Начало Европейски парламент Ангел Джамбазки с въпроси до ЕК относно антибългаризма в РСМ

Ангел Джамбазки с въпроси до ЕК относно антибългаризма в РСМ

Повод за поредното питане на евродепутата от ВМРО е скандално изказване на подпалвача на Българския културен клуб в Битоля.

Наглост и мерзавщина от подпалвача на Българския клуб в Битоля!

С тази позиция излезе съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки по повод изказване на Ламбе Алабаковски, че е щастлив, че е подпалил българския културен клуб в Битоля. Припомняме, че миналото лято клубът беше подложен на умишлен палеж, а нападателят получи най-ниската присъда – шест месеца условно. Днес същият нападател заявява публично, че е горд със своето деяние и не изпитва никаква вина.

По тази причина Ангел Джамбазки лично сигнализира Европейската комисия и поставя на нейното внимание няколко важни въпроса, свързани с настоящата ситуация в Република Северна Македония. Предвид усилията на Комисията да се бори с всеки вид дискриминация, българският представител в Европейския парламент отправя към институцията следните въпроси:

1. Какво смята Европейската комисия за правната санкция за престъпления, извършени от омраза в Република Северна Македония?

2. Как Европейската комисия смята да включи гаранция за правата на българите и българските културни институции в преговорната рамка на Република Северна Македония, както и в бъдещите доклади относно напредъка на същата?

3. Предвид зачестилите нападения срещу българи и български културни институции, какво е състоянието на върховенството на закона в Република Северна Македония според Европейската комисия?

В писмото си до Комисията Джамбазки припомня още нападенията над българи и български културни институции в Република Северна Македония от последната една година и настоява за реакция от страна на европейските институции.

Ангел Джамбазки излезе и с позиция във връзка със скандалното изказване на нападателя над българския културен клуб в Битоля. Той коментира, че думите на подпалвача са резултат от големите отстъпки пред македонизма.

Един терорист, жалък страхливец получава възможност да се гордее със „сите чувства, патриотски” и да всява омраза към българите в Македония. Години наред антибългарска пропаганда, фалшификации за татари, окупатори и прочее лъжи в образователната система водят до този радикализъм на промитите мозъци. Затова нашата борба е да спрем дискриминацията над българите, да върнем тяхното достойнство и свобода. Защото Македония е, била е и ще бъде българска. Това е истината и ние няма да отстъпим и милиметър от нея, коментира още съпредседателят на ВМРО.

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари