Начало Блог Александър Сиди: Ние от ВМРО променихме „Борисов 3”

Александър Сиди: Ние от ВМРО променихме „Борисов 3”

Няма смисъл да продължим „Обединени патриоти“, след като се изчерпа

Още акценти от интервюто:

В листите си ще включим експерти, които искат да видят една нова, по-хубава България

Не се разбрахме за преизчисляването на пенсиите, доброволните отряди в МВР и т.нар. Циганска концепция на Каракачанов

Невъзможни партньори са ДПС – наш основен опонент, и тези, които пропагандират Истанбулската конвенция и либералната идеология

Каракачанов е най-успешният министър на отбраната. Това е
твърдение на военните. Много от проектите за модернизация тръгнаха в тези 4 г.

Не сме се карали с НФСБ за места в листи

С депутата от ВМРО разговаря РУМИНА ДИМИТРОВА, „24 часа

– Г-н Сиди, изненада ли Ви решението на досегашните ви партньори НФСБ да се явят на изборите с „Воля” на Веселин Марешки?

– Нашият фокус е върху ВМРО и патриотичното пространство, не виждам заплаха за него. Така че няма защо да коментирам останалите партии кой и как ще се явява на изборите. Това е тяхно решение и път, по който са поели. Какво ще бъде накрая, ще кажат българските граждани на 4 април.

– Говорено ли е за съюз ВМРО-НФСБ-„Воля“, както обяви Валери Симеонов?

– С нас – не. В последните седмици говорихме с различни формации, но разказвайки за идеята ни да се явим самостоятелно.

ВМРО е на 130 г. и има достатъчно опит зад гърба си. Сега имаме своя път напред. С модерния патриотизъм, който предлагаме, без да влизаме в скандали, без да обясняваме кой е виновен, казвайки какво искаме да направим, ще достигнем до сърцата на българските избиратели. Разговори за коалиция с „Воля” не сме водили. Имали сме с НФСБ, но принципни. Не сме делили листи, за да се скараме. Оставаме с най-добри чувства.

– Ако и Вие, и те влезете в новия парламент, отворени ли сте за партньорство?

– С НФСБ нямаме идеологически различия, не сме и имали и разговорът с тях е лесен и възможен. Но той може да бъде поставен след изборите. С „Воля” сме имали сериозни противоречия, но в крайна сметка въпрос на разговори е дали може да се сяда на такава маса. Твърде рано е да правим сметки. Няма невъзможни разговори. Разбира се, ДПС е наш основен опонент. Освен това ние се борим с тези, които пропагандират Истанбулската конвенция, новата либерална идеология, че семейството може да бъде всякакво, а не както е в българската конституция – мъж и жена. Всички те са невъзможни партньори.

– Защо ВМРО реши да се яви сама на изборите, ако няма проблем с НФСБ?

Предприехме тази крачка целенасочено, аргументирано, разумно, след задълбочен анализ на ситуацията, в която е ВМРО и в която иска да бъде. Влязохме в коалиция „Обединени патриоти” с идеята, че можем да обединим патриотичната ниша. За съжаление, четири години се обяснявахме пред медиите кой и какво е направил. Скандалите в коалицията не бяха един или два. Десетки са заглавията за поредния разпад в малката коалиция, която след това се събираше по някакъв магичен начин. Писна ни да правим едно и също. Искаме да покажем нашето лице, както направихме на последните избори. Нямаме проблем с НФСБ, но този резултат говори, че лицето, което ВМРО показва в тази коалиция, се харесва на българските граждани. Няма смисъл да продължаваме в един проект, който очевидно се е изчерпал, след като не успяхме да направим реално обединение. Всеки лидер в коалицията водеше в собствена посока. Понякога имаше компромиси дори с идеите, с които сме се явили на изборите. Няма нужда да продължаваме с този компромис.

– Изглеждаше, че сте се стиковали с НФСБ, след като изгонихте „Атака”…

– Какво означава изгонихме? Ние изключихме трима депутати, които сериозно прекрачваха добрия тон в изявите си. Работата им бе да рушат доверието в патриотичното пространство. Останалите колеги от „Атака” решиха да напуснат парламентарната група и това е цивилизованият начин да се разделиш със своите партньори. С НФСБ имахме достатъчни добри разговори, но е време ВМРО да поеме по собствен път. В листите си ще включим хора, които са експерти в своята област и искат да видят една нова, по-хубава България в ХХI в.

– Имало ли е разговори за коалиция с ГЕРБ?

– С чувство за хумор мога да кажа, че ни предложиха 31 водачески места в листите, но преценихме, че там има изключително сериозни хора, на които не можем да вземем позициите, и отказахме… Нямаше такива разговори извън главите на различни анализатори и на медиите. Нито те са ни търсили, нито ние тях. С ГЕРБ работихме добре 4 г., но с доста противоречия и проблеми.

– А отворени ли сте за ново правителство с ГЕРБ и СДС?

– Ако българските граждани дадат своето доверие за нас и ГЕРБ, е логично да продължим в тази посока. Партията ни успя да направи разликата между „Борисов 2“ и „Борисов 3”, защото Борисов не се е променил. Но кабинетът, в който участваха реформаторите, които днес са новото политическо лице със стария министър на правосъдието, замрази заплати, пенсии и т.н. Първото нещо, което ние направихме, бе да размразим доходите. Постигнахме обещанието си за 300 лв. пенсия, за което ни се подиграваха 4 г. Минималната пенсия в момента е 350 лв. с добавката. Естествено, има разговор за преизчисляване на пенсията, защото сега прагът е доста по-различен. Но това е разговор за бъдещето. Освен това успяхме да променим мисленето на ГЕРБ в много посоки. Спряхме приемането на Истанбулската конвенция. Можем да продължим напред с ГЕРБ, естествено, ако те приемат условията ни.

– В последния най-важен законопроект в Кодекса за социално осигуряване бе намесено името на ВМРО. Предложихте даването на втора пенсия от частните фондове да е с еднакви условия с държавната. Това обаче няма ли да остави хората без достъп до средствата им в частния фонд, ако не изпълняват условията за пенсия?

– За мен бе изумително излизането в медиите на информацията как аз съм искал втората пенсия да бъде по условията за стаж и възраст. Това, което казах и на комисията, бе, че имахме договорка с КНСБ, които предлагат промени, които са спорни в обществото. Те нямат законодателна инициатива и поискаха с писмо до всички ПГ да ги подкрепят във внасянето на този проект. Внесох ги, за да се отвори дебат. Не сме поемали ангажимент за подкрепа или да минат промените. Това беше и моето участие в законопроекта.

В законопроекта, изпратен от КНСБ, бе записано, че допълнителната пенсия се отпуска при стаж и възраст. Това, което променихме и не смятаме, че е правилно дори само за отваряне на дебата, бе да се говори по темата със стажа и хората, които са достигнали възраст, но нямат стаж, да получават допълнителна пенсия, премахнахме думата стаж и така внесохме предложението. Изуми ме, че името ми се спрягаше с текстове, които са изцяло свързани с текстове на КНСБ. Дали някой някъде си е пратил законопроекта, казвайки, че го внасям аз, или някой журналист не е проверил в страницата на събранието какво точно съм внесъл, не знам, но се получи недоразумение, което държа да бъде изчистено. Предложението не мина в комисия, така че прибързаните заключения, които обществото прави през медиите за законодателните инициативи, доста се различават с работата в събранието. Не очаквам това предложение да се приеме и в зала.

– Министерството на отбраната, което оглавява лидерът ви Красимир Каракачанов, опитва да продаде 65 имота за над 32 млн. лв. Редно ли е сделките да се правят два месеца преди изборите?

– Това е една интересна дъвка, която аз не разбирам. Не се прави сега, а всяка година. С решение на Народното събрание още отпреди сегашното има план за развитие на въоръжените сили. В него се казва, че МО всяка година трябва да направи всичко възможно да се отърве от имотите с отпаднала необходимост, които тежат на бюджета му. Съответно така да се наливат пари в бюджета за отбрана, за да не се вземат пари от централния за изпълнение на проектите.

