Начало Новини Американски конгресмен предлага разделяне на Македония между Албания и България

Американски конгресмен предлага разделяне на Македония между Албания и България

Конгресменът от Републиканската партия на САЩ Дейна Рорабашър се обяви за промяна на границите на Балканите и подялбата на Република Македония.

Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България“, заявява Рорабашър в интервю за албанската телевизия „Визион плюс„. 

Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, с която те смятат, че са свързани, посочва конгресменът, който е писал речите на президента Рейгън.

В САЩ съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес, добавя Рорабашър.

Аз имам влияние върху външната политика и на следващите заседания на Комисията по външна политика ще обсъдим въпроса за промяната на границите на Балканите с цел те да имат смисъл и да доведат до мир, коментира конгресменът това, доколко възможно е разделянето на Македония при новата администрация на президента Доналд Тръмп.

Повече по темата:

Конгресменът Дейна Рорабашър е един от най-значимите хора в Камарата на представителите. Камерата на албанската телевизия „Визион плюс“ е била в Конгреса на САЩ, в офиса на г-н Рорабашър няколко дни, след като той изпрати писмо до сръбския президент Николич, в което писмо той е помолен да проучи възможността за размяна на територии в северната част на Косово, като най-доброто решение. Рорабашъер отива още по-далеч: Нека да се променят и границите на Македония.

Ето точните думи на конгресмена пред журналисти Саймир Сулай:

Дейна Рорабашър: Неприятно ми е да го кажа, защото това ще направи така, че всички да полудеят по мен, но защо не, по дяволите… Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но това не е държава. Те са толкова разделени и те никога няма да могат да вървят добре заедно. Така че, косоварите и албанците в Македония трябва да са част от Косово. Докато останалата част от страната трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с които те твърдят, че са свързани. Идеята, че Македония ще се запази жива, защото някой преди 30 години е решил така, че това е конфигурацията, която трябва да излезе от разпадането на Югославия, не води до разумно обяснение, че тази идея все още е актуална.

Репортер: Но дали администрацията на Тръмп ще подкрепи тази идея?

Дейна Рорабашър: Аз имам влияние върху политиците ни. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ние ще имаме изслушвания през следващите месеци. Един от въпросите, които ние ще обсъдим, е промяната на границите, така че те имат смисъл и да донесат мир на Балканите.

Що се отнася до декларацията на албанския премиер Еди Рама за Тръмп по време на предизборната кампания в САЩ, Рорабашър каза, че вече, албанският премиер трябва да приеме факта, че Тръмп е президент и да намерят начините как двете страни могат да си сътрудничат.

Дейна Рорабашър: Тръмп е спечелил. Той е президент. Сега е времето да правят споразумения и да се опитаме да видим кое е най-доброто нещо, което можем да направим, или да извърши с този човек като президент. Без да се отговаря враждебно и да се изказваме че, ние не го харесваме или той не ни харесва. Но ние трябва да открием нещо, което можем да направим, и че Тръмп иска да го направи и нека да работим върху това.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Венцислав Сивов: Високите сметки за ток са поредния удар върху бизнеса

Ако управляващите продължават да неглижират проблема с цената на тока през зимата ще се отопляваме на свещи Ако управляващите...

Божидар Бурнев: Всеки глас за ВМРО е глас в името на морала и свободата ни

Божидар Бурнев е най-младият в кандидатската листа на ВМРО в старопрестолния град Велико Търново. Самият той признава, че младостта му и липсата...

Сиди пита: Кой накара Кацаров да се извърти като фурнаджийска лопата

Политикът на ВМРО дава примери как Кирил Петков и Мария Касимова - Моасе газят Конституцията, за да се докопат до властта

ВМРО към Радев: Вземете страна и накарайте кабинета си да приравни антителата към зеления сертификат

Ние от ВМРО категорично продължаваме да настояваме да се предприемат адекватни мерки и да спре това насилствено противопоставяне на обществото. Очевидно е,...

Искрен Веселинов: Борбата с корупцията твърде много се политизира

Корупцията не е само смяна на пари между заинтересовани страни и представители на властта. Корупцията е „развал“ на властта. Виновна за това...

128 години ВМРО (ОБЗОР)

Вчера се навършиха 128 години от основаването на ВМРО. По традиция в цялата страна се проведоха различни акции и събития, чрез които...

Албена Кръстева: Гласът за ВМРО е глас за бъдещето на децата ни

Мисълта за България е в сърцето ми от малка. Така съм възпитана и така съм пораснала. Родена съм в село Черни вит...

Коментари