Начало Блог Александър Сиди: Държавата да защитава гражданите, а не големите картели

Александър Сиди: Държавата да защитава гражданите, а не големите картели

49-ият парламент да приеме Закон за предел на търговската надценка

За спекулата, за мерките срещу високите цени у нас и за партиите в 49-тия парламент Tribune.bg разговаря с Александър Сиди, съпредседател на политическа партия ВМРО.

Проф. Михаил Константинов направи днес разпределение на местата в бъдещия парламент – 5 партии влизат, така че политическата логика на ВМРО да не участва в изборите е вярна?

– Това, което виждаме, включително и вчерашната истерия около едно интересно и странно решение на Столичния общински съвет (СОС) за Паметника на съветската армия в Княжевската градина, показва само едно, че политическите формации не се вълнуват от добруването на народа, а от собствените си политически сметки. Омразата в обществото е жестока и тя се насажда ежедневно с основната идея да извадим едни политически дивиденти. Аз бях изумен от вчерашното окончателно решение – премахва се паметника, а на практика вчерашното решение, което е абсолютно безсмислено и лишено от правна логика, казва, че СОС упълномощава кмета да помоли областния управител да го премахне. А този, който е назначил областния управител, служебният премиер Гълъб Донев каза, че няма да го махне сега, а ще се говори след изборите. Защо ГЕРБ, които имаха 12 години да го махнат, но не го направиха?!

– Видяхме, обаче, как летят срещу местния парламент яйца и домати!

– Моето мнение, а и това на партията, която представлявам, е, че мястото на паметника не е в центъра на София. Всъщност, тези, които са вътре в СОС и тези отвън, не си дават сметка, че се лее омраза. Точно, защото от ВМРО си даваме сметка, че няма нужда от това противопоставяне, застанахме зад кампанията „Не подкрепям никого“ за изборите на 2 април. Кампанията вдига избирателната активност и прави гласовете действителни. И, разбира се, по-малките партии биха били извън парламента при такъв по-мащабен вот. При 30% избирателна активност не можем да кажем, че това е нормално политическо представителство. През 2021 г. ВМРО не успя да влезе в парламента със 116 000 гласа, а на последните избори партии влизаха с под 100 000 гласа. Това означава провал на политическата система, трябва рестарт, нужни са политически разговори, а не противопоставяне. Днес трябва да си говорим за цената на хляба и млякото, защото те са ужасяващи.

– Когато не могат да свалят цената на хляба и млякото се хващат за паметника и това не е за първи път, са повечето коментари?! ВМРО има ли своя пакет от икономически мерки как да се справим със спекулата?

– Когато го няма мелничарят, мишките си играят в хамбара. Горе-долу това с получава. България е в безпрецедентна икономическа криза последните две години и  съответно при такава криза най-лесно се лови риба в мътна вода. Каквото и да обясняват търговските вериги, нещата са ужасяващи и ние го говорим не от вчера. Имали сме множество законодателни инициативи в тази посока. Настоявахме за повече българска стока във веригите, за възможност български производители да работят с тях. Настоявахме за мерки, с които да ограничим разпространението на веригите, включително и да си извадят обектите в покрайнините на градовете. Да си бъдат, както е в цял свят, огромните магазини в покрайнините и да можеш да пазаруваш седмично, а основното пазаруване за деня да си го правиш в кварталния магазин. Освен това, онези ужасяващи такси, които налагат веригите, водят до това, че от производителя до веригите цената става два пъти по-голяма. Това бе нещо, с което ние се борихме още в 44-тото Народно събрание. Имаме го разработено като закон и сега го изпратихме до всички министри, от които зависи това – Закон, който да наложи предел на търговската надценка. Не можеш като търговец да наложиш 100% надценка. Ако бяхме приели този закон в 44-тото Народно събрание, когато и БСП, и ГЕРБ не ни подкрепиха, то с една 10% търговска надценка кашкавалът, който излиза на 16 лв. за килограм няма да е 32 лв. на щанда, а ще е 17.60 лв. Ето начин за бързо и лесно справяне със спекулата. Тук не говорим за таван на цените, защото това е грешка, а говорим за таван на търговската надценка. Не търсим авторски права. Нека партиите го заложат в политическата си програма и след 2 април, които бъдат избрани, да започнат с това, а не да се занимават с теми, които разделят обществото. Тук не съм съгласен, че цените на енергоресурсите са големият проблем. Цените там влязоха в норма, т.е. за инфлацията в момента не може да бъде обвинявана войната и цените на природния газ и петрола. Отдавна се стабилизираха пазарите и вдигането на цените днес е абсолютно неоправдано.

– Как си обяснявате, че във Франция и дори в съседна Гърция правителствата успяха в преговорите с търговските вериги, а ние – не?

– Тук очевидно търговците имат сериозно влияние върху управляващите, защото могат да премахнат шеф на българска държавна компания, който излезе и каза, че има проблем с търговските вериги. Вместо да бъде решен проблемът с търговските вериги, проблемът беше решен по почина на Сталин – има човек, има проблем. Махаме човека и проблемът е решен.

– Визирате случая с държавната „Ел Би Булгарикум“?

– Точно така. Изпълнителният директор бе сменен, защото каза, че търговските вериги им забраняват да слагат в магазините си цена, по-ниска от техните, защото това подбива цената на търговските вериги. Той излезе и го каза, и два дни по-късно беше уволнен. Това само показва, че за съжаление практиките в Българя не следват защита на българските граждани, а са в защита на големите картели – било то при горивата пред време, било при търговските вериги. Картелите продължават да работят и да ограбват българските граждани.

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати

Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди, че там е имало политическа обвързаност ВМРО - Българско...

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Коментари