Начало Избори - 2022 Ангел Джамбазки към лидерите на политическите партии и ЦИК: Докажете, че сте...

Ангел Джамбазки към лидерите на политическите партии и ЦИК: Докажете, че сте национално отговорни и спрете манипулациите на изборния процес в Турция

В нарочно писмо до политическите партии, които имат представители в ЦИК, българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки настоява да бъдат променени правилата за попълване на декларации при гласуването в Турция.

Ангел Джамбазки сигнализира, че в южната ни съседка е на път да се случи гигантска манипулация с изборния процес и поради тази причина настоява да бъде взето отношение по темата от отговорните органи. Това е фалшификация, за която ние от ВМРО не сме спрели да предупреждаваме, защото структурирането на целия изборен процес в Турция застрашава националната сигурност и е пряка намеса във вътрешните работи на страната ни.

„Ако наистина сте национално отговорни партии, както твърдите, ще предприемете стъпки чрез своите представители в ЦИК за незабавна промяна на скандалното предписание за попълване на декларациите за гласуване в чужбина. Настоявам ЦИК от своя страна да излезе със съответното решение на проблема.”, пише съпредседателят на ВМРО до представителите на ЦИК и лидерите на политически партии във връзка с честността на изборния процес в утрешния ден.

И към този момент съществува едно конкретно обстоятелство, което е много съществено и срещу което ВМРО винаги се е борила. В методическите указания за гласуването в чужбина е приет следният текст: „Декларацията се приема, независимо къде е попълнена или подписана от избирателя”. Този текст е меко казано скандален, тъй като под никаква форма не може да бъде установено от длъжностните лица по смисъла на закона, каквито са Секционните избирателни комисии извън страната, дали съответната декларация е попълнена лично от лицето, което декларира данните си. Това от своя страна не е никаква гаранция, че същото лице няма да гласува повторно. Това е твърде важно, тъй като лицето, което попълва декларацията, се задължава да понесе наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс за деклариране на неверни данни и би понесло наказателна отговорност при опит за гласуване повторно на друго място. Приемането на декларация, която не е попълнена собственоръчно пред членовете на СИК, възпрепятства възможността да бъде надлежно проверено и съответно установено, че именно лицето, което ще упражни правото си на глас, декларира, че няма да гласува повторно и разбира, че би понесло евентуална наказателна отговорност при опит да го направи. Така приетият текст дава поле за множество нарушения, които застрашават правната сигурност и могат да доведат до касиране на изборите. 

Още през месец септември Ангел Джамбазки и представители на ВМРО депозираха в ЦИК писмо, с което обърнаха внимание на най-често срещаните порочни практики при гласуване извън страната. В утвърдената допреди смяната на членовете на ЦИК практика Комисията винаги изрично посочваше, че декларациите трябва да се попълват собственоръчно пред самата комисия, непосредствено преди да се упражни правото на глас. Това е правилната и съобразена със закона и правната сигурност конструкция, която трябва да бъде прилагана всеки път от ЦИК. По същия начин всеки редовен студент, който се намира на територията на града, в който учи, и няма постоянен или настоящ адрес в съответното населено място, попълва същата декларация, че няма да гласува повторно. Тя обаче се попълва собственоръчно пред СИК. Точно така, както трябва да бъде и при провеждане на изборите извън страната. Въпреки това ЦИК не обърна внимание на множеството доводи, които бяха посочени в надлежно депозираното писмо.

Припомняме, че по време на предходни избори лично Ангел Джамбазки беше наблюдател на изборния процес в Република Турция и тогава стана свидетел на множество закононарушения именно във връзка с попълването на декларацията. Тя беше попълвана от трети лица, специално заети с тази дейност през целия изборен ден.

„Приемайки точно такъв текст, Вие, уважаеми представители на ЦИК, отваряте широко вратата към подобен тип незаконосъобразни практики. Това е абсолютно недопустимо, защото обслужва определени партии и застрашава легитимността на изборния процес.”, пише още съпредседателят на ВМРО до представителите на ЦИК.

В писмото си той отбелязва, че смята бездействието на ЦИК като доказателство, че се обслужват определени партийни интереси и по този начин се застрашава легитимността на изборния процес. Поради тази причина Джамбазки отново настоява да бъде взето надлежното решение и да се променят Методическите указания за гласуването в чужбина в частта им за попълване на необходимата декларация. Само по този начин представителите на ЦИК ще докажат, че работят в услуга на българския народ, каквато е основната роля на институцията.

Последни Новини

Джамбазки заяви пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка

Пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка. То е ударило момиче с тръба по главата с цел грабеж. Подобни брутални престъпления...

Контрера: Преведохме София през тежки кризи, няма да допуснем да изпадне в хаос

ВМРО прояви отговорност към столицата и гласува за бюджет, който да не допусне София да изпадне в хаос. Въпреки...

Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта...

Каракачанов: Политическа формула „Орбан“ – това ни трябва в България!

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г.  Кандидатурата на Карлос Контрера...

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Коментари