Начало Блог Александър Сиди: Не бихме се коалирали с ДПС и не вярвам да...

Александър Сиди: Не бихме се коалирали с ДПС и не вярвам да започнем разговор с „Демократична България“

Не бихме се коалирали с ДПС и не вярвам да започнем разговор с „Демократична България“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Александър Сиди от ВМРО.

Той посочи, че ВМРО и „Демократична България“ имат много тежки ценностни противоречия, а ДПС не е политическа партия, а икономически субект. По думите му ВМРО нямат особени допирни точки и с „Изправи се! Мутри, вън!“. Александър Сиди определи като възможни разговори с „Има такъв народ“.

Там със сигурност бихме могли да намерим допирни точки. Безспорно. Но наистина все още „Има такъв народ“ не се е развил като сериозен политически субект. Все още е група хора, която стои около лидера Слави Трифонов. Това, което направиха като политически действия е 45-ото Народно събрание с промените в Изборния кодекс, не мисля, че беше полезно за държавата. Ще го видим на 11 юли. В крайна сметка, да, там поне по заявки би могъл да се търси някакъв разговор, добави той.

За това какви са отношенията на ВМРО с ГЕРБ Сиди посочи:

Както с всяка една друга политическа формация, която е на политическото поле. Отношенията са на хора, които участват в състезание. Абсолютно конкурентни.

Според него България остава сама в своята позиция, за съжаление, защото „години наред се кланяме на този или онзи господар“.

Години наред българските правителства не работиха по темата с Македония. Последното българско правителство, под натиска на ВМРО, отвори темата с РСМ и още в началото на мандата на 44-ото Народно събрание подписахме Договора за добросъседство, с който оттам-нататък тръгнахме да решаваме проблем. Очевидно дори ние не сме били достатъчно активни, защото проблемът така и не беше решен. През цялото време Република Македония тупаше топката, чакаше нещо да се случи, спираше работата на Комисията и т.н. днес Зоран Заев обикаля европейски столици и разказва, че темата, която България защитава като национален интерес, е смешна тема, която не съществува. Той спокойно и без никакъв проблем отрича миналото на своя народ, което е абсурдно, допълни той.

Александър Сиди обясни, че именно темата за Северна Македония е сред причините ВМРО да вземе решение да се яви на предсрочните парламентарни избори в коалиция с НФСБ и „Воля“.

На последните избори ВМРО се яви самостоятелно, което беше най-доброто решение за времето. Когато видяхме резултатите и че в 45-ото Народно събрание се появиха хора, които по-скоро с удоволствие биха продали българския национален интерес, отколкото да го защитават, разбрахме, че най-добрият вариант е да търсим обединение в патриотичното пространство, за да направим нещо, което да възпре крайно либералната пропаганда, която продължава да ни залива от запад и да направим преграда срещу онези, които с лека ръка биха продали българския национален интерес в Република Северна Македония, уточни той.

Сиди критикува „Демократична България“ за позицията им по темата.

Те от първия ден с повдигането на въпроса за Република Северна Македония коментираха, че трябва България да смени позицията си и да допусне преговорната рамка, а оттам нататък някъде в бъдещето да търси своя национален интерес. Тези хора имаха желанието и достатъчно възможности да бъдат подкрепа в бъдещо управление. Вероятно и в 46-ото Народно събрание също биха били фактор за част от бъдещо управление. Ето защо ние трябва да намерим начин да защитим българския национален интерес, подчерта той.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари