Начало Блог Александър Сиди: Временната комисия трябва да реши има ли смисъл от промяна...

Александър Сиди: Временната комисия трябва да реши има ли смисъл от промяна на Конституцията

Депутатът от ВМРО заяви, че е изненадан от упорството на БСП и ДПС за дебат по проекта нова Конституция

Депутатът от ВМРО Александър Сиди отхвърли твърденията, че партията му е подкрепила създаването на Временна парламентарна комисия, която да обсъди проекта за нова Конституция – за да има представители в нея.

Едното няма нищо общо с другото. Комисията е част от целия процес, който ГЕРБ започнаха, а ние се съгласихме и подписахме проекта за нова Конституция и ВНС. С това, че сме гласували „за“ Комисията – категорично не сме написали нова Конституция, категорично 44-ото НС няма да пише нова Конституция – нека успокоим всички хора, заяви в „Лице в лице“ по БТВ Сиди.

Той посочи че е изненадан от упорството на БСП и ДПС по казуса. По думите му ако се стигне до Велико народно събрание – не може да се гласува нова Конституция без подкрепата на 2/3 от народните представители.

Това няма как да се случи без ГEРБ, БСП или ДПС, нито без политическите сили, които в момента са извън парламента. Не си играем на „Конституция“, ние сложихме нашите приоритети на масата, каза Сиди и уточни, че е важно предложенията да бъдат подложени на референдум, за да се чуе мнението на гражданите.

Той посочи, че Временната комисия трябва да достигне до едно единствено решение – има ли смисъл от промени в Конституцията.

Има невероятен вой от страна на хора, които живеят в югоносталгията или Kоминтерна. Така депутатът Александър Сиди отговори на критиките от страна на Северна Македония относно преименуването на 24 май в „Ден на българската писменост, просвета и култура“, а не както беше досега „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“. 

Промяната беше гласувана на първо четене чрез поправки в Кодекса на труда.

Никой не отрича в нашите исторически среди, че това е азбука, създадена в България и която България изнася навън. Не виждам защо трябва да продължаваме да приемаме името славянска писменост, при положение, че е българска, каза Сиди.

По думите му ако учениците на Кирил Методий не са дошли в България и не са създали кирилицата – делото на светите братя е щяло да остане само на хартия. Сиди допълни, че не трябва да се подкрепя тезата, че това е писменост на всички славяни.

Самите руснаци също пишат на кирилица и не им пречи да ни създават проблем в това отношение, когато покрай 24 май казват, че писмеността е създадена в Охрид. Да, в Охрид, един прекрасен български град по онова време. Скопските историци пък разказват други легенди и приказки, коментира той.

Сиди посочи, че ВМРО, като вносители на поправката, са получили множество поздравления от хора, които не са идеологически ангажирани с казуса.

Видео от участието на Александър Сиди вижте тук >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Веселинов: Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало

Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. И това е...

Разказ на бай Сандо – родственик на Владо Черноземски

Разказва родственик на Владо Черноземски Александър Пепелянков е член на ВМРО от много години и е родственик на героя...

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството. В това чисто: повишаване на раждаемостта,намаляване...

Ветото за Македония работи, смята Сиди

Ветото за Македония, което наложихме върху преговорите ѝ за членство в Европейския съюз, работи. Сръбското влияние променя идентичността на хората там и...

Коментари