Начало Блог Александър Сиди: Не виждам какво нарушаване на човешките права е да накараш...

Александър Сиди: Не виждам какво нарушаване на човешките права е да накараш някого да работи, вместо да живее от социални помощи

Александър Сиди, народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Предложената от Красимир Каракачанов концепция за интегриране на маргинализираните групи

От вчера сме свидетели на един важен документ, предложен от вицепремиера Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, това е концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, която той обеща и която вече е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, общественополезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица мерки за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос. Какво още за тази концепция, каква е Вашата позиция, попита водещата Клара Маринова.

Александър Сиди отговори, че през последните години от ВМРО са се опитвали да предлагат решения за този проблем, което е било доста трудно, тъй като партията е била в опозиция. В момента, обаче, като част от управлението, е дошло времето да се предложи цялостна програма, защото досегашната политика очевидно не е довела до никакви резултати. В същото време през последните седмици непрекъснато сме свидетели на различни битови инциденти, които нагнетяват напрежение и общественото нетърпение става все по-голямо. Що се отнася до самата концепция, основният момент в нея е как да бъде накарано това население да спре да живее от социални помощи и да започне да се издържа от трудови доходи и да живее по легален начин, както всички останали български граждани. Затова и голяма част от мерките са насочени към това как да бъде спряно разпиляването на социалните плащания, а по този начин можем да решим и проблема с повишаването на доходите на българските граждани, защото ако спрем да плащаме милиарди за социални помощи, със сигурност ще останат повече пари за пенсии, категоричен е Сиди.

Още вчера, когато получих тази концепция, аз обърнах внимание, че най-вероятно ще бъдете атакувани за неспазване на човешките права. И днес, разбира се, коментарите не закъсняха и от обществени организации, от колегите Ви народни представители от ДПС, от самото циганско население. Много остро се поставя въпроса, че Вие се намесвате в правата на човека и в конституционните права. Какви са Вашите аргументи за това вярно или невярно е, попита водещата Клара Маринова.

Александър Сиди отговори, че наистина са се появили такива коментари, които само показват дълбочината на проблема и това кой го създава. Той заяви, че в страната ни няма нито една организация, която се занимава с интеграция на евреите или арменците, защото те са прекрасно интегрирани в нашето общество, но има стотици организации, които се занимават с циганската интеграция, а всъщност само източват европейски средства през различни фондове. Точно от тях получихме днес атаките, но те бяха основният бенефициент по време на декадата на циганското включване, но те не излязоха тогава да кажат – чакайте, Вие защо само инвестирате средства за интеграцията на циганското население, при положение, че има и други хора, които имат нужда от финансиране. Тогава те си мълчаха, брояха с потни ръчички парите, които са получили за циганското включване, което така и не се случи. Сега, обаче, когато казваме, че законът трябва да бъде еднакъв за всички, веднага ни обвиняват в нарушаване на човешки права и всички най-тежки грехове. Ние нямаме проблем да понесем тази отговорност в нарушаване на човешките права, ако някой твърди, че има такова, нека да го докаже в съд! Не виждам какво нарушаване на човешките права е да накараш някого, вместо да живее на социални помощи, да работи, категоричен бе народният представител.

Александър Сиди коментира, че обвинения има и по отношение на мерките, които държавата трябва да предприеме за прекратяване на бременност при жени, които имат повече от две деца, които са оставили в дом и т.н. Той обясни, че никой няма да кара тези жени да правят аборт насила, но тук говорим за семейно планиране. Според него, в гетата липсва култура на семейно планиране и това, което се предлага в концепцията, е НПО-тата, които работят активно с държавата, да открият офиси в гетата и да започнат да работят по въпроса за семейното планиране. В същото време може да се оказва подкрепа на жените, които искат да прекратят своята бременност, но не знаят как да го направят и към кого да се обърнат. Това имаме предвид, семейно планиране, което би трябвало да ограничи раждаемостта на хора, които не желаят да имат деца или нямат условия да ги гледат! Това не мисля, че нарушава човешките права и тук не говоря само за циганите, но и за всички хора, които имат проблем с отглеждането на деца, заяви Александър Сиди.

Може ли една концепция, колкото и добре да е изработена, да реши реално проблемите сред това население, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че стига да има воля, може да се случи. Той обясни, че тя ще бъде предложена на МС и ако бъде одобрена, ще се пристъпи към конкретна работа.

Водещата припомни, че е имало времена, в които циганското население е било сравнително добре приобщено, ходели са на училище, имало е трудови войски, в които се получава занаят и т.н.

Събеседникът ѝ се съгласи и изрази мнение, че би могло да се коментира идеята за възстановяване на трудови войски, по подобие например на инженерния корпус в американската армия и големите обществени поръчки за инфраструктурни проекти да бъдат възлагани на тях.

Не знам как ще успеете да убедите Вашите коалиционни партньори, но изпълнението на тази концепция би донесло сериозни резултати, според мен, заяви водещата Клара Маринова.

Народният представител отговори, че това е единственият път. Готови сме на дебат, но не смятаме, че той трябва да бъде твърде дълъг, защото търпението на българите свърши и ние буквално сме на прага на гражданска война! Виждаме, че след всеки тежък инцидент, подобен на този във Войводиново, излизат протести, въпрос на време е да пламне искра, категоричен бе той и подчерта, че не трябва да се стига до такива конфликти, но ако държавата продължава да си затваря очите и гетата да работят по този начин, може и това да се случи.

Как виждате концепцията оттук нататък, как ще върви нейното изпълнение, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че документът трябва да мине през МС, след това да се приеме законодателната рамка по отношение на тези въпроси. В рамките на 2-3 години е възможно да имаме реални резултати. Народният представител беше категоричен, че спирането на социалните помощи би могло да накара тези хора да се преквалифицират и да започнат работа. Разбира се, когато човек намира начин да преживява от социални помощи, той няма стимул да си търси работа и да търси квалификация. Когато им отнемеш тази възможност за прехрана, те ще намерят друга, която би трябвало да бъде законна и част от трудовия пазар, защото България има нужда от работници и това е един резерв, който може да бъде влят обратно на пазара на труда. Това ще облекчи и бизнеса и това ще даде допълнителна възможност на българските граждани, особено тези по-уязвими групи, като пенсионерите, да получават по-достойно заплащане, защото ще спрем тежките социални плащания, които плащаме годишно, една огромна част от бюджета, завърши Александър Сиди разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 7 февруари 2019 година.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО Шумен на избори за поне един мандат

ВМРО - Шумен тръгва на избори с амбицията да вземе поне един мандат, това обяви на пресконференция пред медиите днес водачът на...

ВМРО регистрира кандидатите си за народни представители в 6 МИР – Враца

На 1 март ВМРО - Враца регистрира пълната листа за участие на парламентарните избори. Дванадесет представители от различни гилдии и професии, всичките...

ВМРО се регистрира в Благоевград

Водач на листата на патриотите е заместник-председателят на партията Ангел Джамбазки. Зад него застават Стоян Божинов, който и в момента е народен...

ВМРО регистрира листата за народни представители за Софийска област

ВМРО регистрира листата си с кандидати за народни представители за 26 МИР – Софийска област. В листата за областта намират място девет...

Контрера: Бонев – Ляво ориентираният прогресист – обърква живота и бизнеса на ул. „Съборна“

Бонев - Ляво ориентираният прогресист - обърква живота и бизнеса на ул. „Съборна“. Това каза Карлос Контрера, съветник в СОС от ВМРО,...

Каракачанов: Натискът на ултралибералните НПО забави приемането на Концепцията за интеграция на циганите

Концепцията за интеграция на циганите се забави заради либералните НПО-та Натискът на ултралиберални НПО забави приемането на концепцията за...

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Коментари