Начало Блог Александър Сиди: За съжаление Борисов се вслушва в кресливия глас на опозицията

Александър Сиди: За съжаление Борисов се вслушва в кресливия глас на опозицията

Нинова да спре да прави политика на гърба на кризата, призова депутатът

Александър Сиди, народен представител от ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Предложения на ВМРО за извънредното положение

Илиана Беновска покани Александър Сиди в студиото, символично се поздравиха, допирайки крак до обезвредената мина, донесена от министъра от квотата на ВМРО Емил Димитров и го попита: „Плени ли някой от политиците знамето на България?“. Тя допълни, че се е наложило ВМРО да предлагат политики, които не са много в унисон с тези на коалиционния им партньор ГЕРБ. Александър Сиди отбеляза, че ГЕРБ се държат много добре от началото на кризата и като цяло правителството, защото той не ги разделя партийно на ГЕРБ, ОП или ВМРО. По думите му то е взело адекватни мерки още в началото и по тази причина в България графиката е съвсем различна от тази в други европейски държави. Сиди заяви обаче, че те предлагат да се започнат по-различни разговори, защото е минал един месец и на хората скоро ще им писне от социалната изолация. Тя също води и до последствия в психиката на хората. Но той каза, че се вижда, че в първия топъл ден хората са навън и не могат да бъдат спрени. Беновска попита госта си дали иска да се разхождат всички, а той отговори, че иска да се търсят решения за омекотяване на мерките. „Хайде да не ми говорите като президента Радев, а ми кажете Вашето решение.“, каза водещата. Александър Сиди заяви, че след като най-уязвими са възрастните хора, може да се помисли да се разхождат по един или двама човека в парк в определени часови зони за конкретните възрастови групи. Той допълни, че може възрастните да излязат в определените за тях часове сутрин до магазина и после да минат през парка, но не да се събират на тумби. Според него би могло да се търси и подобен вариант за майките с деца и да има определено време, когато могат да си извеждат децата в парка. Беновска попита кога ще може да кара ролери или да се рита топка, а гостът ѝ заяви, че когато свърши всичко. Тя попита каква е разликата дали тя кара ролери или се разхожда. Александър Сиди отговори, че по същия начин може да се попита и каква е разликата да се отиде до магазина, минавайки през тротоара или през парка. Той каза, че много различно се тълкуват мерките и въпросът е дали може да се мисли в такава посока, но след празниците.  Сиди заяви, че проблемът е и със съвестта на хората, защото той идвайки към студиото е видял много хора навън, където не им е мястото. Беновска каза, че в петък вечер е била извън София по работа и когато се е прибрала около 5-6 часа всички са били навън все едно е редовен петък и работен ден. Затова Александър Сиди смята, че трябва да се търси решение, но всичко зависи и от съвестта на хората и тези, които постоянно стоят вкъщи се дразнят, когато погледнат през прозореца и видят, че други са навън.

Александър Сиди заяви, че от ВМРО ще изчакат да мине Великден и след това ще поискат възможност за преразглеждане на мерките по отношение на това да се тръгне в посока да се отварят част от парковете и други възможности за разходка, но само за различни възрастови категории. От друга страна той призова гражданите да си останат вкъщи, защото това, което правят, ще доведе до по-тежки последствия за всички. Според него това, което дразни хората, е, че не може всеки ден да се сменят заповедите и веднъж да има заповед, че трябва да се носят маски, а след това тя да бъде отменена. Беновска попита тогава защо те двамата не са с маски и каква е разликата, ако например се разминат на улицата на разстояние и носят маски, а сега седят на същото разстояние и нямат маски. Александър Сиди каза, че има маска и я носи винаги, а преди да влезе в студиото, я е свалил. Той също попита защо днес са затворили пазарите като може утре да ги отворят.

Изкупуване на българската продукция

В тази връзка водещата припомни, че министър-председателят е обещал да бъде изкупена цялата българска продукция и да бъде реализирана. Александър Сиди отбеляза, че няма отговор на въпроса на кои производители и какви цени. Стана ясно, че ВМРО ще поставят и този въпрос. Беновска попита кога ще стане това и припомни, че във вторник имат заседание на парламента. За българската продукция Сиди допълни, че те от години говорят тя да се изкупува и да има раздели в търговските магазини, в които изцяло да се продава българска стока. Водещата каза, че се твърди, че има такива раздели, но по нейно мнение стоката е безжизнена. Александър Сиди  отбеляза, че за да се развива родната продукция, трябва да ѝ се даде стимул. Беновска припомни, че преди е имало министър на земеделието от БСП, който е тръгнал да прави регистър на малките производители на плодове и зеленчуци. Събеседникът ѝ попита реторично след като премиерът е казал, че ще се изкупи българската продукция, дали ще могат да купят например произведеното от бабата, която продава на пътя 2 килограма ябълки. Той увери, че ще настояват за това, а Беновска предложи и да се организират доброволци, които да събират продуктите. Александър Сиди се съгласи, стига да е приемлива цената и да може след това да може да бъде реализирано в големите търговски вериги, където се продава най-много стока. Водещата припомни, че премиерът иска да занесе продукцията в социални домове, но според Сиди това не може да стане, имаме достатъчно продукция, за да задоволим и нашите потребности.

„Как ще оцелее обикновеният човек?“, попита Беновска и допълни, че си е позволила да попита Владислав Горанов и Томислав Дончев дали само големите и тези „с мазнинките“, както се изразява Борисов, ще оцелеят. Александър Сиди заяви, че голяма част от мерките, които ВМРО са предложили от началото на това положение, вече са част от целия процес. Включително миналата седмица благодарение на БНБ е реализирана тяхната идея за кредитна ваканция, която в началото много е била оспорвана.  Водещата каза, че доколкото е разбрала от Петър Андронов, са чакали и европейската практика. Сиди припомни, че още в началото на тази криза са призовали да се мисли в тази насока и призова БНБ за това, че са направили нужното, попитали са Европейската централна банка и мярката вече е факт.

Неудовлетворени ли са ВМРО от извънредните мерки?

Беновска попита госта си от какво са неудовлетворени, а той отговори, че за съжаление са затворили цялото общество и икономика вкъщи и държавата, която е вървяла добре и напред, сега е спряна. Александър Сиди заяви, че няма нещо, от което не са доволни, само от това, че днес се взима едно решение, а утре се променя и това дразни и хората. Водещата отбеляза, че в момента вървим по много непознат път и каза, че те се возят в колата, която има един шофьор, който взима решения и може по някой път да няма време да каже „сложете си колана“, защото ситуацията е екстремна. „За съжаление правителството взима адекватни мерки. За съжаление от време на време, и самия Борисов го каза, се вслушва в гласа на опозицията, а той обикновено е креслив и не много правилен“, заяви г-н Сиди. Той допълни за маските, че ако докторите казват да се носи маска, е трябвало още от 31 март заповедта да си остане в сила. Но някой от опозицията със силен глас е казал, че хората нямат маски. 15 дни по-късно разликата е, че правителството е отпуснало пари и ще бъдат раздадени маски на социално слабите. Александър Сиди каза: „Но за тези 14 дни ако сме заразили повече хора, слушайки гласа на опозицията, тук сме сбъркали.“ Според него няма логика и един ден да са отворени пазарите, а друг да ги затварят. Водещата смята, че е било такова юрване на пазарите, че чак е било неприлично. За мерките Александър Сиди заяви, че се тръгва в някаква посока и се знае докъде иска да се стигне с тях, но не би трябвало да се вслушват в гласа на опозицията, защото нея не я слуша и президента.

Беновска каза, че трябва да призове народа да има уважение към полицията. Тя сподели, че е свидетел как полицаите са любезни, а хората са нагли. Даде пример как шофьор отива някъде, но не може да докаже защо и затова се заяжда с полицаите. „Тия хора до кога ще издържат – полицаите? Защо всички се правим на големи хитреци?“, се чуди Беновска. Александър Сиди каза, че има информация, че са съобщавали полицаи на КПП на края на София, че с някакво ново разпореждане се очаква да не могат да пътуват повече от 2-ма души в една кола. В тази връзка водещата попита, ако майка и баща имат 2 деца, дали тези деца са хора и как ще се возят. Трябва да се прави един курс с бащата и едното дете и майката и другото дете, но няма кой да върне колата, ако е единствена. Тя се зачуди и как трябва да се процедира, ако родителите ѝ например не могат да шофират дали трябва да ги разкарва един по един с колата. Александър Сиди предположи, че полицаят от някъде го е чул това, за да го каже. Затова той призова да не се разпространява фалшива информация. Има заповед на министъра и в нея е описано всичко. Александър Сиди призова Борисов, Щаба и политиците да спрат да си правят политика на гърба на мъката на хората. „Призовавам и г-жа Нинова да спре да си прави политика на гърба на цялото това нещо, защото от нейните опити да направи политика в тази криза видяхме, че включително президентът върна техните текстове, които бяха абсурдни“, заяви г-н Сиди и даде още примери как Нинова се е заяла с военния министър Красимир Каракачанов за българското производство, за парите за армията. Александър Сиди каза, че Каракачанов ѝ е отговорил, но подчерта, че не може да се прави политика на гърба на тези неща. Той винаги е смятал, че като общество сме достатъчно зрели да се опитаме сами да намерим своя път напред. Александър Сиди допълни, че преди 3 години обществото е избрало това правителство начело с Бойко Борисов, ГЕРБ и ОП. Беновска каза, че това е шофьорът в колата. Гостът ѝ се съгласи и отбеляза, че това е избрал българският народ и трябва да продължи с неговия избор, а ако има проблеми могат да се направят промени догодина на следващите парламентарни избори. Той заключи разговорът с думите: „Колкото повече си останат вкъщи, толкова повече хора ще останат живи до тези избори.“ Така завърши разговорът между Александър Сиди и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 12 април 2020 година. 

Видео >>>

Последни Новини

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir