Начало Новини Американски конгресмен предлага разделяне на Македония между Албания и България

Американски конгресмен предлага разделяне на Македония между Албания и България

Конгресменът от Републиканската партия на САЩ Дейна Рорабашър се обяви за промяна на границите на Балканите и подялбата на Република Македония.

Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България“, заявява Рорабашър в интервю за албанската телевизия „Визион плюс„. 

Според мен Македония не е държава. Съжалявам, но тя не е държава. При тях има толкова голямо разделение, че никога в бъдеще няма да могат да живеят заедно. Поради тази причина косоварите и албанците от Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, с която те смятат, че са свързани, посочва конгресменът, който е писал речите на президента Рейгън.

В САЩ съществува идеята, че трябва да се подкрепя Македония, защото някой преди 30 години е взел решение за подобна конфигурация след разпадането на Югославия, но това не означава, че тази идея е валидна и днес, добавя Рорабашър.

Аз имам влияние върху външната политика и на следващите заседания на Комисията по външна политика ще обсъдим въпроса за промяната на границите на Балканите с цел те да имат смисъл и да доведат до мир, коментира конгресменът това, доколко възможно е разделянето на Македония при новата администрация на президента Доналд Тръмп.

Повече по темата:

Конгресменът Дейна Рорабашър е един от най-значимите хора в Камарата на представителите. Камерата на албанската телевизия „Визион плюс“ е била в Конгреса на САЩ, в офиса на г-н Рорабашър няколко дни, след като той изпрати писмо до сръбския президент Николич, в което писмо той е помолен да проучи възможността за размяна на територии в северната част на Косово, като най-доброто решение. Рорабашъер отива още по-далеч: Нека да се променят и границите на Македония.

Ето точните думи на конгресмена пред журналисти Саймир Сулай:

Дейна Рорабашър: Неприятно ми е да го кажа, защото това ще направи така, че всички да полудеят по мен, но защо не, по дяволите… Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но това не е държава. Те са толкова разделени и те никога няма да могат да вървят добре заедно. Така че, косоварите и албанците в Македония трябва да са част от Косово. Докато останалата част от страната трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с които те твърдят, че са свързани. Идеята, че Македония ще се запази жива, защото някой преди 30 години е решил така, че това е конфигурацията, която трябва да излезе от разпадането на Югославия, не води до разумно обяснение, че тази идея все още е актуална.

Репортер: Но дали администрацията на Тръмп ще подкрепи тази идея?

Дейна Рорабашър: Аз имам влияние върху политиците ни. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ние ще имаме изслушвания през следващите месеци. Един от въпросите, които ние ще обсъдим, е промяната на границите, така че те имат смисъл и да донесат мир на Балканите.

Що се отнася до декларацията на албанския премиер Еди Рама за Тръмп по време на предизборната кампания в САЩ, Рорабашър каза, че вече, албанският премиер трябва да приеме факта, че Тръмп е президент и да намерят начините как двете страни могат да си сътрудничат.

Дейна Рорабашър: Тръмп е спечелил. Той е президент. Сега е времето да правят споразумения и да се опитаме да видим кое е най-доброто нещо, което можем да направим, или да извърши с този човек като президент. Без да се отговаря враждебно и да се изказваме че, ние не го харесваме или той не ни харесва. Но ние трябва да открием нещо, което можем да направим, и че Тръмп иска да го направи и нека да работим върху това.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов: Новото правителство ще клекне пред натиска на САЩ да пуснем РС Македония в ЕС

Странно е съчетанието от интересите на кръга „Капитал” с Радев, казва лидерът на ВМРО пред Валерия Велева за „Епицентър“.

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател...

Каракачанов: Отдавна не се правят партии, а проекти, защото няма каузи и идеи – всичко е за власт

От типичната байганьовщина да не би да разсърдим „големия брат“, много време са се опитвали да прикрият инцидента Чешнегирово

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката. В момента входът е обсаден

Започваме неподчинение и ще покажем какво трябва да се направи, за да изринем мафията от КЕВР Представители на ВМРО,...

Няма ляво, няма дясно – всичко е демагогия

Анализ на Кузман Илиев за в. „Труд“ Истината е, че не може да предприемеш политическо действие, без то да...

Красимир Богданов: Озадачаващо е как хората биха дали доверието си на кредит за нов политически проект

В България стана традиция вместо политически сили и партии, които имат идеология, история и имат принос в развитието на страната, да се...

Красимир Каракачанов: Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно

Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно. Промяната доведе до липса на диалог в обществото и див реваншизъм.

Коментари