Начало Блог Ангел Джамбазки: Притеснен и разочарован съм от посещението на българския премиер в...

Ангел Джамбазки: Притеснен и разочарован съм от посещението на българския премиер в Скопие

Македония е безкрайно важна за България, за всеки един българин

Притеснен и разочарован съм, а се двоумя само от любезност и добро възпитание. Защото простете ми, може би аз съм пропуснал, но довчера имаше ли териториални претенции на Македония към България? Имаше ли някаква заплаха да окупират наша територия, да окупират София, Враца, Бургас? Казвам го, защото това е фалшива новина, категоричен бе пред слушателите на Радио Благоевград евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по повод новината от срещата Петков-Ковачевски в Скопие, че Северна Македония (България вече ще нарича югозападната ни съседка с късото име) няма териториални претенции към нас, което е потвърдила и с изпратена вербална нота в ООН. 

За българската дипломация

Тази фалшива новина прикрива много сериозна дипломатическа неподготвеност, прикрива незнание какво да се направи и опит за заобикаляне на важните въпроси, каза още евродепутатът. Според Джамбазки заплахата е да бъдат предадени интересите на македонските българи, заплахата е да бъде предадена и продадена нашата история. Според него трябва да говорят хора, които ги интересуват тези теми. Очевидно в правителството такива хора не се срещат. Второ, хора, които са подготвени по тези теми, и трето, тук това не е държава, с която можем да си позволим подобни фриволности, смешки и закачки. Македония е изключение, Македония е безкрайно важна за България, за всеки един българин. 

„Како ке ми платиш, тако ке те сторам“

Една от мантрите на тези, които се опитват да предадат българската позиция, е, че Европа не ни разбира в спора със Северна Македония. Когато говорим за нарушаване на човешки права на българите в Македония, няма как да не те разберат. Не те разбират тези, които не искат да те разберат, или тези, които имат облага от това да не те разберат. Ние разкрихме и показахме със снимки срещи и заседания на евродепутати с представители на разни формации на НПО-та, платени от Скопие. Както казва един от героите на Димитър Талев: „Kако ке ми платиш, тако ке те сторам“. Така че не е вярно, че не ни разбират, платено им е да не ни разбират. 

Френското председателство на ЕС и Западните Балкани

Приоритетите на Франция за нейното председателство на ЕС, започнало от първи януари тази година, е под мотото „Възстановяване, сила и чувство за принадлежност“. В неговите рамки се предвижда и среща на върха „ЕС – Западни Балкани“.

По този повод Ангел Джамбазки смята, че трябва да се прочете внимателно историята и биографията на френската дипломация. Да се разчете и фактът, че във Франция има избори и основен коз в тези избори ще бъде опитът да се измести проблемът с новите французи от черна Африка, от Магреба и с исляма, който те носят, и да се насочи някъде другаде. Така че никой във Франция – президентът Макрон и всичките му конкуренти, не мислят сериозно да започнат преговори преди изборите. Тяхната игра е следната: да разиграват до безкрай някакъв опит уж да решават този въпрос. Според френската стратегия, страните от Западните Балкани са в групата на вечните кандидати за членове на ЕС, с които ще се говори, преговаря, но никой никога не смята да ги направи част от ЕС, но ще са мимикрия на едно лицемерно приятелство. И тук зорът е да се натисне България да даде формално съгласие за преговори, които обаче никога няма да приключат.

Тук нашият проблем е, че това формално съгласие за преговори минава през нарушаване на човешки права на българите в Македония, минава през унижаване на българската нация, на българската история. И това е нещото, с което аз не съм съгласен, категоричен е заместник-председателят на ВМРО. 

Национален референдум за Македония

Мисля, че е редно и задължително да свикаме национален референдум по темата за Македония и българския интерес там. Това ще даде възможност и на българските власти, които и да са те, да имат още един инструмент, още един аргумент. Обсъждам сериозно идеята и мисля, че е наложително да се подходи към свикването на национален референдум по темата: защита на българския национален интерес в Македония, аргументира своята идея евродепутатът Ангел Джамбазки. 

Цялото интервю с Джамбазки можете да чуете в звуковия файл >>>

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари