Начало Българите по света Ангел Джамбазки призова държавата да организира изграждането на бежански центрове по границата...

Ангел Джамбазки призова държавата да организира изграждането на бежански центрове по границата с Румъния

Съпредседателят на ВМРО настоява да бъдат отворени за прием на бежанци и всички държавни и ведомствени почивни бази

Съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки призова държавата, в лицето на отговорните институции, да организира по-координирано и навременно действията си във връзка с бежанската вълна от Украйна. За целта той предлага няколко конкретни стъпки, чрез които процесът по оказване на помощ да бъде улеснен, за да не се стига до хаос и невъзможност за справяне със ситуацията. От началото на войната в Европа убежище са потърсили над 2,6 млн. украински граждани. По данни на сформираната към правителството Оперативна координационна група на този етап в страната ни има над 33 000 бежанци. В България в държавни и общински бази са настанени около 1100 души, а в хотели – над 2500 души.

В официално писмо до министър-председателя,  министъра на вътрешните работи, Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция за българите в чужбина Джамбазки информира, че нуждата от свободни легла за настаняване става все по-голяма, а доброволците вече по-трудно намират къде да настанят пристигащите с автобуси хора. Стига се до ситуации, в които хората спят по гари и пейки, чакайки транспорт за влизане навътре в страната.

По тази причина съпредседателят на ВМРО предлага в най-спешни срокове да бъдат извършени следните действия:

1. Министерство на вътрешните работи, в координация с Държавната агенция за бежанците, да организира изграждането на бежански центрове по границата с Румъния.

2. Да бъдат открити териториални подразделения на Държавната агенция за бежанците по границата с Румъния, които да обработват заявления за бежански статут във възможно най-кратки срокове.

3. Министерският съвет да предложи въвеждането на карта „Българин“, която да даде възможност на бесарабските и таврийски българи, които бягат от войната, да получат възможност да работят и да се впишат по-бързо в българското общество.

4. Министерският съвет да внесе предложение за отваряне на всички държавни и ведомствени почивни бази за прием на бежанци.

В условията на безпрецедентни кризи са необходими навременни решения и обща работа. Виждаме, че българският народ се самоорганизира в помощта си към бягащите от ужаса на войната. Време е българската държава да заработи активно и да канализира общите усилия, за да постигнем най-добрите резултати.“, завършва Джамбазки в искането си за адекватни действия от страна на българските власти.

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари