Начало Новини Американски конгресмен предлага разделяне на Македония между Албания и България

Американски конгресмен предлага разделяне на Македония между Албания и България

Конгресменът от Републиканската партия на САЩ Дейна Рорабашър се обяви за промяна на границите на Балканите и подялбата на Република Македония.

Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България“, заявява Рорабашър в интервю за албанската телевизия „Визион плюс„. 

Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, с която те смятат, че са свързани, посочва конгресменът, който е писал речите на президента Рейгън.

В САЩ съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес, добавя Рорабашър.

Аз имам влияние върху външната политика и на следващите заседания на Комисията по външна политика ще обсъдим въпроса за промяната на границите на Балканите с цел те да имат смисъл и да доведат до мир, коментира конгресменът това, доколко възможно е разделянето на Македония при новата администрация на президента Доналд Тръмп.

Повече по темата:

Конгресменът Дейна Рорабашър е един от най-значимите хора в Камарата на представителите. Камерата на албанската телевизия „Визион плюс“ е била в Конгреса на САЩ, в офиса на г-н Рорабашър няколко дни, след като той изпрати писмо до сръбския президент Николич, в което писмо той е помолен да проучи възможността за размяна на територии в северната част на Косово, като най-доброто решение. Рорабашъер отива още по-далеч: Нека да се променят и границите на Македония.

Ето точните думи на конгресмена пред журналисти Саймир Сулай:

Дейна Рорабашър: Неприятно ми е да го кажа, защото това ще направи така, че всички да полудеят по мен, но защо не, по дяволите… Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но това не е държава. Те са толкова разделени и те никога няма да могат да вървят добре заедно. Така че, косоварите и албанците в Македония трябва да са част от Косово. Докато останалата част от страната трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с които те твърдят, че са свързани. Идеята, че Македония ще се запази жива, защото някой преди 30 години е решил така, че това е конфигурацията, която трябва да излезе от разпадането на Югославия, не води до разумно обяснение, че тази идея все още е актуална.

Репортер: Но дали администрацията на Тръмп ще подкрепи тази идея?

Дейна Рорабашър: Аз имам влияние върху политиците ни. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ние ще имаме изслушвания през следващите месеци. Един от въпросите, които ние ще обсъдим, е промяната на границите, така че те имат смисъл и да донесат мир на Балканите.

Що се отнася до декларацията на албанския премиер Еди Рама за Тръмп по време на предизборната кампания в САЩ, Рорабашър каза, че вече, албанският премиер трябва да приеме факта, че Тръмп е президент и да намерят начините как двете страни могат да си сътрудничат.

Дейна Рорабашър: Тръмп е спечелил. Той е президент. Сега е времето да правят споразумения и да се опитаме да видим кое е най-доброто нещо, което можем да направим, или да извърши с този човек като президент. Без да се отговаря враждебно и да се изказваме че, ние не го харесваме или той не ни харесва. Но ние трябва да открием нещо, което можем да направим, и че Тръмп иска да го направи и нека да работим върху това.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Коментари