Начало Блог Александър Сиди: Българите да гласуват с разум, да не се подвеждат по...

Александър Сиди: Българите да гласуват с разум, да не се подвеждат по чаровен измамник

  • ВМРО е единственият български проект, който защитава българските каузи
  • Има външен натиск по темата „Македония“, а поколенията след нас ще ни съдят за решенията днес
  • Докато бяхме в управлението, направихме много за българските семейства и пенсионерите, спряхме Истанбулската конвенция и джендър идеологията, надявам се хората да го оценят
  • Хартиените разписки трябва да се броят задължително, за да няма съмнения при машинното гласуване
  • Адмирирам министър Кацаров за смелото решение, че ще борим пандемията с българско право мълчаливо хоро. Казвам го с ирония
  • Ваксинирането е личен избор, трябваше да се направи сериозна информационна кампания преди да се въведат зелените сертификати
  • Бизнесът е в колапс, ако го загубим, ще има изключително тежки последици не само за икономиката, а за здравето и живота на хората

Александър СИДИ е водач на листата на ВМРО за Пловдив-град 16 МИР. Депутат в 44-ото Народно събрание и регионален координатор на ВМРО за Пловдив, Пазарджик и Смолян.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА, Пловдив прес


– Г-н Сиди, вече 20 дни тече предизборната кампания, всички говорят за ковид и скока на цените, но не и за предизборни послания. Каква е оценката Ви за кампанията, която вече трети път за тази година се провежда?

– Кампания продължава да няма, както беше през пролетта и лятото. Омразата, която се натрупа последните две години в обществото, доведе до това наистина хората да не се вълнуват от политически послания, а по-скоро да приемат фалшива харизма. Вълнуват се от това кой е лош и гласуват от омраза. Предизборните кампании за президент и парламент минават под знака на ковид, големите кризи и тежките разделения в обществото, което води до изкривявания. Не може един човек да положи клетва, че ще спазва законите на страната и в същото време да погази Конституцията, за да се докопа до властта. Такъв човек не само не би трябвало да бъде част от политическия живот на страната, но би трябвало да бъде заклеймен никога повече да не се занимава с обществена дейност. Става въпрос за Кирил Петков, който дори в едно скандално интервю преди няколко дни си признава, че се е опитвал да се намесва в работата на Конституционния съд, за да може да отложи вземането на това решение. Конституционният съд се занимава с това законосъобразен ли е бил указът на президента за назначаването на Кирил Петков за служебен министър, когато е бил с двойно гражданство, а не се занимава с канадския гражданин Кирил Петков. Егото на този човек е толкова огромно, смята, че целият свят се върти около неговата особа. Тук не става въпрос за това, че щял да си плати глобичката, защото той носи наказателна отговорност, ако съзнателно е подал декларация с невярно съдържание – така гласи член 313 от Наказателния кодекс. Това престъпление се наказва със затвор от една до три години или глоба от 300 лева. Вместо да разказва приказки, Кирил Петков да прочете Наказателния кодекс.

Другата страна на медала в тази предизборна кампания – виждаме едни хора как продължават промяната, като погазват Конституцията, други хора разбират промяната през това да си сменят прическата, трети пренебрегват ковид пандемията, за да получат дивидент, заигравайки се със здравето на българските граждани. Вчера загинаха 310 души от ковид, днес са 145 и всякакви приказки по темата как това е грипче, което бързо минава, са несериозни към паметта на загиналите само в тази четвърта вълна.

– Кои са темите на ВМРО в тази предизборна кампания?

– Ние не обещаваме, ВМРО направи така, че да има данъчни облекчения за деца, които родителите да ползват през 2021 година, отстъпките са 450 лева за едно дете, 900 лв. за две и 1350 лв. за три и повече деца. На 30 ноември всяко едно българско семейство, което работи и има трудови доходи, ще подаде декларация и ще получи в края на годината тези суми. Това е факт, направили сме го за децата на България.

Второ, темата „Македония“ през последните месеци се обърна не в исторически въпрос – как едни хора крадат нашата история и език, а започнаха коментари дали ако сложим българско малцинство в македонската конституция, това ще реши въпроса. Не, няма да го реши! Каквито и заигравки да се правят по темата, е несериозно.

Виждаме как американски конгресмени си позволяват да се намесват грубо във вътрешните работи на България, казвайки как ние трябва да пуснем към ЕС нереформираната Македония.

От ВМРО отдавна говорим за този натиск, не виждам политическа сила, която да се пребори и да го спре. Единствено министър Красимир Каракачанов водеше тежка битка с подкрепата на тогавашния външен министър и цялото правителство, когато се стигаше до крайните решения. Но решенията идваха от ВМРО. Това е разликата между правителствата „ Борисов 2“ и „Борисов 3“. Ние направихме много неща, допуснахме и много грешки. Тежка политическа грешка беше коалицията с Веселин Марешки на изборите през юли, загубихме половината си електорат. Не знам дали ще успеем да си го върнем, но ще се борим за всеки глас. Когато получиш 450 лв. за детето си без значение от трудовите си доходи, нито на какъв праг си се осигурявал, нито за кого си гласувал – трябва да се обърнеш към разума.