Проверете колко имота са пуснати на търг в този мандат и съответно са продадени. Предполагам са не повече от 10. Или поне до миналата година такава беше статистиката. Тези имоти и охраната им са тежка отговорност. Охраняват се имоти, в които отдавна някой е минал и си е “набрал” желязото с разрушени постройки. Очевидно не са и толкова добре охранявани въпреки огромните суми, които се заплащат.

Ако на някого не му харесва да има Министерство на отбраната, нека излезе и да каже, че ще закрие него и въоръжените сили, нека влезе в НС, да го подложи на гласуване и то да бъде закрито. Всичко друго е опит да бъде дискредитиран най-успешният министър на отбраната досега. Това не е мое твърдение, а на военните. За първи път се случиха проектите за модернизация. Преди Каракачанов да поеме министерството, имахме проблеми кой да охранява българското небе. Днес са сключени договори за нови самолети, за ремонтиране на старите. Във флота са поръчани два нови кораба. Малко повече се забавя проектът за модернизация на сухопътните войски, но се надяваме, че и там до края на мандата ще се случат нещата. Сключен е договор за закупуване на нови машини за специалните сили. С 46% е увеличена заплатата на военнослужещите и професията войник отново стана престижна. Обърната е тенденцията повече хора да напускат армията, отколкото да искат да са в нея. Доброволната военна служба е факт. Тези неща дразнят нашите опоненти, защото можем да излезем и да кажем, че направихме това и това. Този план се прави всяка година, но ме питате защо го правим предизборно. Той обаче обикновено не се случва, защото явно цените, които предлага министерството, не са толкова атрактивни, колкото се опитват да ги изкарат.

– Не се ли изтърка вече предизборното искане да отпаднат новините на турски език, каквото внесохте с НФСБ наскоро?

– Не. Докато съществуват новини на турски, тази тема няма да се изтърка. Не за друго, а защото се дава предимство на една етническа група в България пред всички останали. Аз съм евреин по произход и за мен би било ценно да има новини на иврит. Предполагам, че арменците биха се радвали на същото. Когато сегрегираме определена група или даваме повече права на едни за сметка на други, обикновено се стига до едно неравенство.

– Какво не успяхте да свършите?

– Едно от нещата е преизчисляването на пенсиите. Второто са доброволните отряди в МВР. С колегите от ГЕРБ от комисията по вътрешен ред и сигурност постигнахме баланс в тези текстове и ги предложихме на НС за гласуване. За съжаление, в последния момент ДПС, които не бяха прочели текстовете, блокираха това гласуване, след което ГЕРБ се обърнаха на 180 градуса и този законопроект не мина. Ще продължим да се борим, защото това дава възможност за сигурност в селата.

Не можахме да се разберем по т.нар. циганска концепция на вицепремиера Каракачанов. Тези хора трябва да се социализират през образование и налагане на закона. Не може просто да отидеш и да построиш една постройка в нечия нива и да кажеш – аз съм от малцинство и трябва да живея тук. Не може да не пращаш децата си на училище. Крадеш тяхното бъдеще и това е престъпление. За тези неща говорим. Това не се харесва на голяма част от циганските барони. Лошото е, че големите партии в 30-те години на прехода тази тема леко я замитат под килима, защото, когато дойде време за избори, ето сега ще го видим и на 4 април, в махалите ще видите хора, които са убедени и имат сериозно мнение по отношение на една от големите партии. Те са успели да бъдат мотивирани да гласуват правилно. Разбира се, нямам никакви съмнения, че тази мотивация е, след като хората от махалите са прочели и осмислили програмите на всяка една от политическите партии и това е довело до този вот, който ще направят.

Последни Новини

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Андрей Слабаков е за изборен образователен ценз

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков настоя за изборен образователен ценз. Не може...

Каракачанов: Системата на МВР е пробита, националната ни сигурност е застрашена

Проблемът е разграждането на държавността, заяви бившият военен министър  Служебният кабинет се управлява дистанционно, това е правителство на ГЕРБ...

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Нужни са спешни мерки от страна на Столична община За това предупреждава зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir