Ангелов с неговите почитатели и читатели в Централния военен клуб. Едно неслучайно избрано място, както подчерта самият автор, поради близката  връзка с живота на ген. Иван Вълков. Той не просто е бил един от авторитетните български офицери, идвали тук по работа и за лична радост, неговото работно място – Държавният географски институт, е бил на метри от сградата на Военния клуб.   

Отличната организация на домакините от клуба, както и размяната на коментари и впечатления на чаша вино след официалната част допълнително допринесоха националната премиера на първата книга на д-р Чавдар Ангелов да се превърне в запомнящо се събитие в средите на историците и обикновените родолюбци, гости на автора в топлата юлска софийска вечер.     

Казанлъшкото присъствие бе отчетено в лицето на Бедрос Азинян, представител на Военен клуб – Казанлък, сподвижника на автора адвокат Любомир Денков и репортер на Kazan.bg.

Автор на снимките: Фотограф – художник Бедрос Азинян

„Тайният“ в ръцете на публиката

Д-р Ангелов посреща гостите си

Акад. Георги Марков, рецензент на „Тайният“

Проф. Веселин Янчев и д-р Чавдар Ангелов

д-р Ангелов с проф. Вера Бонева

Представянето води доц. Милен Михов от ВТУ, депутат от ВМРО

Д-р Ангелов получи подарък от Военен географски център – Тоян

Представянето премина в академичен и приятелски дух в диалог с публиката

Д-р Ангелов с научния си ръководител доц. Михов

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари