Начало Блог Ангел Джамбазки: Натискът върху България относно РСМ директно работи за Кремъл

Ангел Джамбазки: Натискът върху България относно РСМ директно работи за Кремъл

Ако България бъде притисната за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС, българският народ ще бъде унижен и ще се засилят антизападните настроения у нас. Това директно работи за Кремъл. Натискът върху България е напълно несправедлив и нечестен.

Това заяви в ефира на БНТ евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки. Заедно с него в „Денят започва“ гост бе и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Двамата спориха и дебатираха по темата с членството на РСМ в Европейския съюз и т.нар. вето на България.

Джамбазки обясни какво е трябвало да се случи във връзка с процеса по започване на преговори зя членство на Република Северна Македония в ЕС:

В разговор със скопското държавно ръководство да се разберат РСМ да направи знаковите неща, които е подписала в Договора за приятелство и добросъседство с България. Да премахне обидните табели, да промени учебниците. Да покаже добра воля – да не се стигматизират българите. Да няма говор на омразата. Да няма нарушаване на Копенхагенските критерии.

Ако всичко това беше станало – нека да започнат преговори и в рамките на преговорите вече да се доуточняват нещата. Но това, което се случва сега – на България ѝ се казва как трябва да отстъпи, без Скопие да направи каквото и да било, не е нормално, посочи той.

Евродепутатът коментира темата с изричното уточнение, че реално вето няма. Вето би имало накрая, когато преговорите завършват.

Джамбазки заяви, че не вярва на заявлението на премиера Кирил Петков, че няма да направи промяна в българската позиция без решение на парламента. Той отбеляза, че външнополитическият съветник на министър-председателя Весела Чернева води паралелна външна политика и тя не отрича това нещо.

Това, което ни тревожи със сигурност, е несигурното поведение на министър-председателя. Нежеланието на министър-председателя да разбере, че трябва да се придържа към официалната българска позиция, която е гласувана в Народното събрание и която е и рамка в Министерския съвет. Да работи с нашите западни партньори в такава посока, че натискът да не бъде върху България и да създава усещането за несправедливост, защото усещането в българския народ е за един несправедлив натиск от запад. Той е несправедлив, защото не се иска нищо от Република Севрна Македония, а се иска от България просто да отстъпи, заяви Джамбазки.

По думите му премиерът очевидно е поел ангажименти, видимо от множеството изявления, от различните паметни записки, които се появяват в общественото пространство – поел е ангажимент да отстъпи. И това е големият проблем, подчерта Джамбазки.

Не е проблем Република Северна Македония да започне преговори за членство, трябва да ги започне тогава, когато изпълни Копенхагенските критерии. Тогава, когато промени поведението си към България, когато изпълни договора за добросъседство, когато започне да го изпълнява. В момента виждаме инат, упоритост, нежелание, едно арогантно и нагло поведение спрямо България от властите в Скопие, които са убедени в това, което им е обещано – а им е обещано България да отстъпи и да започнат преговори без да променят нищо, посочи евродепутатът от ВМРО.

Целия разговор вижте във видеото >>>

Последни Новини

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Александър Сиди: Изборите на 2 април са безсмислени

Александър Сиди, съпредседател на ВМРО – пред Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 28.01.2023 г.     Предстоящите избори;...

Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...

Карлос Контрера: Сумата в подкрепа на обществения транспорт от 73 млн. лв. е крайно недостатъчна

Очакваме публикуването на постановлението на МС относно компенсациите за обществения транспорт, за да приведем общинската наредба за превозните документи в съответствие с...

Каракачанов: Аз съм боец и не се притеснявам да участвам в листите за изборите, ако е необходимо

Водят се разговори как ВМРО да участва на предсрочните избори – дали самостоятелно или в коалиция, каза в интервю за bTV Radio...

Ангел Джамбазки: Антибългарската омраза в РСМ избухна след предателството на коалиция „Макрон“

Цялата конструкция на антибългарския просръбски македонизъм е измислена от Москва. Това е исторически факт. Може да се провери. Тази югоносталгична, прокремълска, проболшевишка, просръбска...

Коментари