Начало Блог Ангел Джамбазки: Натискът върху България относно РСМ директно работи за Кремъл

Ангел Джамбазки: Натискът върху България относно РСМ директно работи за Кремъл

Ако България бъде притисната за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС, българският народ ще бъде унижен и ще се засилят антизападните настроения у нас. Това директно работи за Кремъл. Натискът върху България е напълно несправедлив и нечестен.

Това заяви в ефира на БНТ евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки. Заедно с него в „Денят започва“ гост бе и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Двамата спориха и дебатираха по темата с членството на РСМ в Европейския съюз и т.нар. вето на България.

Джамбазки обясни какво е трябвало да се случи във връзка с процеса по започване на преговори зя членство на Република Северна Македония в ЕС:

В разговор със скопското държавно ръководство да се разберат РСМ да направи знаковите неща, които е подписала в Договора за приятелство и добросъседство с България. Да премахне обидните табели, да промени учебниците. Да покаже добра воля – да не се стигматизират българите. Да няма говор на омразата. Да няма нарушаване на Копенхагенските критерии.

Ако всичко това беше станало – нека да започнат преговори и в рамките на преговорите вече да се доуточняват нещата. Но това, което се случва сега – на България ѝ се казва как трябва да отстъпи, без Скопие да направи каквото и да било, не е нормално, посочи той.

Евродепутатът коментира темата с изричното уточнение, че реално вето няма. Вето би имало накрая, когато преговорите завършват.

Джамбазки заяви, че не вярва на заявлението на премиера Кирил Петков, че няма да направи промяна в българската позиция без решение на парламента. Той отбеляза, че външнополитическият съветник на министър-председателя Весела Чернева води паралелна външна политика и тя не отрича това нещо.

Това, което ни тревожи със сигурност, е несигурното поведение на министър-председателя. Нежеланието на министър-председателя да разбере, че трябва да се придържа към официалната българска позиция, която е гласувана в Народното събрание и която е и рамка в Министерския съвет. Да работи с нашите западни партньори в такава посока, че натискът да не бъде върху България и да създава усещането за несправедливост, защото усещането в българския народ е за един несправедлив натиск от запад. Той е несправедлив, защото не се иска нищо от Република Севрна Македония, а се иска от България просто да отстъпи, заяви Джамбазки.

По думите му премиерът очевидно е поел ангажименти, видимо от множеството изявления, от различните паметни записки, които се появяват в общественото пространство – поел е ангажимент да отстъпи. И това е големият проблем, подчерта Джамбазки.

Не е проблем Република Северна Македония да започне преговори за членство, трябва да ги започне тогава, когато изпълни Копенхагенските критерии. Тогава, когато промени поведението си към България, когато изпълни договора за добросъседство, когато започне да го изпълнява. В момента виждаме инат, упоритост, нежелание, едно арогантно и нагло поведение спрямо България от властите в Скопие, които са убедени в това, което им е обещано – а им е обещано България да отстъпи и да започнат преговори без да променят нищо, посочи евродепутатът от ВМРО.

Целия разговор вижте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония

Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония. Това заяви...

Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова

Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. По тази причина българският...

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Коментари