Начало Блог Александър Сиди: Битката срещу гетата е битка срещу олигарсите

Александър Сиди: Битката срещу гетата е битка срещу олигарсите

Александър Сиди от ВМРО в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Нагоре по стълбата, която води надолу

Беновска покани Александър Сиди в студиото и каза, че се надява, че той ще разбере литературната метафора на темата „Нагоре по стълбата, която води надолу“. Тя поясни, че това е заглавието на американски роман от близкото минало и го попита: „Обединени патриоти коалицията накъде върви? Нагоре по стълбата, която води нагоре или нагоре по стълбата, която води надолу?“

Гостът отговори, че към днешна дата по-скоро няма коалиция ОП в контекста на предстоящите евроизбори, а Обединени патриоти остава част от парламентарната група, която е част от управлението на страната. Той добави: „За съжаление обаче не успяхме да се разберем и да участваме заедно.“ Беновска попита: „Дали не е по-добре нагоре да участвате индивидуално?“, а събеседникът ѝ отговори, че това ще се види на 27 май, след като българските граждани ще гласуват на 26 май. По думите му на следващия ден ще се знае какво те смятат за тази тяхна грешка, или правилно решение.

Пленума на БСП

Беновска премина към горещата тема на деня за пленума на БСП, която е засенчила всички събития и единствено е равностойна речта на Борисов при представянето на приоритетите на ГЕРБ за евроизборите. Тя припомни за новината, която е съобщила преди малко ексклузивно, че листата от 17 души, замислена от Корнелия Нинова и насилствено натрапена на Изпълнителното бюро, вече е от 25 души и в нея е влязъл Сергей Станишев. В нея има и няколко нови лица – Антон Кутев, знакова фигура за БСП, и Борислав Гоцанов, варненският лидер, който е претърпял доста превъплъщения. Беновска добави, че в момента се провежда и „втория успех“ – да се гласува явно и по отделно, а не тайно и анблок, както е искала Нинова. „Вашият коментар – какво се случва в БСП?“, попита Беновска.

Сиди каза, че рядко си позволява да коментира партийни проблеми, а водещата каза, че това не може да не се коментира, защото вероятно ще преобърне вълната на скандалите.

Всички скандали, които правиха БСП, бяха за да потушат собствените си проблеми вътре в партията, заяви Александър Сиди и даде примери с проблема на лидерката с възможността да покаже какъв е европейският път на БСП и проблема ѝ с европейското представителство на партията, както и с това да остане едноличен лидер. Гостът каза, че за него е абсурдно отсъствието на лидера на европейските социалисти в листата. За мен отстрани като наблюдател това беше груба грешка, допълни той.

Сиди заяви, че това за него значи, че българските граждани имат много странен избор на тези избори, защото БСП им казват, че не са съвсем европейски социалисти, а европейските социалисти от своя страна, че искат да наложат Истанбулската конвенция и да докарат повече мигранти. От друга страна представителите на БСП в Европарламента ще бъдат част от тази европейска партия, която предлага именно това.

Каквото и да прави Нинова, каквито и завои да взема, когато гласуваш за хората на Нинова, всъщност гласуваш за това, което иска ПЕС, заяви Александър Сиди. Според него каквото и да прави Нинова, тя не може да излезе от този си образ и тази сянка. Той добави, че това е грешка, но всъщност е добре за ВМРО и е подарък, както е казал Станишев.

Прекрасна листа. Беше добре да не вкарат Сергей Станишев, за да може спокойно да минат тези избори, в които няма как управляващите да не спечелят при тази листа, каза гостът.

Беновска попита дали присъствието на Станишев заплашва ГЕРБ и припомни, че Цветанов на шега няколко пъти е поканил Станишев в листата на ГЕРБ. Тя припомни и думите на Борисов от преди малко, че не може да не вкарат в листата си най-високопоставения българин в света.

За Александър Сиди това е безумно и е било логично председателят на ПЕС да бъде лицето, което БСП да показват постоянно. Ако председателят на ЕНП беше българин, аз съм сигурен, че той щеше да бъде водач на листата на ГЕРБ, добави Сиди и каза, че е щял всеки ден да се снима с Борисов и да показва колко е велик той. Той заяви, че е много странна и идеята на БСП да включат в листата шефа на кабинета на президента Иво Христов.

БСП вкарва една гражданска листа, оглавена от човек, който има срещу него образувано наказателно производство. Въобще БСП очевидно има своите проблеми. Ще видим българските граждани дали ще харесат това, което предлага Нинова, каза Александър Сиди, а той лично се надява, че няма.

Беновска попита какви са проблемите пред България и повтори въпроса от коментара в началото на предаването: Дали Радев и Нинова ще овладеят България и дали Борисов, Доган, Станишев и Каракачанов ще го допуснат това? Коментирайте промъкването на сивия кардинал на Радев на 4то място в евролистата.

Според Сиди това показва, че за БСП президентът не е президент на всички българи, а смятат президентската институция за тяхна. Водещата попита какво показва президентът. Гостът не можа да коментира това, но припомни, че водачът на евролистата на БСП е човек, който е бил началник на пресцентъра на президента. Пионка ли е Радев в тази схема, или е един от идеолозите, попита Беновска.

Не отива на заявките на Радев да бъде президент на всички българи, който трябва да е президент на всички българи тези действия, които се случват, отговори Александър Сиди. Той каза, че не знае дали има някакъв скандал и Радев се опитва да се отърве от хора от обкръжението си и предположи, че може и това да е. Сиди предположи, че Радев изпълнява някаква негова цел, защото дълги години е бил военен и е спазвал точен и ясен устав. За присъствието на Йончева и Иво Христов, той каза, че това е странен ход, защото и двамата са били близки до Радев

Мисиите на ВМРО

Беновска помоли за коментар на това какви са мисиите на ВМРО оттук нататък. Тя попита какво ще се прави със стратегията за циганите, която има и поддръжници, и критици и какво ще се прави със случаите, които не са малко, а последният е в Габрово засега.

За Александър Сиди поддръжниците на тази стратегия на Каракачанов са всички нормални българи без значение от политическата им пристрастност. Той каза, че ежедневно се виждат сблъсъците на неграмотните хора, които не са част от обществото с останалите българи без значение от етноса им, пола им и религията им. Тези, които подкрепят са тези, които години наред подкрепяха т.нар. неслучила се циганска интеграция. Това е битката срещу олигарсите, които станаха такива в циганските гета, заяви Сиди и допълни, че това е битка на цялото българско общество.

Според него незабавно трябва да започне изпълнението на тази концепция, за да се успокои българското общество. Той припомни, че от ВМРО са вкарали 2 законопроекта в НС, първият от които е минал на първо четене – Закона за социално подпомагане, с който се надяват да спрат помощите на циганите, които не работят. Беновска отбеляза, че и на това има противници, а Сиди се съгласи и обясни, че това са тези, които искат да запазят това статукво. Беновска попита защо им е на тези „българи“ този паразитизъм и цитира думите на Каракачанов, който казва, че това не е стратегия на интегриране на ромите, а на примиряване с тях.

Противниците на това са тези, които искат да продължат да печелят пари и да печелят гласове, заяви Александър Сиди. Според него е много лесно да бъде манипулирано по време на избори едно население, което е маргинализирано и не се вписва много добре в обществото . Той каза, че това се случва във всяко едно циганско гето и въпросът е същия с тези, които печелят пари от това. Александър Сиди обяви, че над 1,5 милиарда са инвестициите в интеграцията, които не са се случили.

Беновска разказа, че е споделила на Каракачанов, че наскоро нотариус ѝ е подал мокра кърпичка да си избърше ръцете и е казал, че това са му кърпичките за палците и е обяснил, че при него идват много млади роми, които се подписват с палци. Когато те са придружени от родителите си, родителите знаят да пишат и говорят на български, а младите не. Според нея важното е, че тези роми ходят при нотариуси във връзка с прехвърляне на моторни превозни средства или заверяване на документи за причинени от тях ПТП-та. Как тези неграмотни с палците взимат книжка? Каква норма, закон трябва да се предприеме за това, попита Беновска и предположи, че те имат купена диплома и книжка и очевидно не са учили.

Александър Сиди отбеляза, че за него е странно, че можеш да си купиш кола без да имаш книжка. А тези, които правят ПТП-та трябва да бъдат проверени за това как е издадена тяхната книжка и от кого. Водещата каза, че проверката е отново със слагане на палец и добави: „Той може да покаже диплома, но те трябва да го изпитат и на диктовка ли?“ Според събеседника със сигурност остават следи, ако има фалшива диплома, както и при фалшива книжка. Той каза, че при ПТП трябва да се направи задълбочена проверка и назад.

Беновска припомни, че сега се разглеждат промените в Закона за пътните превозни средства и попита защо не внесат от ВМРО такова предложение.

Сиди каза, че тези три проекта още не са минали през комисия и не са дори на първо четене. Големият проблем е образованието. Тези хора, за да се интегрират, трябва да влязат в училище, допълни Сиди и каза, че затова предлагат наказателна отговорност, когато дете се спира от училище. Водещата каза, че затова ромската престъпност взима такива стихийни размери, защото тези хора нямат човешко в себе си.

Животински инстинкт е това, което накара онзи изверг в Русе да убие Вашата колега, каза по темата Сиди. Той добави, че този човек не разсъждава трезво, но Беновска му направи забележка да не го нарича човек, а субект, обвиняем, подсъдим. Гостът се съгласи и изтъкна като проблем това, че той ще лежи 15-20 години, защото се е съгласил на съкратено съдебно следствие.

Александър Сиди припомни за предложенията на ВМРО, които са да спрат да могат да се възползват от съкратено съдебно следствие такива „изверги“ и така да си намалят присъдата. Законът за административното нарушение, който внесохме онзи ден, също е част от тази концепция, добави гостът. Той каза, че дори и да не е приета концепцията, те работят по отношение на законодателната инициатива и се надява скоро да влезе за обсъждане в МС и да бъде гласувана в НС. Александър Сиди обясни, че тази концепция на Каракачанов е направена по повод друг инцидент във Войводиново, където двама такива индивиди са пребили зверски човек, а те са били пуснати условно, защото е такъв законът. Той смята, че трябва да се промени начинът, по който обществото реагира на тези прояви. Сиди заяви, че е сигурен, че имат подкрепата на българското общество и ще доведат тази битка до успешен край.

Беновска каза, че Канал 3 и Радио К2 ще помагат с каквото могат и припомни, че това е дълъг процес, за да се върнат назад нещата по отношение на образованието, възпитанието и морала.

Беновска попита какъв е другият приоритет на ВМРО и отбеляза, че партийната борба за власт, симбиозата между Радев и Нинова може да пренареди цялата политическа карта.

Сиди каза, че ВМРО е намерил своя път и върви напред и нагоре. Те се опитват да избягват скандалите между ГЕРБ и БСП, но няма как да нямат мнение по „Апартаментгейт“ и проблемите в БСП. Според Александър Сиди това са твърде преекспонирани неща, особено по отношение на „Апартаментгейт“ и нещата са излезли извън контрол отдавна. Той добави, че отдавна се е прекалило с вглеждането на всеки един детайл от имотния регистър. За проблемите в БСП Сиди каза, че не са от вчера, а от две години и клатят държавата, защото те очевидно имат тежки проблеми.

Има ли сили на противоставимост от страна на Борисов, Доган, Каракачанов и Станишев, които да могат да задържат България да не бъде тласната от Радев и Нинова по надолнището на предсрочни избори, служебни кабинети, спиране на еврофондове и ред други неща, попита Беновска.

Гостът каза, че българите ще вземат правилното решение на 26 май и припомни, че от ВМРО се опитват да вървят напред и са избягали от конфликтите. Той определи като тежка грешка проблемите в малката коалиция и това, че не са се явили заедно на изборите, а хората са очаквали. Сиди добави: „От тук нататък вървим напред. Това е нашият път.“

Беновска попита кои са водачи на листите на партиите от ОП, но събеседникът ѝ каза, че не това е важно, а това, че са тръгнали на този същия антагонизъм и това е проблем. Най-доброто, което се случи в българското патриотично пространство беше това обединение, заяви Александър Сиди.

Беновска отново попита дали не  е могло Сидеров, Симеонов и Каракачанов да си стиснат ръцете и отбеляза, че Каракачанов много пъти е подал ръка.

Отворихме вратата и я държахме отворена доста дълго време, каза Сиди и допълни, че когато държиш вратата отворена доста дълго време хората вътре настиват и затова са решили, че нямат повече път напред с тях.

Това не ви ли приближава повече към ГЕРБ да станете техен коалиционен партньор, попита Беновска.

Гостът каза, че ще се види и българите ще ги подредят на 26 май. Той вярва, че Ангел Джамбазки, като един от най-успешните български евродепутати ще намери място в следващите Европарламент. Това ще даде възможност на ВМРО да седне и да преговаря със своите партньори в двете коалиции. Той се надява, че по този начин ще успеят да поставят приоритетите, които са ги вкарали в 43-ото и 44-ото НС.

Изявлението на Станишев преди пленума на БСП и въпросите, които е поставил

Беновска предложи да чуят изявлението на Станишев, който е поставил 4 въпроса пред БСП, на които и Александър Сиди да отговори, защото политическите опоненти на ВМРО твърдят, че те са националистическа партия и не са евроориентирани. След като чуха записа Беновска каза: „Сергей Станишев говори от името на ПЕС и на БСП, но въпросите, които постави, Вие трябва да дадете отговори. Що дирите Вие в ЕС?“

Александър Сиди отговори, че те много пъти са казвали, че това този ЕС не е техен и проблемът е в управлението и в начина, по който либералните сили са тръгнали да променят Европа. Те не искат тази Европа, а да я променят отвътре. Джамбазки неведнъж е заявявал – не Европа на двойните стандарти и Макрон, а Европа на всеки един неин гражданин. Без значение от коя държава е, всеки един има право да се придвижва свободно, да прави икономика, да работи в този ЕС по начина, по който ние го виждаме, допълни гостът.

Беновска попита кога ще представят техните приоритети и стана ясно, че това ще стане веднага след като представят листата, която ще бъде готова в края на другата седмица. Така завърши разговорът между Александър Сиди и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 14 април 2019 година.

Целия разговор проследете във видеото >>>

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir