Начало Блог Александър Сиди: Неолибералите чакат грант за продажбата на националния ни интерес в...

Александър Сиди: Неолибералите чакат грант за продажбата на националния ни интерес в полза на Македония

Александър Сиди, народен представител на  ВМРО в 44 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Граждански договор и клетва пред българските граждани; Изпълненото от ВМРО и обвиненията към тях; Каракачанов

Александър Сиди и Илиана Беновска се поздравиха в ефира на „Радио К2”. “Въпросът, който задаваме почти 10 години е – Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? От „Радио К2” и „Беновска пита” подехме една инициатива всеки от Вас политиците да подпише граждански договор с нас и в този граждански договор да се ангажирате с конкретни действия и числа в полза на България, да заявите под клетва, че нямате мръсни пръсни и мръсни тайни, да заявите още преди изборите с кого ще се коалирате, ако на Вас се падне властта, да ни погледнете в очите и да си сложите ръката на сърцето. Как Ви звучи това?” попита Беновска. Сиди заяви, че ВМРО нямат проблем да подпишат такъв договор и ако бяха подписали такъв договор през 2017 година, сега нямаше да плащат неустойки за изпълнение, защото ВМРО е изпълнила обещанията, а и честно гледат избирателите си в очите и свършеното не е малко – почти всичко, без една цел, за която, по негови думи, ДПС са попречели – доброволните отряди. По отношение на обещаната минимална пенсия от 300 лева – това е факт. “Разликата между Борисов 2 и Борисов 3 беше именно ВМРО и ОП и съответно успяхме да убедим нашите коалиционни партньори да размразим доходите на българските граждани, защото в Борисов 2 те бяха замразени и сега имаме близо 50 % увеличение на почти всички заплати в държавния сектор”, коментира Сиди. Той отбеляза, че в сферата на образованието заплатите са били увеличени с доста повече от 50 %.

Беновска помоли Сиди да заяви категорично дали ВМРО имат мръсни пари и мръсни тайни. Народният представител от ВМРО каза, че не смята, че имат, защото това, което са правили през годините, е било опит да се постигне заложеното в управленската програма и обвиненията от страна на техните бивши коалиционни партньори в малката коалиция за това, че Каракачанов е разпродавал българската армия и имотите на армията – са неверни и са част от мръсна кампания. Сиди подчерта, че армията е модернизирана, поправена и въведена обратно в експлоатация е старата техника, закупена е нова, повишени са доходите и статутът на военнослужещите, така че професията да стане привлекателна. „Това беше единственото безпочвено обвинение към министър Каракачанов и ВМРО, което се оказа като абсолютно невярно. Може би е първият министър на отбраната, който не разпродава, а инвестира в българската армия”, каза народният представител от ВМРО.

Българско гражданство; Торбичката на Каракачанов

„Как стои въпросът с този, Ваша кандидатура, който отговаряше за Държавната агенция за българите в чужбина и който в момента е подсъдим?” попита Беновска. Сиди смята, че този въпрос ще даде допълнително светлина колко несправедливи са твърденията по темата, защото се говори как ВМРО продава паспорти години наред, което е абсурдно. Народният представител от ВМРО подчерта, че конкретният човек има повдигнато обвинение, но не е осъден – Петър Харалампиев. Сиди иронично заяви, че тези приказки за на демократични хора, които разказват, че спазват и искат демокрация, а всъщност манипулират общественото мнение. Народният представител от ВМРО обясни, че Агенцията за българите в чужбина дава удостоверения за български произход и никога не е могла да дава паспорти, след това министерството на правосъдието води тежка процедура години наред и решението отива в президентството и именно президентът е този, който дава паспортите. Сиди подчерта, че ВМРО никога не са имали министър на правосъдието и президент и призова тези, който сеят обвинения срещу ВМРО, да се обърнат към президента Радев, който раздава паспортите в България. Беновска каза, че вицепрезидентът Илияна Йотова ги одобрява първо, а Сиди обясни, че президентът е упълномощил вицепрезидента в началото на мандата си, но президентството е институцията, която накрая приключва процедурата по даване на българско гражданство. „Обвиненията как ВМРО продава паспорти са точно толкова безпочвени, колкото и това, че министър Каракачанов е употребявал торбичка на една търговска верига, слизайки от самолета в Щатите преди няколко години”, подчерта Сиди. Беновска обясни, че Каракачанов е слязъл с калъф за костюм от самолета. „Тези хора, разказвайки тази история, очевидно техният лидер, който беше министър на правосъдието, явно кара пилотите и екипажа на самолета, да му сваля багажа. Аз не мисля, че министър Каракачанов е толкова възвишен като този министър на правосъдието и съответно няма никакъв проблем сам да носи багажа си, но не е използвал такива торбички”, подчерта Сиди. Според него тази легенда е създадена за омаскаряване на министър Каракачанов, тъй като няма какво да се каже за неговата работа и затова се целят в неговия външен вид. Беновска разказа, че е видяла как Каракачанов слиза, тъй като е слязла преди него от самолета, носейки собственоръчно костюма и куфара си. Народният представител от ВМРО смята, че това е нормално и няма как да се очаква, че екипажът на самолета ще сваля багажа на някого, защото е на някакъв пост. Сиди определи опозицията като креслива, която не разказва с аргументи къде бърка властта и не се опитва да поправи грешките, а измислените истории са доказателство, че няма аргументи срещу управленския мандат, което е атестация за добре свършена работа като министър.

„Демократи за България” и Христо Иванов; Валери Симеонов и Веселин Марешки

Беновска отбеляза, че Сиди не споменава името на „Демократи за България” и Христо Иванов. Народният представител от ВМРО каза, че не иска да му прави реклама, защото е очевидно, че иска да се докопа до властта чрез манипулация на общественото мнение. Водещата каза, че и Веселин Марешки напада, който миналата седмица е направил доста сериозни обвинения, а Юлиан Ангелов веднага е изказал своята теза по темите в „Беновска пита”. „Този въпрос се разширява – Вие се разделихте с НФСБ и с Валери Симеонов, който веднага спле ръце и се прегърна с г-н Марешки и съставиха своя коалиция, също патриотична. Очаквате ли нападки от тях още по време на изборната кампания?“, попита Беновска. Сиди каза, че не разбира защо някой смята, че решава въпроса като кръсти себе си „патриот”, а и българските граждани могат сами да преценят на коя политическа сила в патриотичното пространство да гласуват доверие, защото лидер в това пространство е ВМРО. Народният представител от ВМРО е уверен, че ще бъдат нападани, но ВМРО нямат намерение и време да отговарят, защото знаят защо са в управлението и в политиката. Сиди пожела успех на конкурентите и да постигнат това, заради което са се събрали.

Македонският въпрос; Ветото на България за влизане на Македония в ЕС

„Защо България вече не пее нито патриотични, нито романтични песни?”, попита Беновска. Народният представител от ВМРО каза, че Македония е най-романтичната, но и най-тъжната част от нашата история, както е казал един президент. Сиди подчерта, че именно от ВМРО са настоявали за налагане на вето срещу влизането на Македония в ЕС, което е демаскирало властта в Скопие, която чрез изкуствено създадени граници разделя семейства – един брат живее в Струмица, а другия брат живее в Петрич. „Зоран Заев лицемерно разказваше как са прекрасни отношенията с нас, „моят брат Борисов“ и виждаме как се целува ежедневно с сръбския президент, премиер и т.н. и води Македония в посока на връщане в някаква Югославска орбита”, смята Сиди. Народният представител от ВМРО определи премахването на паметника на Борис Сарафов като отвратително, защото той и Гоце Делчев са еднакви лидери в процеса на освобождение на Македония от турско робство, завършили са българското военно училище, офицери са в българската армия и не може за единия да се говори, че е стожер на македонизма и на македонския народ, а другият да бъде премахнат, защото нямат съмнения в неговия български произход, а такива няма и за Гоце Делчев. Сиди подчерта, че са наложили ветото, заради този двоен аршин, разделението и кражбата на история. Народният представител от ВМРО отбеляза, че 84 % от българските граждани споделят това мнение и се радва, че ВМРО са успели да разкажат историческата истина. „Притеснително е това, че в 45-ото НС ще влязат политически сили, които нямат проблем да продадат националният интерес и една от тях е „Демократична България”, които от първия ден разказват… не знам какво очакват, но разказват, че ще дадат незабавно дата за преговори и възможност Македония да тръгне по пътя към ЕС, продавайки собствения си национален интерес, очевидно, за два гранта повече, защото дълго време тези хора се хранеха с грантове на разни фондации на запад, които нямат нищо общо с българския национален интерес”, коментира Сиди.

Любчо Георгиевски и Зоран Заев; Сближаването на Македония със Сърбия

„Не мога да отмина фактът, обаче, че Любчо Георгиевски, Вие казахте, че политиците в Македония ще бъдат поставени на местата им от техните избиратели, но Любчо Георгиевски, който беше министър-представител на Бивша Югославска Република Македония тогава, до 2002 година, който е съосновател и председател до 2003 година на политическата партия ВМРО-ДПМНЕ и настоящ лидер на ВМРО-Народна партия от 2012 година, той косвено застана, може би, именно, в политическо противоборство с Зоран Заев, на позицията на България. Той каза, че българските македонци искат да могат да се самоопределят свободно и демократично. Това го заяви в предаване на българското радио „Фокус”. Как тълкувате това?”, попита Беновска. Сиди каза, че е чел, че и Любчо Георгиевски има българско гражданство, но дори и да няма такова той е убеден български патриот, защото действията му във времето са показали, че знае какъв е произходът на хората в Македония, а и никой не отрича това, че хората от 1944 година насам, дълго време с „промиването” на техните мозъци, са формирали в представите си собствена нация. Народният представител от ВМРО подчерта, че никой не отрича възможността да се наричаш македонец, но никой няма право да вади костите на Гоце Делчев и да го определя като някакъв друг, защото той и хората преди са заявявали категорично своя български произход и собствения си език. Сиди даде за пример Швейцария, Австрия и Белгия като държави, които имат държавен суверенитет, но нямат собствена нация и никой не се е съмнявал какви са австрийците по народност и на какъв език говорят. Според Сиди натискът държава, народ и език да са едно и също нещо – е абсурден, защото е доказано с годините в Европа, че това не е вярно. „Не виждам какво пречи на македонците да продължават да вървят напред като собствена независима македонска държава, каквато ние първи признахме и в същото време да признаят, че езикът и дедите им са били българи и са говорели на български език”, смята Сиди. Той коментира, че в Белгия не се говори белгийски език, а нидерландски, френски и немски език и въпреки това е държава столица на ЕС. Народният представител от ВМРО смята, че сближавайки се със Сърбия, Македония се връща там, откъдето „без кръв” е успяла да излезе през 1991 година – Бивша Югославия и ще бъдат наказани от своя народ за това.

Владо Бучковски; Националните интереси на България

Беновска припомни, че преди 4 седмици в ефира на „Радио К2” и „Беновска пита” са имали разговор с лидера на ВМРО – Красимир Каракачанов, след който е имало огромен отзвук в Македония, Сърбия, Албания и Черна гора и темата очевидно е много важна за целия регион и в момента очаква проф. Владо Бучковски, който е главен преговарящ между България и Северна Македония по възникналите проблеми по договора, да се включи следващата или по-следващата седмица в ефир. „Подозрението е, че след изборите ВМРО ще си промени позицията”, каза Беновска. Народният представител от ВМРО подчерта, че това е в главите на неолибералите, които се надяват да получат грант за това, че са продали националния интерес, а и ВМРО не е променяла позицията си за Македония 130 години – Македония е прекрасно парче българска земя, в което са родени едни от големите български възрожденци. Според Сиди надеждата на тези хора е ВМРО да не влезе в парламента, за да могат спокойно да продадат националния интерес на България. „ВМРО е била много по-активна, именно когато не е била парламентарно представена партия и дори по македонския въпрос можем да кажем, че ВМРО има много сериозни успехи по-скоро като организация, отколкото като партия, в едни други години, въпреки това традициите са живи и като политическа партия днес ние поставяме този въпрос на масата и той няма да бъде премахнат от масата, докато не бъде решен, а решението е единствено едно и то е в посока на българския национален интерес”, заяви Сиди, защото не може да се твърди, че братя Миладинов, Гоце Делчев, Тодор Александров, Борис Сарафов не са българи и братя Миладинови не са написали „Български народни песни” и че в Охрид не са подготвени всички книги за приемане на християнството в България и на българския език в богослужението, което е огромен успех в средновековието.

Бъдещи коалиции

Във връзка с този граждански договор, който ние предлагаме от „Радио К2” и „Беновска пита” с политиците, отговорете ми ясно – можете ли да заявите преди изборите с кого ще се коалирате, ако влезете в парламента, от представените партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК?”, попита Беновска. Народният представител от ВМРО призова да се види кои ще влязат в следващото НС и как ще бъдат подредени от българския избирател. Беновска попита дали не е редно да се каже с кого биха се коалирали – с ГЕРБ, с БСП или отново с НФСБ. Сиди коментира, че коалициите след изборите са възможни във всяка една посока, освен с БСП, защото коалиция с БСП е трудна и по-скоро невъзможна, както казва Каракачанов, тъй като ВМРО е център-дясно и успехите в управлението сега са с партньорите от ГЕРБ и това е първата възможна коалиция. По отношение на НФСБ, Сиди каза, че тяхно участие може да се коментира след изборите. Народният представител от ВМРО категорично заяви, че няма да се коалират с ДПС, защото там няма идеология, а икономически интереси. Вторият нежелан партньор са няколкото политически субекти, които активно работят да налагат в България Истанбулска конвенция, либерална политика, норвежки модел за гледане на деца.

3 март и духовността на изборната кампания

„Понеже в гръбначния стълб на ВМРО и в политиката му е патриотизмът, няма спор, не знам дали знаете, че на 3-ти март във връзка с юбилея от навършването на 50 години дипломатически отношения между България и Канада по инициатива на генералното консулство на България в Торонто и с подкрепата на посолството на Р. България в Канада, Ниагарският водопад ще бъде оцветен в цветовете на българския трибагреник по повод националния празник на България. Вие патриотите ще се опитате ли да повишите духовността на изборната кампания с нещо подобно? Къде може да изгрее трибагреникът?”, попита Беновска. Сиди смята, че това е страхотна инициатива. Той подчерта, че искат трибагреникът ни да изгрее във всяко едно българско сърце и ще се опитат да направят именно това в кампанията.

„България над всичко”

„Г-н Марешки, Ваш опонент на изборите, каза миналата събота, че нямате право да си присвоявате и да пишете, както се изрази той, на мазилката на сградата на централата на ВМРО – „България над всичко”, каза Беновска. Сиди коментира, че очевидно Марешки току-що е забелязал надпис, който седи там 15 години и със сигурност, когато надписът е поставен там и в сърцата на всеки убеден български родолюбец, Марешки тъкмо е започвал с развиването на своите аптеки и не се е занимавал с политика, така че те нищо не присвояват, защото надписът не е собственост на ВМРО и всеки може да го използва стига да вярва в него.

Патриотични песни

„В името на патриотизма и на духовността, както подчертавам непрекъснато в нашите разговори – коя е патриотичната песен, която бихте запели на изборите?”, попита за финал Беновска. Сиди отбеляза две песни – „Шуми Марица”, защото с тази песен на уста са загивали хиляди по фронтовете и втората песен е химнът на ВМРО – „Изгрей зора на свободата”, защото в него е казано всичко, в което вярват – всеки българин да може да има свободата да се определя, независимо къде се намира по света.

Така завърши разговорът между Александър Сиди и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Радио К2” на 20 февруари 2021 година.

Последни Новини

Балабанов: Случаят с прострелян мигрант на границата ни е зле скроена комбинация и цели да компрометира България

Случаят с простреляния мигрант е зле скроена комбинация, която да компрометира България пред различни европейски и световни институции. Интересно ми е как...

Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе жалба в Конституционния съд на РС Македония с искане да бъде обявен за противоконституционен...

С кръгла маса бяха отбелязани 100 години от акцията на ВМРО в Кюстендил

С кръгла маса, посветена на събитията от началото на декември 1922 година, когато Кюстендил е окупиран от четите на ВМРО, водени от...

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Коментари