Начало Блог Александър Сиди: България заслужава стабилно правителство, а не трапезно мнозинство

Александър Сиди: България заслужава стабилно правителство, а не трапезно мнозинство

Пловдив може да има силно лоби в парламента, ако всички 11 народни представители защитават местните интереси

Омразата и апатията сред българите ще доведат до ниска избирателна активност, което не е добре за демокрацията

Българският национален интерес не минава през Брюксел или Москва, а само и единствено през София

БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ в 46-ото НС ще бъдат гласът на разума, нашите каузи са доходи, ред, сигурност, темата „Македония“

Най-голямата лъжа в българската политика е Слави Трифонов

Очаквам арести на хората, злоупотребили с личните данни на наши представители в СИК-ове

Александър Сиди е водач на листата на „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ за Пловдив-град 16 МИР. Депутат в 44-ото Народно събрание и регионален координатор на ВМРО.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА за „Пловдив прес“.

-Г-н Сиди, до изборите остават броени дни. Каква е оценката Ви за предизборната кампания? На пръв поглед е много вяла.

-На 4 юли българите отидоха до урните, избраха нещо, което се оказа нищо. След това едни други хора дойдоха, смениха предишните и тези, които Борисов навремето изчегъртваше, сега изчегъртват него. В тази кампания има една жега и една омраза, а българите не се вълнуват от това какво предлагат партиите и каква е кампанията. Вместо да донесат истинска промяна, новите управници правят така, че да има апатия у хората и то много брутална. Това може да доведе до ниска избирателна активност, което не е добре за демокрацията.

Когато смениш Цветанов, който има 6 апартамента, с Рашков, който има 6 къщи, не си направил голяма промяна. Идваш с идеята за честни избори, а сменяш първо шефовете на НАП и Агенция „Митници“.

Не искам да правя оценка на тяхната работа, или на работата на сегашните управляващи, но всеки ден излизат някакви скандали, които са наполовина, не съвсем доказани. Това води до апатия сред хората, видяхме, че в Благоевград на кметския вот активността е под 28%.

Няколко неща се случиха по време на тази предизборна кампания и останаха незабелязани. Кампанията започна още на 4 април, а по време на деветте дни работа на 45-ото НС, бяха гласувани само промени в Изборния кодекс, нямаше нито едно предложение за промяна в Закона за извънредното положение, например, което да облекчи бизнеса. Видяхме как „Демократична България“ се отказа от Комисия за Росенец заради Изборния кодекс, който не обслужва българите в Англия, а ДПС и Турция.

Очевидно е имало договорка между ДБ и Доган, когато миналата година лятото направиха този пърформанс на Росенец.

Мустафа Карадайъ отиде в Анкара и се договори с турския президент за изборите, в Турция има 121 секции. Другата промяна, която направиха, бе изчегъртването на ВМРО от изборните комисии т.нар. поправка „Джамбазки“. Само преди 40 дни ДБ имаха представители във всяка секция, защото имат един евродепутат, сега ВМРО няма нито един човек в изборната администрация, макар да имаме двама евродепутати. Явно това е демократично, модерно и така трябва да бъде.

– Според социолозите коалиция БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ ще влезе в 46-ия парламент. За какво ще се борите?

– Важно е не какво казват социолозите, а българските граждани. В 46-ото НС трябва да се опитаме да спрем цялата тази либерална политика. Предишният парламент имаше само 9 дни заседания, но ако бяха 90, вероятно щеше да промени позицията на България по темата „Македония“, както и за традиционните семейни ценности. Десетки са примерите за либералните политики, свързани с отглеждане на деца, гей браковете и осиновяване на деца, норвежки модел и отвеждане на детето от семейството. Партиите, които влязоха в 45-ото НС и са наши конкуренти на 11 юли, са либерални, включително ГЕРБ, ДПС и БСП донякъде.

Надявам, че на тези избори ще победи разумът, а не омразата и в 46-ия парламент ще има група на „Българските патриоти“, консервативна формация, която да утвърждава консервативните ценности и да се бори за тях.

Ако на 11 юли хората гласуват с разум, нямам съмнение в успеха на БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ, в следващото НС ще се борим за каузи, които отстоявахме през последните години – доходи, сигурност, ред, нормални отношения във външната ни политика, защита на българския национален интерес. Българският национален интерес не минава през Брюксел или Москва, а само и единствено през София.

– Ако се стигне до преговори с „Българските патриоти“ за правителство, с кои партии ще влезете в коалиция и кои са забранени?

– Има една политическа формация, с която не вярвам да влезем в разговори – „Демократична България“, защото имаме ценностни различия, живеем на различни континенти. Докато аз живея в Пловдив и съм непрекъснато сред хората в малките населени места, онези хора са на жълтите павета и виждат държавата ни по различен начин.

Другото формирование, с което не можем да преговаряме, е ДПС – това не е политическа партия, а икономически субект.

Там виждаме интересни процеси, в последните дни се отказаха от един от своите сериозни кадри – Делян Пеевски. Видяхме как една българска майка се отказа от сина си публично, и ДПС, и ГЕРБ се отказаха от него. Извън тъжната ирония, всъщност т.нар. „нови политици“, които сега идват и обясняват как ще направят чудеса от храброст, са свързани с Пеевски. Мая Манолова, която казва как ще бъде чисто новият политик, който ще оправи държавата, е човекът, който защитаваше Пеевски, който ходеше в офиса на Божков и е снимана там, но днес е борец срещу мутрите. Надявам се, че следват добри времена и хората ще гласуват с разум, знаейки и виждайки какво се случва около тях.

– Ако и този път не се състави редовно правителство, какви са рисковете пред България?

– Държавата може да съществува и без правителство, няма да стане страшно, ако направим трети, четвърти избори тази година. Но умората у хората е огромна и се надявам, че ще има стабилно правителство, което да защитава ясна програма, а не просто една сбирщина от хора, събрани да направят трапезно мнозинство. Разказват ни приказки как „Демократична България“, „Има такъв народ“, ГЕРБ без Борисов и „Изправи се! Мутри, вън!“ ще правят правителство, но това е трапезно мнозинство. България има нужда от стабилност, от стабилно правителство, което да носи отговорност за действията си и да има сериозно парламентарно мнозинство.

Много се надявам, че БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ в 46-ото НС ще бъдат гласът на разума. Ние можем да бъдем тежка, остра опозиция.

Всяко едно силно управление има нужда от силна опозиция. В 44-ото НС нямахме такава и може би това беше причината да се стигне до тежките скандали, които доведоха и до свалянето на Борисов от власт. Много се надявам всички договорки за съставяне на правителство да бъдат публични, пред хората, а партиите да се обединят около идеи и програми.

– Как ще коментирате сигналите за злоупотреба, които излизат от служебното правителство за предишното управление, в което и вие участвахте?

– Знаете старата максима за трите писма, които един министър трябва да получи в кабинета си – първото е да обвини предишните, след това да каже, че нещата се подобряват и накрая да започне да пише своето писмо. Нормално е всеки кабинет да каже, че предишният е бил най-лош. Управлението на Борисов за тези 12 години доведе до тежки деформации в българското общество, в усещане за корупция, безнаказаност на различни хора. Казвам усещане, защото тези неща трябва да се доказват. Десетки сайтове за фалшиви новини разпространяваха ежедневно десетки лъжи. Не казвам, че правителството на Борисов не е имало проблеми, напротив, но воденето на битката с ГЕРБ не е на площадите и в лодката на Росенец.

В 44-ото НС ние от „Обединени патриоти“ водехме битка, за да подобрим живота на българските граждани. Правителството „Борисов 2“ беше замразило доходите, а правителството „Борисов 3“ започна с увеличение на пенсиите – от 162 лева ги направихме 300 лв.

По наше предложение всяка година се увеличават с 10% заплатите в държавния сектор. Ние настояхме да има данъчни облекчения за деца, които родителите да ползват през 2021 година, отстъпките са 450 лева за едно дете, 900 за две и 1350 за три и повече деца. Ежедневна беше борбата и през темата за външната политика – Македония, признаване на българското малцинство в Албания, и през вътрешната политика – доходи, ред, сигурност.

Да, много удари понесохме – наши кадри бяха арестувани, за да се отпушва някакво напрежение. Все още от тези публични арести няма нито един с присъда

Видяхме показен арест на действащ български министър, което беше направено с някаква политическа цел. Дали ще се докаже вината му, ще реши съдът. Случиха се и добри неща – повишиха се пенсии и доходи, имаше повече полицаи в населените места, да припомня и нашата битка с циганизацията, и справянето с етническата битова престъпност. Показателен е примерът с Войводиново – само за три дни Красимир Каракачанов като вицепремиер и силов министър успя да разчисти едно незаконно гето. И какво се случи с тези хора, които бяха влезли във владение на някакви коптори? Веднага ГЕРБ приоритетно ги настани в общински жилища в Пловдив, пререждайки целия списък с чакащите. Това е фалшивият начин за правене на интеграция. И тази битка ние не успяхме да я доведем докрай.

– Излезе информация, че Каракачанов е осъден за насаждане на омраза към ромите. Това атака ли е срещу лидера на ВМРО и каква е целта?

– Целта е да бъде нахранено либералното его на правозащитни грантояди. Красимир Каракачанов не е осъден, той трябва да плати глоба за изказването си. Смисълът на неговото изказване е, че хората, които живеят там, са станали твърде нагли и са започнали да не се съобразяват с никакви правила в държавата, че имат само права, но не и задължения.

Българският хелзинкски комитет и един човек известен като „Ачо Циганина“, който се снима пред турското знаме и работи това да бъде правозащитник, пуска жалби срещу Каракачанов, обяснявайки, че това е най-лошото нещо, което се случва на хората от циганския етнос. Но най-лошото са правозащитниците, ако не бяха те, това население вероятно щеше да бъде добре интегрирано. В България никой не говори за интеграция на евреи и арменци, но 30 години се занимаваме с интеграция на циганите.

– Споменахте за фалшиви новини, кои са най-големите лъжи, които чухте по време на предизборната кампания за ВМРО и „Българските патриоти“?

– Най-големите лъжи, са лъжите пред българския народ. Няма значение какво казват за нас нашите политически опоненти. Тежка бе лъжата за торбичката „Била“, Красимир Каракачанов не е слизал от самолета с такава торбичка, тя беше добавена от хората от ДБ, които разпространиха тези измислени колажи. Другата тежка лъжа е за българските паспорти. Как ще продаваш паспорти, след като никога не си управлявал сектор, който да дава гражданство? Но това е принципът на Гьобелсовата пропаганда. Гражданството се дава от министъра на правосъдието и президента. Беше арестуван председателят на Държавната агенция за българите в чужбина, все още не е осъден, не знаем дали е виновен, или не. Кой беше министър на правосъдието във второто правителство на Борисов? Христо Иванов. Другата лъжа е, че сме били патерица на ГЕРБ, а ние отстоявахме интересите на българските граждани.

А най-голямата лъжа в българската политика в момента се казва Слави Трифонов. За съжаление, българските граждани ще се излъжат за пореден път, защото чакат месията

Слави Трифонов е оставил партията си на самоуправление, той не е кандидат за 46-ия парламент, не се среща с избиратели, не е месията като Симеон Сакскобургготски, който пое лична отговорност. Слави Трифонов се закле като народен представител онлайн и нито веднъж не влезе в сградата, на която пише „Съединението прави силата“. В най-новата история на българския парламентаризъм само двама души са постъпвали по този начин – Делян Пеевски и Слави Трифонов. Надявам се, че това е единствената връзка между тях, но те си знаят. Той каза, че идва с идеята да прави мажоратирни избори, а съм сигурен, че никой не знае кой е трети в листата на ИТН в Пловдив. Не е мажоритарно да направиш плакати, които да бъдат безлични. Това е най-голямата измама – правим мажоритарни избори, но не предлагаме мажоритарни лица. Хората гласуват за Слави, а не за „Има такъв народ“ и това е лъжа.

– Защо пловдивчани да гласуват за листата на „Българските патриоти“ и за вас като водач?

-В българския парламент трябва да има и консервативно мислещи, и либерално мислещи, и патриоти. За тези 4 години в НС, ние доказахме, че можем да работим. Каквито и лъжи и спекулации да се ширят срещу нас, успехите са нещо, с което можем да се гордеем. В началото, когато обявихме, че искаме 300 лв. минимална пенсия, всички ни казваха – вие сте популисти, но реализирахме нашето предложение. А защо да гласуват за мен? Пловдив заслужава да има хора, които мислят за града. В 44-ото дълго време се опитвах да събера всички народни представители и да начертаем важни за града ни приоритети. Пловдив изпраща 11 депутати в парламента, които могат да бъдат силно лоби. За съжаление, има народни представители, които забравят, че са избрани от Пловдив, щом влязат в НС.

Аз живея в този град, бях общински съветник, знам проблемите. Пловдив има нужда от финансиране, защото се задушава в собствената си рамка на Околовръстното, трябва да лобираме за премахване на изкуствено създадените общини „Родопи“ и „Марица“.

Пловдивското лоби може да настоява за финансиране от държавата на големи инфраструктурни проекти, за да се отпуши трафика. Още в първите дни на 46-ия парламент можем да създадем такова лоби, което да защитава местните интереси, а не партийните. Заедно можем да постигнем много повече.

– Преди дни подадохте сигнал до вътрешния министър. Защо смятате, че изборният процес е застрашен?

– Говорим за честни избори, а се оказва, че на наши представители се обаждат от „Има такъв народ“ и „Демократична България“, за да им предлагат да участват в СИК. Те са опитни кадри, но кой даде личните данни на тези хора? За да се обадят на наш член, който от 10 години е в секционна избирателна комисия, означава, че са му извадили ЕГН-то, телефона, адреса и в коя секция е. Това, меко казано, е престъпление и хвърля сериозна сянка върху изборния процес. Преди време изтекоха данните от НАП, сега на хората в СИК – това е опасно. Не знаем кой как и за какво би могъл да ги използва. Очаквам служебният вътрешен министър да провери сигнала и шумно да арестуват тези, които са злоупотребили и са си позволили да извадят базата данни и да я продадат или предадат на някой друг.

БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ - №16
БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО ВОЛЯ И НФСБ – №16

Последни Новини

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir