Начало Блог Александър Сиди: Повече пари за Пловдив и за важните проекти

Александър Сиди: Повече пари за Пловдив и за важните проекти

– Жребият на ЦИК определи ВМРО да е номер 1 в бюлетината за парламентарните избори на 4 април. Виждате ли знак на съдбата в това?

– Това е просто жребий. ЦИК ни каза, че сме номер 1, което за нас е чудесно. Вярвам, че на 4 април българските граждани ще изберат номер 1 в интегралната бюлетина, защото всеки би искал да бъде номер 1.

Това заяви за „Марица“ Александър Сиди – водач на листата в Пловдив град.

Разликата между „Борисов 2“ и „Борисов 3“ беше ВМРО.

ВМРО е политическа сила, която излиза на тези избори с изпълнени обещания 

Поехме ангажимент в тази кампания да повишим доходите и средната работна заплата да стигне до 2500 лв. 

– Г-н Сиди, какво успя да постигне ВМРО в 44-ото Народно събрание?

– Изпълнихме огромна част от програмата и обещанията си. ВМРО е политическа сила, която излиза на тези избори с изпълнени ангажименти. Направихме минималната пенсия 300 лв. Когато го обещахме през 2017-а, много хора ни се подиграваха, но в крайна сметка се оказа факт. Когато започна мандатът на 44-ото НС, минималната пенсия беше 162 лв., а сега е 300 лв. Да не забравяме и повишаването на заплатите с по 10% всяка година. Това, което направихме, доказва, че можем и се грижим за доходите на българските граждани.

По отношение на сигурността успяхме да повишим доверието в Българската армия, да направим така, че повече хора да влизат, отколкото да излизат от редовете ѝ. Постигна се много по модернизация на въоръжението.

Имахме най-успешния военен министър през последните 30 г.

Това е признание на самите военни, не на политиците. Така че много по-ясно е, когато гилдията каже, че това е най-успешният военен министър.

Последното, което направихме бе защитата на семейните ценности. Спряхме Истанбулската конвенция – един изключително вреден документ, за който самият Конституционен съд каза, че е противоконституционен.

Смятам, че на тези избори спокойно може да гледаме гражданите в очите, защото наистина изпълнихме немалка част от програмата и обещанията си.

– С какво ще се захванете в следващ мандат като депутат?

– Ще продължим да правим това, което можем. Поехме ангажимент в тази кампания да повишим доходите. Средната работна заплата да стигне до 2500 лв. Абсолютно нормална цифра, която бихме могли да постигнем с темповете на икономиката.

Ще се борим, разбира се, за повече сигурност на българските граждани, отново за повишаване боеспособността на Българската армия, повишаване на сигурността в малките населени места – полицай във всяко село. Това може да се случи чрез доброволни отряди към МВР.

Имаме прекрасно разработени текстове, които ще внесем, например за повишаване пределите на неизбежната отбрана – освен да може да защитиш дома си, да може да защитиш и двора си. Ще повишим възможността българските граждани, които искат, разбира се, да могат да носят своето оръжие, защото виждам, че има доста рестрикции в тази посока, а в същото време това е начинът за защита на дома, семейството и личната сигурност. 

Вярвам, че българските граждани  ще одобрят този начин на работа, който ние наложихме през последните 4 години. Променихме правителството „Борисов 3“. Разликата между „Борисов 2“ и „Борисов 3“ беше именно ВМРО. Вярвам, че следващия мандат ще успеем да постигнем още по-добри резултати в управленска коалиция, каквато и да е тя.

– Проблем номер 1 в момента е пандемията. Как ще „завъртим колелото“ след преодоляването ѝ? 

– Голяма част от мерките, които предлагахме в последната една година, се случиха, включително данъчната ваканция и отварянето на повече възможности за финансиране на бизнеса. Но трябва да търсим още по-адекватни мерки и за защита на бизнеса, за подкрепа и по отношение на тази непостоянност „отваряне-затваряне“, която, за съжаление, се случва. 

– Вие водите листата на ВМРО в Пловдив – град за парламентарните избори. Какво трябва да се промени в града под тепетата, за какво ще настоявате в полза на пловдивчани?

– Това, което зависи от парламентарната група и от парламента като цяло, е лобиране за повече пари за Пловдив, за проектите, които са големи и трябва да се случат в града ни. Един от тях е проект, по който ВМРО работи много, много години назад – „Модър-Царевец“. Този проект трябва да се случи в най-скоро време, за да отпушим трафика между „Южен“ и „Западен“. ВМРО стартира подписка за инициирането на референдум за съдбата на Бетонния мост. Пандемията спря това, но след като минат изборите и ситуацията се поуспокои, ще продължим.

Бетонният мост е съоръжение, което категорично трябва да остане, докато не бъде намерена друга връзка между район „Южен“ и центъра на града. Това са проектите, по които работим в самия град и за които ще настояваме през парламентарна подкрепа да получават повече финансиране.

Огромен проблем е, че Пловдив е затворен от две изкуствено създадени общини – „Родопи“ и „Марица“. Тук трябва отново да отворим въпроса, независимо дали чрез референдум, или през парламентарна подкрепа, за премахването им.

Пловдив се задушава в рамките на Околовръстното 

Знаем, че  „Тракия – Икономическа зона“ е най-добрата индустриална зона в България, но инфраструктурата към нея, например Голямоконарско шосе, тежи на бюджета на Пловдив и на пловдивчани. Фирмите, които са в „Тракия – Икономическа зона“, реално плащат данъците си в други общини. Това също е проблем, а нашата парламентарна група ще работи активно за неговото решаване.

– Друг проблем в Пловдив – трудният прием в детските градини и недостатъчното места за децата. Какво предвиждате в тази посока?

– Благодаря Ви за въпроса. Толкова много неща свършихме, че някои ги забравям. По отношение на грамотната раждаемост, по отношение на влизането в детските градини  направихме 450 лв. данъчни облекчения за всяко работещо семейство, за всяко българско дете. Тоест, на края на 2021 година всяко едно българско дете ще получи 450 лв. от държавата през данъчни облекчения. Така че ще продължим да запазваме модела на семейното подоходно облагане.

По отношение на  детските градини, това, което ние предложихме и вече е факт – всяко едно дете, което не бъде прието в общинска детска градина, ще получава парите за субсидията, която държавата плаща към това детско заведение. Парите ще се получават по сметката на родителя, за да може да си плати част от таксата за частна детска градина. Това е временна мярка, докато бъдат решени въпросите с детските градини в големите градове като Пловдив, София, Варна и Бургас. Правителството отпусна 70 милиона миналата година за справяне с  проблема – за строене на нови детски градини.

Може би ще трябват 2-3 години, но през това време всяко едно българско дете трябва да получава еднаква помощ от държавата. Досега тези деца, които не са приети в общинска детска градина, не получаваха нищо, което е абсолютна дискриминация.

Размерът на майчинството през втората година също е проблем, по който ще работим. В момента е 350 лв. Всяка една година сме настоявали за изравняване с минималната работна заплата, или поне 80 % от нея. Когато държавата направи майчинството през втората година 350 лв., тогава минималната работна заплата беше толкова. Минималната достигна 650 лв., а майчинството през втората година остана 350. Прощавайте, но няма как майка да отглежда спокойно детето си с 350 лв. на месец. Ще работим за повишаването на тези пари и за справяне с демографската криза.

– Кога ще изчезне усещането у хората за корупция на всякакви нива?

– Усещането за корупция го разделям на две нива. Първото е корупцията по висшите етажи на властта.

Законите са достатъчно добри, но не се спазват

Трябва да има повече контрол върху политиците и НПО-тата. Знаем, че политиците се проверяват ежедневно. Ежемесечно се пускат декларации при промяна на каквито и да било обстоятелства, тоест има публичен регистър. Дали прокуратурата върши достатъчно работа, според докладите на ЕК – по-скоро не. Там имаме дълг към справяне с корупцията по високите етажи. Но това, което предложихме миналата година, беше да направим същата проверка и за НПО-тата. Много голяма част от тях получават финансиране от разни донори от чужбина и никой не знае защо ги дават тези пари и какво целят. Тогава ни скочиха от неправителствения сектор, че било дискриминация. Ще продължаваме да настояваме в тази насока. Така че по единия проблем с високите етажи във властта – да, трябва да се работи по-активно, има достатъчно добро законодателство, достатъчно добри органи в държавата, които може би трябва да бъдат накарани с повече парламентарен контрол да свършат своята работа.

По отношение на малката корупция – тя е тази, с която всъщност се сблъсква обикновеният човек. Тази корупция би могла да бъде изтръгната много бързо и лесно чрез електронно управление. Като млад човек вярвам, че това е пътят.  За съжаление, тук също сме в огромен дълг към българските граждани. Наляха се милиарди в последните години, а електронно правителство така и не се случва. Така че в следващия мандат ще бъдем по-активни, надявам се с достатъчно гражданска подкрепа да постигнем това – до края на следващия мандат на НС да има едно работещо електронно правителство. 

– Какво ще кажете на пловдивчани?

– На първо място – да са живи и здрави. Да се пазят предвид ситуацията в момента. На второ място – нека с радост и усмивка да отидат на 4 април и да покажат, че са номер 1.

Александър Сиди  е роден на 13.10.1981 г. в Стара Загора. Депутат в 44-ото Народно събрание от ПГ „Обединени патриоти“. Кандидат е за народен представител в 45-ия парламент. Водач е на листата на ВМРО-БНД  в 16 МИР – Пловдив и 27 МИР – Стара Загора.

България над всичко!
България над всичко!

Последни Новини

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

„Красно село“ е заложник на политическия инат

Изход има, но трябват здрав разум и разговори Общинските съветници от ВМРО внасят предложение до Столичния общински съвет за...

Коментари