Начало Новини Ангел Джамбазки с отворено писмо към Кирил Петков преди визитата му в...

Ангел Джамбазки с отворено писмо към Кирил Петков преди визитата му в Скопие

Не подценявайте историята и не търгувайте с правата на братята ни в Македония. Направете референдум. Имате правомощията.

С това послание се обръща към министър-председателя Кирил Петков българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Предстои посещение на българския министър-председател в Република Северна Македония, след като изтече неговата карантина и здравословното му състояние го позволява. Посещението на Петков в столицата на РС Македония съвпада с тридесетата годишнина от обявяването на независимостта на държавата.

Напомням, че тази независимост беше на практика гарантирана и защитена от Република България, подчертава Джамбазки и припомня кървавата Коледа преди 77 г., когато на 6 и 7 януари са избити десетки хиляди българи.

На тези дати, на които по стария календар в Македония се празнуват Бъдни вечер и Рождество, през 1945 година югославските власти организират едновременния арест и екзекуции на десетки хиляди български учители, свещеници, търговци, служители, общественици и прочее. Те са разстреляни без съд и присъда и са заровени в анонимни масови гробове. Единственото им „престъпление“ е, че са българи, припомня заместник-председателят на ВМРО.

Не е лошо да си припомните тези факти, когато срещнете широките усмивки на властите в Скопие. Трябва да знаете, че тези усмивки са фалшиви и лицемерни. Те целят да Ви заблудят в „добрата воля“ на скопските власти. Такава добра воля няма. Не е имало и няма скоро да има. Властта в Скопие, която и да е тя, има една единствена тактика по отношение на България. Това е тактиката на изчакването, на тупането на топката, на даването на големи, но пък празни обещания. На заблудата. Това е проста сметка, обръща също внимание на министър-председателя българският евродепутат и предупреждава:

Уважаеми господин министър-председател, знаем, че посолствата, партньорите, НПО-тата бързат да започнат преговорите и оказват натиск върху Вас. Всяко отстъпление от сегашната българска позиция ще бъде прието и разглеждано от българското общество като национално предателство.

Поради изброените факти Ангел Джамбазки призовава Кирил Петков да използва правомощията си и да направи референдум, за да бъде официализирано и мнението на българския народ за членството на РС Македония в ЕС.

Прилагаме официалното писмо на Джамбазки >>>

ДО Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Предстои Ви посещение в Република Северна Македония, след като изтече карантината и здравословното Ви състояние го позволява. Посланията, политическото поведение и отстояването на национални интерес в такъв знаков момент са от изключително значение за България.

Посещението Ви в Република Северна Македония съвпада с тридесетата годишнина от обявяването на независимостта на държавата.

Напомням, че тази независимост беше на практика гарантирана и защитена от Република България.

Припомням Ви, че на 6 срещу 7 януари тази година се навършват 77 години от началото на организирания геноцид, терор и гонения срещу македонските българи. На тези дати, на които по стария календар в Македония се празнуват Бъдни вечер и Рождество, през 1945 година югославските власти организират едновременния арест и екзекуции на десетки хиляди български учители, свещеници, търговци, служители, общественици и прочее. Те са разстреляни, без съд и присъда, и са заровени в анонимни масови гробове.

Единственото им „престъпление“ е, че са българи. Че имат българско национално самосъзнание. Имотите им са отнети противозаконно и без правно основание, а семействата им разселени, заточени, затворени по концентрационни лагери. Тези избити български мъченици все още не са реабилитирани. Гробовете им са незнайни. Близките им са преследвани и до ден днешен. Тормозът продължава и до ден днешен. Да си българин в Македония все още е престъпление. На българите в Македония днес се отказват правото на национално самоопределение и самосъзнание, на сдружаване, на политическо представителство. Днес.

Уважаеми господин министър-председател, може би историята не е особено важна за Вас, но поне правата на човека би трябвало да са. Обаче престъпленията, които Ви описах, не са наказани. Не са осъдени. Собствеността на наследниците не е възстановена. Властите в Скопие не са изразили и дума съжаление към наследниците и оцелелите. Това престъпление срещу човечеството все още е прикрито. То е една голяма мръсна югославска тайна. 

Не е лошо да си припомните тези факти, когато срещнете широките усмивки на властите в Скопие. Трябва да знаете, че тези усмивки са фалшиви и лицемерни. Те целят да Ви заблудят в „добрата воля“ на скопските власти. Такава добра воля няма. Не е имало и няма скоро да има. Властта в Скопие, която и да е тя, има една единствена тактика по отношение на България. Това е тактиката на изчакването, на тупането на топката, на даването на големи, но пък празни обещания. На заблудата. Това е проста сметка.

Целта им е да изчакат, без да правят никакви реални стъпки, докато започнат преговорите за членство с ЕС и да разчитат на западния натиск, за да добутат до пълноправно членство на РС Македония в ЕС. Властта в Скопие има дълбоки антибългарски корени. Повече от половин век Скопие изгражда идентичност на антибългарска основа. Затова продължава и държавноорганизираният език на омразата срещу България. Затова продължава унищожаването на българското културно историческо наследство, българските гробове, българските паметници в РС Македония.

Господин министър-председател, когато отидете в Скопие ще чуете много обещания. Витиевати. Ентусиазирани. Бодряшки. Евроатлантически. Тези обещания ще се дадат, за да не се изпълнят. И няма да се изпълнят. Тези обещания целят да отстъпим и да дадем съгласие за първата междуправителствена конференция и за начало на преговорите на РС Македония в ЕС, а след това нещата ще си продължат по старо му. Откриването на самолетна линия между София и Скопие, която тихичко да бъде закрита след 6 месеца или година не решава проблемите, които имат македонските граждани с българско национално самосъзнание. Може да Ви се струва добър имиджов ход, но не е.

Уважаеми господин министър-председател, знаем, че посолствата, партньорите, НПО-тата бързат да започнат преговорите и оказват натиск върху Вас. Вероятно Ви съветват, че отстъплението от българската позиция трябва да се направи възможно най-бързо, за да може скандалът да се забрави в последствие и да нанесе имиджови и електорални щети на управлението Ви. Нека това не Ви заблуждава. Всяко отстъпление от сегашната българска позиция ще бъде прието и разглеждано от българското общество като национално предателство.

Когато отидете в Скопие, срещнете се първо с представителите на организациите на македонските българи и чуйте първо тях. Ако не знаете кои са те, питайте, ще Ви свържем. Така ще научите горчиви истини от първа ръка, които няма да чуете на лустросаните и лицемерни официални обеди и вечери.

Уважаеми господин министър-председател, най-доброто решение по тази тема е българската позиция да бъде потвърдена на национален референдум. Именно така условията България да се съгласи за началото на преговорите между РС Македония и ЕС ще бъдат определени от българските граждани.

Имате лостовете да го организирате. Ако не го направите, ще го организираме ние. Дотогава Ви съветвам настоятелно да не правите каквито и да е било отстъпки или компромиси. Те ще увредят тежко както българския национален интерес, правата и законните интереси на македонските българи, така и собственото Ви политическо бъдеще.

С уважение,

Ангел Джамбазки

Последни Новини

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

„Красно село“ е заложник на политическия инат

Изход има, но трябват здрав разум и разговори Общинските съветници от ВМРО внасят предложение до Столичния общински съвет за...

Юлиан Ангелов: Силите на реда да действат с крути мерки срещу маргиналите

Има части от България, в които няма присъствие на органите по сигурността и няма респект към държавата. И това е от години....

Искрен Веселинов: Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“

Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“. Това нещо трябва да бъде решено веднъж завинаги. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в предаването „Темите...

ДБ да поемe отговорност за управлението на район „Красно село“

Залисани в стремежа си да докопат цялата власт в държавата от „Демократична България“ забравиха за избора на гражданите на „Красно село“. През...

Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими!

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското...

Коментари