Начало Блог Александър Сиди: Гласовете „Не подкрепям никого“ можеха да пренаредят политическата карта, ако...

Александър Сиди: Гласовете „Не подкрепям никого“ можеха да пренаредят политическата карта, ако бяха зачетени

Гласувах на машина, гласувах с опцията „Не подкрепям никого“, защото не намерих политическа формация, която да отговаря на стандартите, които аз очаквам в едно бъдещо управление.

Това разкри в „Челюсти“ по Нова нюз съпредседателят на ВМРО Александър Сиди. В студиото той дебатира в студиото с Ал. Симов от БСП по темата „Защо расте броят на негласувалите и избралите опцията „Не подкрепям никого“.

След решението на ВМРО да не участва на изборите на 2 април, единственият логичен избор бе именно тази опция, а такъв избор са направили 109 хиляди български избиратели. Това са хора, изпълнили своето законово задължение, защото гласуването е задължително, посочи Сиди.

Важно е задължителното гласуване да е обвързано с предоставянето на социални услуги, не е въпрос само на глоба. Гласовете „Не подкрепям никого“ са действителни гласове, а в същото време не се отразяват при определянето на изборната бариера за влизане в парламента, възмути се той. Затова Сиди е категоричен, че трябва да се промени изборния закон и да се отстрани тази несправедливост, защото гласът за „Не подкрепя никого“ има същата тежест, както и гласа за която и да било партия. Той напомни на политика от БСП, с когото дебатираха в студиото, че в 43-ия парламент ВМРО не е получила тяхната подкрепа, за да има санкция при негласуване.

Ако тези гласове бяха вкарани в общия брой, то бариерата щеше да е 105 хиляди гласа и ИТН нямаше да е представена в парламента, защото е получила 103 хиляди гласа. Гласовете „Не подкрепям никого“ можеха да пренаредят политическата карта, ако бяха зачетени, категоричен е съпредседателят на ВМРО.

В момента бариерата е изкуствено свалена, а гласове на гражданите не се отчитат, заяви Сиди. Той напомни, че именно с тази „хватка“ Радан Кънев е станал евродепутат, след като са били премахнати гласовете „Не подкрепям никого“ и прагът е занижен.

Според Александър Сиди незачитането на гласовете „Не подкрепям никого“ ще доведe до това на следващите избори все повече българи въобще да не отидат до урните.

Съпредседателят на ВМРО е категоричен, че законът е проблемен и трябва да се промени. И в частта със санкциите за негласуване, и с неуспешното видеонаблюдение, и с това да се разкриват множество секции в чужбина. По думите му няма държава в света, която да разкрива толкова много секции в други страни. Той напомни и за поредицата нарушения при тези секции в Турция – хора, които попълват декларациите си извън местата за гласуване, дори не говорят български език.

Дебатът проследете във видеото >>>

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари