Начало Блог Ангелов: Договорът за добросъседство надгражда декларацията от 1999 г.

Ангелов: Договорът за добросъседство надгражда декларацията от 1999 г.

Подкрепата за Македония за НАТО и ЕС минава през спазване на правата на българското население там, категоричен е патриотът

Когато външната ни политика е в баланс, няма опасност от спекулации. Опозиция и управляващи в парламента спорят за договора за добросъседство с Македония, който ще се подписва на датата 2 август.  За проекта, в който се търси съгласие по ключовите въпроси –  програма „Точно днес“ по БНР потърси мнението на Юлиан Ангелов, секретар на ПГ на Обединени патриоти в Народното събрание.

Юлиан Ангелов, народен представител от ВМРО, каза, че според него най-важното е, че България се стреми 18 години да подпише такъв договор с Македония и в него да са казани спорните моменти, но и да се намира общото между нас.

Редакциите, които са направени на декларацията от 1999 година са в интерес на България, но и защитават република Македония, уточни Ангелов.

По думите му той очаква, че БСП няма да заеме такава позиция, каквато например показва народният представител Валери Жаблянов, който открито критикува рамката на договора. Очаквам г-жа Корнелия Нинова да вземе отношение по договора, каза още Ангелов.

Аз няма как да цитирам точните текстове, защото те все още са секретни, докато не се изяснят между двете държави и бъдат публикувани. Затова казах, че декларацията, която е приета 1999 г. , този договор, който в момента трябва да се подпише, той надгражда много пъти тази декларация, която е била тогава, т. е. означава, че договорът така е полезен за България – там има ключови моменти, на които българската държава винаги е държала и още по-важното, което трябва да отбележим е, че основните текстови всъщност са  писани по времето и на Вигенин, който също водеше тези разговори и доста от текстовете са редактирани, написани от него и от неговия екип, т. е. по този договор БСП е работила изцяло и няма как изведнъж да кажат нещо на обратно при положение, че те са изработвали самия договор, заяви народният представител.

На нас ни е интересно да чуем мнението на председателката на БСП Корнелия Нинова – ще подкрепи ли тези свои колеги, които работят срещу българските интереси или ще застане държавнически и ще каже, че ще подкрепи този договор изцяло, както го е правила досега, защото по други проблеми тя се изказва непрекъснато, допълни той.

Нашата позиция на ВМРО винаги е била една. Ние никога като организация и като партия няма да подкрепим страна, която да влезе в НАТО или в Европейския съюз, без да е решила основните човешки права на собствената си територия. Визираме конкретно държави като Македония и Сърбия, които десетилетия, да не кажа и повече, политиката им е била такава, че е насочена срещу България и срещу българите, които живеят там, т. е. докато ние не гарантираме права на българското население в Сърбия и Македония няма как като организация да подкрепим, а бихме били и против подобно правителство, което управлява България в такъв момент докато не са решени тези проблеми. Но този договор за добросъседство е част от решаването на проблема, категорично заяви Юлиан Ангелов.

В договора са заложени определени неща, които в рамките на година-две могат да бъдат изяснен. Такива, които имат отговор и в самата Македония – да бъде спрян езикът на омразата, да не бъдат преследвани българите. Така че ще видим след подписването на този договор какви действия ще предприемат и властите в Македония и от това ще зависи нашето желание като ВМРО и като патриоти да подкрепим процес на интегриране първо в НАТО, а след това и в Европейския съюз. Един договор може да се подпише, но той много бързо може да бъде нарушен и затова ще наблюдаваме внимателно какво се случва и дали наистина Македония върви към демокрация и спазване правата на всички хора, включително и на българите или просто са празни приказки, допълни той.

Депутатът поясни, че бил обсъден проектът, предложен от г-жа Екатерина Захариева, защото в крайна сметка в един проект нещата не са още на 100 %  договорени, т. е.- тепърва този договор трябва да бъде подкрепен или отхвърлен, уточни Ангелов.

До момента България и Македония имат подписани десетки договори след тази декларация от 1999 г. и този проблем за езиковите правила отдавна е изяснен между двете държави. Договорите се подписват съгласно конституциите на двете страни. По този начин е направен дипломатическият ход да не се говори допълнително, т. е. и досегашните договори, които са подписани между двете държави, са подписани на книжовните норми на двете държави, заяви Юлиан Ангелов.

В заключение той изрази надеждата си, че занапред много празници могат да бъдат чествани заедно от България и Македония. Няма какво да ни разделя – има какво да ни обединява. Не мисля, че ще бъде отложено подписването на този договор, за 2 август за момента е уговорен, поясни депутатът.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО постави паметен знак на Иван Вазов в Бургас

По повод 100 години от смъртта на Иван Вазов днес в Бургас бе открита възпоменателна табела в негова памет. Тя бе поставена...

Каракачанов: Нека си пожелаем лидери с идеи и характер, а не поредните проектчета за власт на чужди интереси над вътрешните

Днешните политици са станали абсолютни измекяри, робуващи на външни фактори и не смеят да изразят собствена воля Това написа...

Контрера: Ако този шоков ръст на цени не бъде овладян бързо, следва обедняване на хората и срив на икономиката

Това са проблемите, не ПП „ПП“, драмите на Манолова и ДБ. Те достатъчно се постараха да ни вкарат в тази криза!

Кузман Илиев: „Продължаваме промяната“, ДБ и ГЕРБ ще търсят диалог помежду си

Академичната мисъл в Харвард олевява до марксизъм Планът за възстановяване е реверанс към ВЕИ олигарси

ВМРО: Излизаме на протест пред Министерство на енергетиката срещу непоносимата цена на тока!

Това е част от националната кампания против спекулативния скок и на горивата, и на стоките от първа необходимост Протестът...

Каракачанов: За ВМРО участието в избори не е бизнес проект

За ВМРО участието в избори не е бизнес проект, ние влизаме в тази битка, за да защитаваме идеите и каузите, за които...

Армията трябва да е символ на държавността

Словакия се готви да купи военна техника за повече от 2 милиарда евро. Държава в сърцето на Европа, чийто единствен съсед, който...

Коментари