Всичко това се случи благодарение на ВМРО. Знаете и битката ни за пенсиите.

Направихме така, че минималната пенсия се повиши, въпреки че дълго време нашите коалиционни партньори тогава, а и опонентите, казваха, че това не може да се случи. И сега наблюдаваме тежкия популизъм – за един час решиха и дадоха по 120 лв. на всички пенсионери. Чудесно, пенсионерите заслужават даже много повече, но не може да харчиш бюджетни пари, когато не инвестираш в икономиката си. От 10 май насам живеем в безтегловност и хаос – цените на основни хранителни стоки са двойни и тройни, цената на тока скочи безумно за бизнеса, очаква се сериозно увеличение и за битовите потребители.

Цялото това безвремие води до тежка спекула и се надявам, че хората ще се осъзнаят и ще гласуват разумно на изборите. Разумният избор е с номер 21 в бюлетината за ВМРО, защото сме доказали, че можем да работим.

– При срещите си с пловдивчани по време на кампанията какви страхове споделят те с Вас за изборите?

– Никой не е споделял, че се очаква манипулация на вота. Тези времена останаха в миналото. Разбира се, по време на последните дни от предизборната кампания ще чуем за сигнали за купуване на гласове. Не вярвам тези, които с това си изкарват добри, бързи, незаконни пари, да спрат. Надявам се МВР да се намеси и да е безкомпромисно за всички, а не само, когато става въпрос за един конкретен кандидат или политическа сила. Мога да дам лош пример с една община близо до Пловдив, където има решение на РИК да бъдат отстранени всички рекламни материали от електрическите стълбове. Такива са отстранени на ВМРО веднага, платихме си глобата и нямаме проблем. Лошото е, че на същите тези стълбове продължават да стоят плакатите на президента Радев и на „Изправи се БГ! Ние идваме“. Двойният аршин е притеснително явление, а се случва в държавата ни през последните 6 месеца постоянно.

– Гласуването с машини ще затрудни ли хората според Вас? Как ще коментирате решението за броенето на хартиените разписки?

– Хартиените разписки трябва да се броят задължително, не се брояха на предходните избори и това доведе до съмнения. Проблемът с машините е, че има софтуер, който някой е разработил и инсталирал. Този някой може да направи много неща. Не може всеки гласоподавател или член на комисия да провери дали работи коректно машината, защото се изискват специални технически умения. Затова и всяка разписка трябва да бъде броена, така има втора проверка на това, което излиза от машината. Знам, че на изборите на 11 юли част от проверените разписки от машините не са отговаряли на протоколите, така че е добре те да бъдат броени правилно и качествено.

Хората продължават да се притесняват от машинното гласуване, особено по-възрастните избиратели.

Някои казват: „Какво ще стане, ако счупя машината?“. Това беше една дискриминация спрямо възрастните хора от страна на реваншистки настроените политически формации в 45-ото НС, които направиха новите недоразумения в Изборния кодекс. Тогава единствената цел беше да отстранят ВМРО от изборната администрация.

– Локдаун и отмяна на изборите възможен сценарий ли е заради ковид кризата?

– Вярвах, че са възможни подобни сценарии до вчера сутринта, но разбрах, че ще борим пандемията с българско право мълчаливо хоро. Адмирирам министър Кацаров за смелото и навременно решение.

Снимката как всички са се хванали за ръце, ще плеснат и ще се прегърнат, ще обиколи всички медии и ще успокои българите, че тези хора държат здраво в ръце пандемията.

Много се радвам, че начело на здравната криза е човек, който за една година успя да се трансформира от тежък антиваксър и противник на идеята за съществуването на този грип до човек, който мъдро, с много сериозна и здрава ръка, управлява тази криза. Видяхме как изключително бързо въведе зелените сертификати, с които даде възможност на 80% от българските граждани да си останат вкъщи и да не обикалят по кафенетата, да не могат да работят. Всичко това го казвам с ирония. Не може, и тук съм сериозен, след като сме започнали ваксинацията и сме стигнали до 20 000 – 25 000 души на ден, цяло лято да спрем имунизацията и да паднем до нива от 1000 – 2000 души на ден и да раздаваме часовници. В един момент, когато здравният министър разбра, че нещата наистина не са добре и излизат от рамките на овладяването на кризата, каза – от утре всички са затворени.

Преди да бъдат въведени зелените сертификати трябваше да направи много сериозна информационна кампания.

Зеленият сертификат е сериозна дискриминация особено за хора, които не искат по медицински причини да се ваксинират. Много приятели и съмишленици ми споделяха, че не искат да се ваксинират, но заради зеления сертификат трябва да го направят. Не смятам, че това е правилна мярка. Аз лично за себе си съм взел решението и съм си поставил ваксина, за да се защитя. Ваксината, използването на медицински препарати върху тялото, трябва да бъде личен избор. Трябваше да се направи много сериозна информационна кампания, за да бъдат спрени всички разкази за фалшиви новини. ВМРО и аз лично имахме много добър законопроект за фалшивите новини, който не мина с подкрепата на всички останали политически сили. Трябваше да бъдат спрени всички сайтове за фалшиви новини на един известен депутат в 45-ото и 46-ото НС, наричан „бащата на фалшивите новини“ , а Министерство на здравеопазването да се насочи към информационна кампания, която да убеди българските граждани, че ваксинирането е правилно решение за тях самите, а не да ги кара насила да го правят.

– Информационна кампания – това ли е решението, което предлага ВМРО за тази ковид криза? Какви спешни мерки трябва да се вземат?

-Първо, задължителна информационна кампания, даже много сме закъснели. Второ, отстраняване на всички фалшиви новини и даване на медицински факти, които да доведат до информираност на населението. Трето, стриктен контрол по отношение на издаване на сертификатите, както и на спазване на мерките.

В България може да се въведат и най-драконовски мерки, но ако не се спазват, няма да се справим с ковид кризата.

Друго, което е важно – навременни мерки, насочени към всички хора т.е. да ограничават еднакво правата и свободите на всички български граждани, ако това се налага. Повече инвестиции в здравеопазването, разкриване на повече легла и ковид отделения, когато се налага, иначе хората ще започнат да падат по улиците. Здравната система е на издъхване и трябва да се наложат достатъчно здрави мерки, които да ограничат бързото разпространение на вируса. Както вече казах, закъсняхме с мерките и се стигна до ужасяващите резултати с голям брой заразени и смъртни случаи всеки ден.

По отношение на бизнеса – служебното правителство продължава мерките от правителството на Борисов, които бяха атакувани като грешни и вредни от същите хора, които днес управляват.

В по-голямата си част тези мерки не се изпълняват, защото няма правилно преструктуриране на бюджета. Знам за десетки такива случаи на хора, които не са успели да си получат парите по схемите 60/40 и 80/20. Бизнесът е в колапс, а бизнесът е гръбнакът на българската икономика. Ако го загубим, ще има изключително тежки последици не само за икономиката, а за здравето и живота на хората, защото ще изпаднем в тежка мизерия. Виждаме как всеки ден цените летят нагоре.

– Освен с ковид кризата кои са спешните проблеми, с които България трябва да се справи в следващите месеци?

– Тази пандемия ще мине един ден. Нашите поколения ще знаят какво сме направили и какво не сме, защото тя ще бъде четена в учебните по история. Но поколенията ще знаят какво сме направили ние днес по темата „Македония“. България има своя исторически шанс да възстанови справедливостта в Македония и не го прави под влиянието на американски, руски и други интереси.

Нашите поколения ще ни съдят за решенията, които ние ще вземем. В 45-ото и 46-ото НС нямаше нито една политическа сила, която да подкрепя българската кауза в Македония.

В 47-ия парламент се очертава ситуацията да е подобна, да влязат хора, които грам не се интересуват от Македония и са готови да продадат българския национален интерес, за да се харесат на някой брюкселски еврочиновник. Сега с натиска, който следва, с парите, които трябва да дойдат от Плана за възстановяване, очаквам българският национален интерес да бъде продаден по отношение на Македония и българската енергетика. Затова ще ни съдят следващите поколения. Този въпрос може да бъде решен, но за съжаление няма политическа воля.

– Какво обещавате на пловдивчани като водач на листата на ВМРО?

– Да продължавам да работя по същия начин. Да съм активен по темите, които вълнуват пловдивчани и българските граждани, и да не предавам интересите на хората. ВМРО е единствената българска партия, единственият български проект, който защитава българските каузи. Дойде един канадски проект, има един американски, няколко руски проекта, но няма български.

Всички политици, които днес жадно гледат към властта, се финансират чрез различни грантове от чужди фондации.

На българите обещаваме да работим здраво и със сърце за тях така, както сме го правили в 43-ото и 44-ото НС. Сигурен съм, че мъглата на омразата ще се вдигне и тогава, когато се прави оценка на управлението, в което е участвала и партия ВМРО, ще бъде съвсем друга от тази, която ни дават днес нашите политически опоненти. Няма нещо, свързано с управлението, с което да не се гордеем – и за пенсиите, и за детските, и за въоръжаването на българската армия и превръщането на професията „войник“ в желана. Успяхме да направим достатъчно, въпреки че ВМРО имаше само 12 депутати. Успяхме да спрем Истанбулската конвенция и налагането на джендър идеологията. Вярвам, че българските граждани ще го оценят.

– Какъв е призивът Ви към пловдивчани на 14 ноември?

– Да гласуват с разум, да не се хващат на приказките на някой чаровен измамник. През годините сме се нагледали на подобни неща, царят дойде и си взе имотите, обещавайки че ще ни оправи за 800 дни. Сега тези идват и обещават тиквен пай с чия по канадски, но ще си тръгнат с една сладкарничка в центъра на София, защото дворци вече няма. 30 години продължаваме и викаме тази неволя, пък тя все не идва. Да се запретнем и да си извадим сами каруцата от калта. Хората да гласуват с разум, да се запознаят с програмата на всяка политическа сила преди да натиснат номера в електронната бюлетина.

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir