Начало Блог Александър Сиди: ВМРО е партия със собствена кауза и може да води...

Александър Сиди: ВМРО е партия със собствена кауза и може да води нормален политически живот и без партийна субсидия

Александър Сиди от ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Сделката за закупуването на изтребители F-16

В полет ли сте воеводите, разбирайте го в широкия смисъл на думата, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Александър Сиди отговори: Надявам се, че да, след последните европейски избори направихме един добър резултат и оттук нататък ВМРО върви напред по своят път. Идват местни избори, готвим се за тях.

Не се ли клати позицията на Вашия вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов с тези самолети F-16 и с ремонта на СУ, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че не смята, че това е така, макар че е имало и приятелски огън в тази посока. Той продължи, че това е нещо, за което Красимир Каракачанов говори още от първия ден на своя мандат, че трябва да има превъоръжаване на българската армия. В момента сме почти на финалната фаза в този процес. Да, колкото по-напред стигаш, толкова по-голям огън ще има срещу теб и аз смятам, че Красимир Каракачанов е достатъчно сериозен политик, който може да удържи на такъв натиск. Така че не смятам, че се клати, а по-скоро враговете на това България да има своята силна армия стават все по-силни. Не мисля обаче, че това клати неговата позиция, категоричен бе народният представител от ВМРО.

Президентът враг ли е на силната армия, тези „Грипени” сякаш някак си са му станали фикс идея, попита водещата Илиана Беновска.

Александър Сиди отговори, че не слага президента в тази категория, а говори по-скоро за външните фактори, защото когато купуваш въоръжение от едната световна сила, другата обикновено прави всичко възможно да спре това.

Да, но това не е само търговска сделка, нали така, да се разберем, подчерта водещата.

Събеседникът ѝ се съгласи и подчерта, че такава сделка за въоръжение минава през американския конгрес и нашия парламент. Става въпрос не за търговска сделка, а за договор между правителства на две държави. Така че аз не слагам президента, както и нито един вътрешен, местен политик в категорията врагове на това, но в крайна сметка виждаме, че изключително силен става натискът, включително и президентът понякога говори с гласовете на хора, които се опитват да спрат тази сделка, заяви народният представител от ВМРО.

Няма ли да станем ние наистина зависими, не че сме много независими в момента, от американците и ще Ви дам един прост пример. Не знам дали знаете, че при покупка на американски изтребители Израел ги купуват без софтуер, те си изработват свой, кодиран, командван от тях, за да не могат техните летателни машини да бъдат манипулирани. При един софтуер, който не е на твое командване, даже могат да ти забранят излитането, да ти го препятстват, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че случаят на Израел е много различен, еврейската държава има специални отношения със САЩ, получава американска помощ всяка година. Израел ползва най-нова техника, включително първата битка с новия самолет F-35 е била проведена от израелските военновъздушни сили.

Давам го като дързък пример, уточни водещата.

Гостът ѝ отговори, че Израел може да си го позволи, защото знае, че е основният съюзник на САЩ в Близкия изток.

А на нас какво ни пречи да бъдем един независим партньор, попита водещата Илиана Беновска.

Александър Сиди отговори:

Това е нещо, което не мога да си обясня защо, но никога не сме успявали да постигнем. Когато бяхме в източния блок бяхме много верен партньор на руснаците, но в крайна сметка те ни казваха какво да правим. Сега сме много близък партньор до САЩ и чакаме те да ни кажат какво да правим.

Поведението на БСП

Обаче сега в Европа май ни стъпват на врата германците и французите, попита водещата Илиана Беновска.

Александър Сиди отговори, че в тази група би включил и холандците, заради тяхното желание да спрат приемането ни в Шенген. Той продължи, че общо взето водещите страни от Западна Европа се опитват да направят Стария континент да се движи на две скорости и България да е във втората, а ние самите им помагаме вътрешнополитически. Народният представител даде пример с БСП, които са се опитали да убедят останалите членове на ЕС, че българското правителство едва ли не убива демокрацията у нас с решението за субсидиите. Те се оплакват едва ли не всяка седмица от нещо в Европа, как едва ли, видите ли, ние тук – ГЕРБ и ОП, мачкаме демокрацията, което е абсурдно, заяви народният представител.

Я сега да покажете, че сте кавалери, аз дарих на Корнелия Нинова едни 10 лева по неин призив, защото тя помоли всички граждани, и Вие ли сте си приготвил, чухте коментара ми ли, обърна се водещата Илиана Беновска към своя гост във връзка с призива ѝ всеки, коxто симпатизира не на Нинова, а на левите социални идеи, да дари на БСП по 10 лева.

Той отговори, че се е подготвил и ѝ даде 10 лева дарение за БСП. Водещата Илиана Беновска каза, че ще настоява Сметната палата да впише имената на двамата като дарители.

Ето г-жо Нинова, вече сме приготвили 20 лева, аз и г-н Сиди. Защо ги дарявате Вие? Аз ги дарявам, защото искам част от левите идеи, на които симпатизирам, за социалната справедливост, някои аспекти на подпомагане на пенсионери, на млади семейства да просъществуват. Не за Корнелия Нинова, а за партията, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че е съгласен и дарява неговите 10 лева, защото смята, че в България трябва да има опозиция, но не такава, каквато се опитва да направи Корнелия Нинова. Дарявам ги за партията и за тяхната партийна дейност, за да може да има опозиция, защото в тази партия има много стабилни, сериозни хора, които знаят какво искат да променят и как искат да го променят, подчерта народният представител.

Сергей Станишев какъв е, попита водещата Илиана Беновска.

Александър Сиди отговори, че Станишев е председател на ПЕС има своята визия за България от гледна точка на Европа. За съжаление обаче и той разбра, че на българския казан в ада няма дяволи, защото ние сами успяваме да си дърпаме хората, които тръгват да излизат, заяви народният представител и продължи, че Станишев му е политически опонент и не харесва голяма част от идеите му, включително натиска за приемането на Истанбулската конвенция. Въпреки това обаче Станишев е един от малкото българи, успял да стигне до висока позиция в собственото си политическо семейство. Затова поведението на Корнелия Нинова да се опита да изключи председателя на ПЕС от евролистата на БСП е тежка политическа глупост.

А защо Корнелия Нинова прави това, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че може би Нинова се опитва по някакъв начин да контролира своята партия. Аз, като външен наблюдател, не разбирам как може председателят на собственото ти политическо семейство да е от твоята партия и ти да не го издигаш и да не го показваш всеки ден по телевизията, заяви Сиди.

А знаете ли, че Сергей Станишев ми напомни извън интервюто, което преди малко гледахме, че Корнелия Нинова, когато са я избирали за председател на БСП, пое ангажимента и тя после го и говореше, да стане министър-председател на България?

Вие смятате ли, че тя има шансове, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че според него именно заради това Нинова е загубила евроизборите, защото за хората от БСП това не са били европейски избори, а парламентарни. Социалистите непрекъснато са обяснявали, че сега ще спечелят изборите за ЕП и веднага след това ще предизвикат предсрочни парламентарни избори.

Не бяха ли дори сепаративни, една върхушка да спечели, потискайки други членове на партията, попита водещата Илиана Беновска.

Александър Сиди отговори, че не иска да коментира вътрешнопартийни въпроси на друга партия, но смята, че решението на БСП да не влизат в пленарна зала е било погрешно и народът ги е наказал.

А какво щеше да стане, ако Корнелия Нинова беше поела ръката на Борисов и беше приела да стане председател на Народното събрание? Това коварен ход ли беше, както тя го изкара? Защото нали знаете, излязоха с позиция част от ИБ, не всички, във вторник те ще ѝ потърсят другите, които не са били поканени да подпишат, сметка, доколкото разбрах. Тя излезе с позиция, че Сергей Станишев бил казал, че Борисов е държавник, пък той не бил, продължи с въпросите си водещата.

Събеседникът ѝ отговори, че това му се струва абсурдно и скандално и точно затова хората са наказали БСП не само на последните избори, но изобщо през последните 10 години. Защото не можеш с такъв тип самочувствие да излезеш и да кажеш – край, ние сме единствената възможна алтернатива, това управление трябва да си ходи. Това управление е избрано от българския народ през избори, демократично, ГЕРБ са най-голямата политическа сила, получили са най-голям брой гласове, направиха коалиция с ОП и оттук нататък следва времето, в което БСП трябваше да се изградят като една алтернатива на това управление. Не като креслива опозиция, която всеки ден създава скандали от които само се храни и нищо друго, категоричен беше Александър Сиди.

Намаляването на партийните субсидии. Ще успее ли ВМРО да води нормален политически живот?

Добре де, но Вие, макар че бяхте на различна позиция от ГЕРБ, но те не ви послушаха много много, носите отговорност за това, че БСП сега може да залезе, защото няма парички, заяви водещата Илиана Беновска.

Александър Сиди отговори, че това е решение на Народното събрание и ОП се съобразяват с него. Патриотите са имали своите забележки, както и внесен текст между първо и второ четене. ВМРО обаче е демократична партия и ясно съзнава, че когато има мнозинство, то печели със своите гласове и това е нормално.

Вас кой ще Ви купи сега, защото Корнелия Нинова намеква за обръчи от фирми, тоест ДПС, олигарси и т.н.? Кой ще ви купи Вас, попита водещата Илиана Беновска.

Александър Сиди отговори, че през последните 130 години е имало много опити ВМРО да бъде купена, но партията е успяла да съхрани своята национална позиция по всички теми и едва ли оттук нататък ще има някаква опасност за съществуването ѝ.

Но имате ли пари, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че ВМРО са били извън парламента твърде много време и въпреки това са водили нормален партиен живот и без субсидия. ВМРО знае как да прави политика и без партийна субсидия. Народният представител изрази мнение, че единственият проблем с намаляването на субсидиите е, че може би това ще попречи на малките партии да се развиват добре.

Водещата попита колко са членовете на ВМРО.

Гостът ѝ отговори, че не е сигурен и на този въпрос най-добре може да отговори организационният секретар. Със сигурност обаче членската маса е достатъчна, за да се поддържа организационен живот само от членски внос. На въпроса колко е членският внос народният представител отговори, че това зависи от всяка отделна организация.

Живко Тодоров беше гост от ИК на ГЕРБ, кмет на Стара Загора, аз го попитах ще обсъждате ли, даже помолих да попита Борисов, дали ГЕРБ биха приели дарение от големи индустриалци. А Вие? Давам пример, ако КРИБ, най-голямата работодателска организация, реши да дари на ГЕРБ пари, ако реши да дари и на Вас, бихте ли ги приели, попита водещата Илиана Беновска.

Александър Сиди отговори, че не вижда проблем в това, стига да е ясно кой ги дава и за какво ги дава. Защото, ако ги даваш с мисълта, че ВМРО ще влезе след това във властта и ще връща, мисля, че не бихме приели такова дарение, подчерта той.

Винаги ще се подозира нещо такова, подчерта водещата.

Гостът ѝ продължи, че ВМРО има собствена и отделна кауза и през годините е имало много дарители за тази кауза, това е  каузата Македония. През годините много хора са помагали финансово за издаването на книги, дискове, исторически карти и всякакви други материали. ВМРО доста дълго време е работела със спонсори и има собствена различна кауза.

А как ще проверите дали някой голям бизнесмен няма да Ви каже – ето сега Ви дарявам „х“ пари, как ще разсеете съмнението, че после наистина трябва да се отплащате, попита водещата Илиана Беновска.

Александър Сиди отговори, че това е големият проблем на закона, за който от ВМРО са алармирали по време на дебата, защото не е ясно как точно биха могли да се разсеят тези съмнения. Народният представител подчерта, че един голям дарител би бил склонен да дари пари на тези, които имат най-голям шанс да влязат в управлението, защото именно лобизмът се поощрява с решението за един лев на глас. Лобизмът, за който трябва да направим още много закони и да го впишем в Закона за политическите партии, защото очевидно това е системата, която приемаме, заяви народният представител.

На въпроса кога ще стане това Сиди отговори, че се надява да бъде в най-скоро време, защото нещата не са изяснени докрай и трябва най-сетне да се отвори дебатът какво ще се прави и как хората ще бъдат убедени, че когато някой дарява пари на политическа партия не го прави, за да печели след това.

Кога ще се направи оценка на изпълненото до момента от управленската програма на ГЕРБ и ОП?

Кога ще преоцените, как да го кажа по-деликатно или по-остро, дотук изпълнената програма ГЕРБ – ОП, попита водещата Илиана Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че това е тема, която е повдигната от лидера на ВМРО. Трябва в най-скоро време да отворим този въпрос, надявам се преди ваканцията, за да може след ваканцията да започнем с действия. И второ, надявам се преди ваканцията да бъде приета и концепцията на Красимир Каракачанов за циганите, защото всеки ден виждате какво се случва по улиците на българските градове, завърши Александър Сиди разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 7 юли 2019 година.

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir