Начало Европейски парламент Ангел Джамбазки: България трябва да влезе в Шенген до края на годината

Ангел Джамбазки: България трябва да влезе в Шенген до края на годината

В резолюция, приета днес с 25 гласа „за“, 0 гласа „против“ и 0 „въздържал се“, членовете на комисията по петиции на ЕП призовават Съвета да гласува до края на 2023 г. в подкрепа на приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство, като се има предвид, че и двете страни са изпълнили необходимите изисквания за прием.

Така Европейският парламент за пореден път оказва подкрепа на справедливата борба на двете държави за присъединяване към шенгенското пространство.

Гражданите на България и Румъния продължават да са дискриминирани, тъй като се сблъскват с ежедневни забавяния, бюрократични затруднения и допълнителни разходи, когато пътуват или правят бизнес в чужбина. Особено видна е тази дискриминация през летния сезон, когато десетки хиляди автомобили са принудени в разгара на туристическия сезон да чакат на шенгенските граници на двете страни, като по този начин губят пари, време и повишават въглеродния отпечатък на пътуванията си. Тази дискриминация се дължи на вътрешнополитическите цели на определени партии в някои от страните членки.

Разширяването на Шенгенското пространство в Югоизточна Европа ще отвори нови логистични маршрути за транспорт на стоки и ще създаде конкуренция за редица западни фирми. Явно освен чисто политическите причини за отказа за приемането на България и Румъния в Шенген, съществуват и икономически интереси. Радвам се, че всички европейски представители от България успяхме да обединим усилия за тази национална кауза, тъй като имаше и реална опасност България и Румъния да бъдат разделени по пътя към Шенген, сподели българският представител в ЕП и съпредседател на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки.

Борбата на България и Румъния за присъединяване към Шенген е справедлива. Присъединяване, което ни се полага по право и по заслуги. България и Румъния са сред онези държави, които са доказали, че освен че покриват изискванията за Шенген, са и надежден съюзник в охраната на външните граници на Съюза. Ето защо е добре, че текстът на резолюцията също така изразява съжаление за решението на Съвета от 8 декември 2022 г. да отхвърли присъединяването на тези две държави, без да представи каквато и да е правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване.

В момента всички държави членки на ЕС с изключение на България, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенската зона за свободно пътуване, която включва също и държави извън ЕС -Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия оцени, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген, а Европейският парламент многократно е подкрепял тяхното присъединяване. Предстои ЕП да гласува настоящата резолюция в рамките на пленарното заседание на 10-13 юли 2023 г.

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари