Начало Блог Александър Сиди: Нито един евреин с паспорт от Царство България не е...

Александър Сиди: Нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран

На границата трябва да има армия и да се стреля

Над каналджиите има чадър от най-високо място

Пендаровски отдавна загуби правото да говори каквото и да е за България

Не минава и ден бус с натъпкани мигранти да не бъде заловен на някоя магистрала, често пъти след гонка с полицията. Какво прави държавата по въпроса? Защо ВМРО се отказа да участва в предстоящите парламентарни избори, но поде инициативата „Не подкрепям никого“? Трябва ли България да се извини за депортирането на 11 343 евреи от Македония и Тракия през 1943 г.? По тези и други въпроси от „Труд“ разговарят със съпредседателя на ВМРО Александър Сиди.

– Защо има такъв наплив на мигранти на границата, господин Сиди? Няма война като през 2014-2015 година в Сирия…

– Тогава Меркел си търсеше евтина работна ръка в Германия и се отвориха каналите, през които в момента преминават стотици икономически мигранти на ден. Нашата държава категорично не иска да се справи с този проблем и аз мога да кажа категорично, че каналите най-вероятно се контролират от най-високо място. Защото как така полицията хваща бусове натъпкани с мигранти по средата на България, а не може да ги хване на границата! Там трябва да има армия и трябва да се стреля, защото в момента, в който премине някой и се окаже, че има инцидент на границата, следващи няма да има. Помните един такъв случай, когато дори в либералните медии на Запад тръбяха, че на границата с България имало инцидент. А какво да има на границата? Когато преминават нелегални мигранти да ги посрещаме с хляб и сол ли? В крайна сметка това са икономически мигранти, които нямат никакъв проблем по правилата на миграцията в ЕС да дойдат на пункта, да поискат да преминат и да си отидат, където желаят. Няма никакъв проблем, стига да имат документи. Те не го правят, защото с документите от Афганистан нямат никакво право да стоят на територията на Германия. Но това е един бизнес за милиони, в който едни хора загиват по пътищата, натъпкани като сардини, защото държавата не прави нищо по темата.

– Но всеки ден министър Демерджиев констатира, а оградата, издигната по границата по инициатива на патриотите в 43-тото НС, се оказа афиф…

– Ако ще оградата да е висока и 20 метра, като няма кой да я пази, няма как да бъде ползотворна. Това е преградно съоръжение, което трябва да спира и забавя мигрантите и когато имате възможност това преградно съоръжение да разполага с камери и термокамери, известителна и охранителна техника, и когато има достатъчно жива сила да се отзове веднага на сигнала от оградата, нещата ще се случат. Преди години можеше да се пази, сега не може.

– А защо се чуват гласове да не бъде изпращана армията на границата?

– Защото България се управлява от безродници, които отговарят пред едно или друго посолство. Тези хора в последните две години дойдоха на власт с обяснението, че ще променят всичко най-лошо, което се е случвало до момента и виждате, че всички големи политически формации, включително и ГЕРБ, залитнаха да правят това, което им кажат от американското посолство. Искат от нас да си пазим границата, но не можете да стреляте. Защо да не можем? Това е държавна граница. Един от тези безродници измами целия народ, че нямал канадско гражданство, но продължава да бъде първа или втора политическа сила.

– Споменахте, че има чадър над каналджиите…

– Няма как полицията да не знае какво се случва на границата, а да разбере това чак във вътрешността на страната. Няма как да се случва това. Това е бизнес, въпросът е докъде се простира той – до шефове на РДВР, до шефове на РПУ, до шефове на екипи, които са на границата или по-нагоре. Това е въпросът. Това е огромен бизнес и за да няма съмнение, видяхте, че имаше полицай, който с полицейска униформа разкарваше бус с мигранти наляво-надясно из страната.

– Да се включим в предизборната обстановка. Защо ВМРО реши да не участва в изборите?

– Една от причините е, че България се командва от две посолства и през цялото време в тази безумна среда няма време и място за разговори по политически тези. Всички политически субекти са изключително агресивни и егоистични в това да изкарат два гласа повече. Видяхме цялата драма с паметника на съветската армия. Това е най-ясният сигнал защо не искаме да участваме в този нареден мач. Защото какво направи Общинският съвет миналата седмица? Премахнаха паметника? Нищо не са премахнали. Взеха решение, с което упълномощиха кмета да помоли областния управител. Но какво правеха ГЕРБ, когато имаха и областен управител, и президент – абсолютно цялата власт в държавата. Защо тогава не го премахнаха? Това, което се промени, бе когато Борисов промени позицията си за Македония. Обадиха му се от едно посолство и му казаха – тук готвим едни списъци, ти ще участваш ли? Това се случи. И дойде новият списък „Магнитски“, дойде американският чиновник, който раздава постове по списъците и каза – Вие нали знаете, че този списък не е окончателен! Т. е. ако Вие утре не се разберете помежду си, ние ще свършим нещо друго… Това не е заплаха само към ГЕРБ, а към всички участници в политическия процес. Един американски чиновник си позволява да реди кабинета в България. Защо да участваме в нещо, което очевидно е наредено по този абсурден начин и няма как да доведе до нищо положително? Така че посолството да предложи България да стане 51-вия щат и да ни управляват от Щатите – един сенилен старец, който открадна изборите там, сега прави същото и в България. Този начин на правене на политика е ужасен. Ние пробвахме всичко в последните две години. На площада преди две години хората излязоха да свалят ВМРО от власт, защото нищо друго не се е променило в държавата. А докато ВМРО беше във властта, беше единствената формация, която се бореше за спиране миграцията по границата, за доходите и пенсиите на българските граждани. Сега всички си приписват как за всяко дете се давали пари. Да, така е, защото за 4 години ВМРО успя да прокара данъчни облекчения за всяко едно българско дете. И сега единствената формация от онези години, която не е в парламента, е ВМРО. Т. е. излиза, че на площада хората са били срещу ВМРО. Или просто някой беше решил, че ще съсипе имиджа на ВМРО с абсурдни обвинения за продаване на паспорти, при положение, че ВМРО няма как да продаде и един паспорт. Българското гражданство се дава от президента след одобрение на министъра на правосъдието. ВМРО не имало нито президент, нито министър на правосъдието.

– Няма да участвате в изборите, но подехте инициативата „Не подкрепям никого“. Конституционалистът професор Пламен Киров обясни в „Труд news“, че тези гласове „отиват на вятъра“ ?

– Смятаме, че няма смисъл да се гласува за партии, за които споменах. Две години се опитвахме да съберем всички онези сили, които твърдят, че не отговарят пред едно или друго посолство и че искат да направят нещата по-добре в държавата. Нищо не се случи, нямаше политически разговор, въпреки разговорите ни и с „Български възход“ и с ИТН. Нищо не се случи, надделя политическото его, че ако не успеем, ще направим някой и друг лев от субсидията. Това политическо его ни отврати в този мач и решихме, че няма смисъл да играем в него. Когато казваме „Не подкрепям никого“, ние всъщност наказваме политическите егоисти по простата причина, че ще се вдигне избирателната активност. Чисто технически, това е действителен глас, който вдига бариерата. Няма как със 100 000 гласа да станеш парламентарна политическа сила и да искаш да представляваш голяма част от българския народ. Това е далеч от идеята ни за правене на политика и е наш отчаян опит да хвърлим камък в това политическо блато, в което се намираме вече две години. В четири поредни избори пробвахме всичко, сега пробваме с това.

– Не намерихте общ език с „Възраждане“, които също се определят като патриотична формация…

– Няма значение кой как се пише. Аз мога да се пиша таджик, но баща ми беше евреин, майка ми е българка. Това, което те казват за себе си, е друга тема. Ние виждаме какво правят ежедневно, дивият им популизъм е абсурден. Техният референдум за запазване на българския лев е всъщност за вкарване на България в еврозоната на конкретна дата – 1 януари 2043 година. Защото с тези некадърни политици няма да влезем и през 2063-та… С тях ли да седнем да си говорим… Ние с Костадин Костадинов сме били в една партия и той между другото много активно следи ежедневно какво се случва на страницата на ВМРО и доста от нещата, които казваме, той ги цитира веднага. Няма лошо, ние не спорим за авторски права.

– Говорихме за премахването на паметника на съветската армия, не разбрах Вие за или против това сте?

– Това е паметник на изключително разделно време, паметник на армия, която е нахлула в България, след като ѝ е обявила война. Искаме или не, харесваме или не – това е окупаторска армия. Не мисля, че мястото му е в центъра на София. На това място може да бъде изграден един прекрасен пантеон на основателите на българската държава, паметник на нещо значимо за България. В този абсурден спор как ако махнете този паметник, махате историческата памет – нека да напомним паметника на желязната Софийска дивизия, на него има изписани имената на 3000 българи, загинали във войните за национално обединение. Това е истинска народна памет, но той бе унищожен от същите тези хора, издигнали паметника на съветската армия. Той не трябва да бъде взривяван, а преместен в Музея на социалистическото изкуство. Мястото на този тип паметници е в историческите музеи, където да се говори за този период с една трезва и обективна оценка, написана от исторически грамотни хора без никаква идеология.

– Македонският президент Стево Пендаровски поиска България да се извини за депортирането на македонските евреи по време на Втората световна война. Вашият коментар, господин Сиди?

– За мен това е нещо болезнено като потомък на спасените евреи. Защото ако не беше българския народ и цар Борис III преди точно 80 години, аз нямаше да бъда тук днес. Дядо ми и баба ми са спасени от конските вагони преди да бъдат закарани в лагерите на смъртта. Омаловажаването на този факт е абсурден. Защото обвиненията, включително на някои наши тежки либерали, че България трябвало да понесе цялата отговорност за смъртта на 11 343 загинали невинни от Македония и Тракия, са доста пресилени. Тези територии в исторически план са дадени за военновременно управление на България. На хората с еврейски произход от тези територии никога не е позволено да си издадат документи за поданици на Царство България, нито един от тях не е бил с българки паспорт. А нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран. България издава множество документи за пътуване на тези, които са минавали през нашата територия и с кораби са отивали в Палестина. Така че тези обвинения са абсурдни и са част от цялата пропаганда, която започна от доста време и някак си се опитва да омаловажи фактите. Нито един от тези 11 343 души не са могли да бъдат спасени така, както бяха спасени баба ми и дядо ми и още 48 000 евреи в България. България няма за какво да се извинява по този въпрос. Да, ние страдаме за тези жертви, и за останалите шест милиона, които намериха смъртта си в лагерите на смъртта заради лудостта на един човек, който искаше да подчини Европа. Не може да се изкривява историческата истина а тя е, че нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран. Нещо повече – българските власти са успели да издействат издаването на български паспорти в Македония и Тракия на евреи с особени заслуги, като лекари например. Тези хора не са били екстрадирани, защото са имали български паспорти. А македонският президент отдавна загуби правото да говори каквото и да е за България. По- добре да си гледа собствената държава.

– След като вдигнахме ветото за започване преговори с РСМ за членство в ЕС, антибългарската кампания там и езикът на омразата се засилиха…

– В момента, в който българските власти показаха, че са подчинени на едно посолство, което може да прави каквото си иска, на хората отвъд границата им стана ясно, че и те могат да правят каквото си искат, стига да имат подкрепата на това посолство. Защото в крайна сметка Щатите искат да си стабилизират тила заради войната, която водят с Русия в Украйна и им трябват стабилни Балкани – да вкарат Западните Балкани в НАТО и ЕС. Тях не ги вълнува никаква историческа истина и справедливост. На същото мнение са и руснаците, които са причината Македония и България да не са обединени. Но нашите политици, които продадоха Македония, всъщност дадоха на Македония да разбере, че може да си прави каквото поиска и никой няма да ѝ се разсърди, защото НАТО веднага ще скочи, ще се обади един посланик и ще каже – я елате тук да направим една закуска….

Александър Сиди е роден на 13 октомври 1981 г. в Стара Загора. Завършил е право във Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий”. Възпитаник на Българското училище за политика Димитър Паница”. Той е организатор на ВМРО за Пловдив град и областта в продължение на години. След конгреса на ВМРО от 2019 г. е и член на националното ръководство на партията, а на конгреса през 2022 г. е избран за съпредседател на ВМРО заедно с Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов. Бил е депутат в 44 НС, където е зам.-председател на комисията по вътрешен ред, сигурност и обществен ред.

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати

Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди, че там е имало политическа обвързаност ВМРО - Българско...

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Коментари