Начало Блог Ангел Джамбазки: Българите сме мъдър народ и сами се подготвихме, приехме и...

Ангел Джамбазки: Българите сме мъдър народ и сами се подготвихме, приехме и осъзнахме необходимостта от мерки

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира от страницата си в социалната мрежа начина, по който властите налагат мерките за предпазване от коронавирусната инфекция. Ето какво споделя той:

Уважаеми отговорни за борбата с коронавируса,

Имате моята най-искрена подкрепа. Позволете само да напомня, че българите сме мъдър народ и сами се подготвихме, приехме и осъзнахме необходимостта от всякакви мерки. И в първите дни, както и сега, безрезервно подкрепяме.

Но всяко прекаляване или хаос ще доведе до обратен ефект. Ще стане „от нищо нещо“, както отново нашият народ е казал. Защото трудното мина – обединихме се, даже и опозицията, около необходимостта от извънредно положение. И ако продължавате с движения напред-назад, ще направите грешна стъпка на по-лесното – ще загубите доверието, което народът ви дава. А това доверие Ви е нужно, ако, не дай Боже, дойде истински трудното.

Затова: моля, помислете по следното:

1. Отменете забраната за парковете и дайте ясна заповед просто хората да не се събират – никъде (освен в градския транспорт, да речем) – повече от двама души. Каква е разликата дали трима души заедно вървят в парк или по тротоар!? После, как ще прецените дали някой просто не минава през парка? Простете, но това отваря вратата за произволни тълкувания.

2. Намалете значително размера на предвидените глоби и увеличете рязко и безкомпромисно тяхното събиране. В правото отдавна е доказано, че не високият размер на наказанието, а неумолимостта на неговото налагане, имат превантивен ефект. Комбинацията от невъзможно висока глоба и за съжаление не особено високите заплати на полицаите може да изкуши към дребна корупция.

3. Обяснявайте съдържанието на забраните, а не разчитайте на тяхната форма. Затваряме заведения, за да не се събират хора. А не просто ей така. Налагаме вечерен час, за да следим по-лесно дали се събират хора. А не просто ей така. Затваряме парковете, за да не се събират хора. Ето, виждате ли? Хиляди пъти по-лесно щеше да е просто да кажете: не се събирайте. А вие казвате: не ходете в парка. И очаквате хората сами да се сетят. Впрочем с идването на топло време помислете и за отваряне на Витоша – скоро аргументът с преохлаждането на носоглътката няма да е валиден, колкото преди. И пак напомнете: не се събирайте!

4. Кажете просто и ясно кое е забранено и кое е просто непрепоръчително. Да ходиш сам по „Витошка“ не е забранено от никого. Магазините там работят. Така че не е редно да има назидание за това.   

5. Преди да въведете нови и нови мерки, оставете старите да подействат и налагайте спазването им. Засега България е в дъното на европейската „класация“ по заболели на глава от населението. Дори и да тестваме по-малко от другите статистиката пак показва, че май успяваме да забавим разпространението. Не съм специалист, но виждам, че и Вие следите тази статистика. Не прибягвайте до по-тежки мерки, ако не сте сигурни. Хората ще започнат да се боят, че налучквате.

Госпожи и господа от ресорните власти, българите се справят добре! Насърчавайте ги! Вие също се справяте. И имате нашата сърдечна подкрепа.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари