Начало Блог Ангел Джамбазки: Циганите се чувстват безнаказани, трябва твърда дисциплина

Ангел Джамбазки: Циганите се чувстват безнаказани, трябва твърда дисциплина

интервю с Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и евродепутат от Европейски консерватори и реформисти, за StZ24.com

– Г-н Джамбазки, напоследък много се говори за „циганизация” на държавата. Има ли такъв процес?

– Аз и моята организация никога няма да допуснем циганизация на нашата родина. Никога! Факт е, че голяма част от представителите на този етнос не считат, че законите важат за тях. Аз съм твърдо решен да работя за реформи, които да осигурят върховенството на закона при всички български граждани.

Още като председател на Комисията по обществен ред и сигурност в СОС започнах инициатива за събаряне на незаконните цигански постройки в столицата. Този метод на действие трябва да продължи. Не бива да бъдем поставени в позиция, която да ни кара да се извиняваме за това, че искаме всички граждани да спазват закона. Това да живееш в законно жилище, да плащаш данъците си и да водиш децата си на училище не е някаква крайна и опасна идея.

Спазването на закона ще е това, което ще спре циганизацията. 

– Привилегировани ли са ромите, според Вас, или всички български граждани имат равни права?

– Всеки, който си позволява да краде ток, да не плаща вода, да изцежда системата за социално осигуряване, да не работи и да не спазва законите очевидно е привилегирован. Смятам, че това се отнася за огромната част от циганското население в страната. Ако аз не си плащам данъците, осигуровките и електричеството, то вероятно ще бъда лишен от съответните услуги.

Нелепо е една част от българския народ да спазва правилата, а циганите да смятат себе си за група, която стои над закона. Истината е, че те се чувстват удобно в тази си позиция, тъй като много политически партии в България зависят от техните гласове. Това води до абсурда да имат еднакви права с нас без да плащат съответните данъци, такси и услуги.

– А задълженията равни ли са?

– Естествено, че би трябвало да бъдат равни. Опитът, обаче, показва, че това не е така.

Българската конституция, например, постановява, че училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. И все пак редица представители на циганския етнос отказват да пращат децата си на училище. Вместо това те ги карат да се женят, да работят и да просят. Тук става въпрос за нечовешко отношение към децата. Лишавайки ги от образование, родителите им ги лишават от бъдеще. Създават едно ново поколение от хора, които смятат, че нямат равни задължения с останалата част от обществото. Това е проблем.

– От много години в България тече процес на интеграция. Успяхме ли да се справим с него?

– За да се каже, че тече процес на интеграция, първо трябва осъзнато да дефинираме този термин. Какво имаме предвид под интеграция? Аз лично не го разбирам. Нима тези хора не са български граждани? Нима за тях не важат всички правила, които важат за останалата част от нашето общество? Не! Аз смея да твърдя, че когато говорим за гета и социално изключване, то е базирано на избора, който отделните индивиди са направили за себе си и семействата си.

Преди години, когато наборната служба все още работеше и когато голяма част от циганите отиваха в трудови войски и се връщаха със занаят, никой не е говорил за интеграция. Когато обаче валят грантове от соросоидните НПО-та и когато голямата част от циганите правят деца с цел източване на системата ни за социална сигурност, имаме проблем.

Решението е едно – премахване на гетата, а това означава премахване на незаконните постройки, отказ на социални помощи при отказ от образование, социални помощи в натура. Това ще доведе до истинска интеграция и ще възпита нормална гражданска култура.

– Напоследък все по-често сме свидетели на нападения от роми срещу българи?  Толерирани ли са ромите от правителството?

– Това е вследствие на културата на безнаказаност, която се шири сред циганите. Не бива да подценяваме, разбира се, и тенденцията те да са етническата група, отговорна в най-голяма степен за битовата престъпност в страната.

Факт е, че много политически партии купуват цигански гласове и съответно си затварят очите пред проблемите като циганската престъпност. Това кара циганите да се чувстват безнаказани и да правят каквото си поискат. Тук изходът е ясен. Твърда дисциплина чрез разширяване на правомощията на МВР, реформа в закона за личната самозащита.

Ако един циганин, решен да извърши престъпление срещу някого и знае, че потенциалната жертва е въоръжена, ще си помисли преди да нападне. Свободният човек е въоръженият човек. Да защитиш семейството си не е престъпление. Да грабиш, изнасилваш и пребиваш – са.

В този смисъл е добре и да се помисли за юридическа реформа, в частност премахване на понятието „незначителни“ престъпления.

– Един от сериозните проблеми в България – демографският? Как ще се справим с него?

– Това наистина е сериозен проблем. Един от тези въпроси, които не трябва да бъдат политически. По тази тема трябва да има съгласие от страна на абсолютно всички партии в българския политически живот. Трябва да има национална стратегия.

Първата и най-важна стъпка трябва да бъде повишаването на доходите на българските граждани. Когато икономиката позволи по-добър стандарт на живот, нито ще има толкова желаещи да напуснат страната с цел по-добър живот в чужбина, нито хората ще бъдат притеснени от това да имат повече от едно дете. Това е начинът.

Съвместно с това, трябва да се работи много активно с нашия естествен демографски резерв – българската традиционна диаспора. Българите в Македония, Бесарабия, Банат, Западните покрайнини, Албания и Косово. Не бива на тях да им бъдат налагани административни пречки пред това да потърсят живот в стара България.

Познавам редица българи от тези региони и искам да Ви кажа, че те кипят от енергия. Те могат да бъдат нашите нови инженери, лекари, предприемачи. В момента има изключителен глад за квалифицирана работна ръка поради обърканото висше образование. Тези българи могат да бъдат решение на този проблем.

– Кои са основните теми и проблеми, с които сте ангажиран в Европарламента?

– В интерес на истината аз се ангажирам с редица интересни и наболели проблеми. От темите на бъдещето – като дигиталния единен пазар и авторското право в интернет, до ежегодните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани. Важното, обаче, е едно. Във всяко свое действие в Брюксел и Страсбург аз се ръководя само и единствено от българския национален интерес. Всяко досие, към което аз и моят екип работим чрез изменения, предложения, мнения и гласувания е преди всичко съгласувано с националната позиция на България.

Ще дам пример с една петиция, която за малко да бъде отхвърлена от Комисията за петиции на Европейския парламент. Тази петиция от името на Асоциацията на българските училища в чужбина внесе предложението за осигуряване на изпити в края на средното образование на всички официални езици на Европейския съюз. Какво означава това? Българският език да стане матуритетен във всички държави членки на ЕС. Това ще помогне на децата на българските емигранти да не забравят езика си.

Чудесно предложение, което за малко да бъде отхвърлено. Благодарение на това, че аз и други колеги – български представители в ЕП, впрегнахме всички политически лостове в нашите групи, предложението не беше отхвърлено. Използвахме договорите за ЕС, които твърдят, че „малките“ езици трябва да бъдат насърчавани. Този аргумент беше приет и валидността на петицията не беше оспорена.

Това е само един от примерите за защита на националния ни интерес, а и за добро сътрудничество с колегите български представители.

– Какво още трябва да се направи, за да се реши мигрантският въпрос?

– Изобщо не е сложно. Твърда и постоянна защита на външните граници на ЕС. Трябва повече средства да бъдат инвестирани в агенции като Фронтекс, които осигуряват нашата сигурност по границите. Да дойдеш в Европа не трябва да е право, а трябва да е привилегия. Живеем в най-проспериращата част от света и ако допуснем неконтролируема миграция, застрашаваме нашия начин на живот.

Проблемът с миграцията може да бъде решен, ако се използва австралийският модел. Там те разглеждат молбите за убежище извън Австралия и допускат само тези хора, които преценят, че отговарят на критериите. Това трябва да прави и Европа. Само тези мерки за сигурност на външните граници, ще осигурят сигурността на вътрешните.

Европа трябва да се противопостави на опитите на Меркел и Макрон да дислоцират нелегалните мигранти в страни, които не ги желаят. Европа трябва да бъде крепост.

– В интервю преди няколко дни казвате, че някои евродирективи пречат на българите. Кои са те и защо?

– Най-шокиращият пример за това са трите доклада, които очертават бъдещите регулации в сферата на международния автомобилен транспорт. Те са пример за това как европейските федералисти като Макрон и Верхофстадт искат федерална Европа само на политическото ниво. Например, всички трябва да приемат бежанци и да одобряват еднополовите бракове. Когато, обаче, говорим за икономически федерализъм, не могат да го приемат. Въвеждат антиевропейски, антипазарни и откровено протекционистки мерки за да „защитят“ предприятията на своите държави.

Едно от безумията в тези доклади е например изискването камионът и водачът да се прибират в собствената си страна всяка седмица. Това е лесно, ако караш между Германия и Франция. Ако, обаче, караш товари между България и Дания, това изискване автоматично блокира възможността ти да караш този курс.

Друг пример е изискването шофьорите задължително да напускат кабините за спане в камионите си. Това, че няма достатъчна инфраструктура с хотели по европейските магистрали не е отчетено.

За щастие тези предложения в крайна сметка паднаха заради огромната опозиция от страна на страните членки в периферията на Съюза – от Португалия, през България и Румъния, та до Естония.

Това обаче не означава нищо. Докладът е върнат за разглеждане в Комисията по транспорт и туризъм на ЕП и може би ще се провлачи до другия мандат на парламента. Трябва да внимаваме и да следим ситуацията много внимателно.

Факт е, обаче, че досиета като тези подчертават наличието на унизителни двойни стандарти в ЕС. Мерките, предприемани от западните държави, за да намалят конкуренцията от изток, често биват маскирани като борба със „социалния дъмпинг“. Аз твърдя, че подобно нещо като „социален дъмпинг“ не съществува. Съществува конкуренция. И този, който предлага по-добра услуга за по-конкурентна цена трябва да получи своят пазарен дял. Така работи пазарът.

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir