Начало Блог Александър Сиди: Явно и ГЕРБ, и БСП не искат да спрат манипулируемия...

Александър Сиди: Явно и ГЕРБ, и БСП не искат да спрат манипулируемия вот

Действията на ГЕРБ в правна комисия демонстрират ниска коалиционна култура

Ревизията на Изборния кодекс влиза окончателно на второ четене в парламента. Очаква се и протест пред Народното събрание по тази причина. До момента има съгласие по темата за машинния вот. Идеята е във всички секции с над 300 избиратели да можем да гласуваме с машина и с традиционната хартиена бюлетина.

Във вторник правната комисия отхвърли всички предложения на ГЕРБ, свързани с Великото народно събрание. Депутатите не одобриха и идеята на ВМРО за отпадането на номерата в бюлетините. Отхвърлени бяха и всички предложения на ДПС. Част от текстовете предвиждат в случай на Извънредна епидемична обстановка да можем да гласуваме два дни.

Когато имаме възможност да гласуваме и машинно, и на хартия ще дадем възможност на всички граждани да упражнят своето право на глас, защото още има такива, които не могат да се справят с машини. Предполагам, че във времето машините ще се превърнат в единствения начин на гласуване.

Това заяви в студиото на „Здравей, България“ по НОВА народният представител Александър Сиди от ВМРО.

Освен темата за машините и други  неща не се случиха, които ние предложихме. ГЕРБ продължават да не се държат коалиционно правилно. Аз не разбирам тази коалиционна култура на ГЕРБ, защото само преди 2 седмици подписахме коалиционно споразумение с тях, че ще направим референдум преди изборите за Велико народно събрание. А вчера ГЕРБ отхвърлиха на правна комисия предложенията, че е възможно да се прави референдум по тези въпроси, преди Великото народно събрание, заяви Сиди.

Надявам се в следващите минути до гласуването в зала на второ четене на закона за Изборния кодекс ГЕРБ в крайна сметка да осмислят своята коалиционна култура, защото това, което вчера направиха, демонстрира единствено ниска коалиционна култура и подкопава коалицията. Именно защото ние положихме подписите си под проекта за нова Конституция под условие, а именно ГЕРБ да подкрепят референдум преди ВНС. Това, което вчера направиха те, е неприемливо, категоричен бе Сиди.

От ГЕРБ говорят за избора на 200 народни представители да бъдат избрани мажоритарно, че не сме ги подкрепили, но всъщност ние нямаме подписано коалиционно споразумение. Имаме черно на бяло за свикване на референдум преди Великото народно събрание и те се отметнаха вчера от своите подписи, каза депутатът от ВМРО.

Една идея, която вчера също не беше приета на правна комисия, е премахването на номера от бюлетината. По този начин всеки български гражданин ще влезе в тъмната стаичка, ще прочете и ще се информира за своя кандидат и партия. Нещо, което говорим от години, но очевидно ГЕРБ и БСП, а и всички други партии, не искат да се премахне този манипулируем вот, който всички знаем, че ходят едни хора и „хвърлят един номер“, защото така са им казали. Отдавна премахнахме цветовете на бюлетините, хайде да премахнем и номерата, призова Сиди.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари