Начало Блог Ангел Джамбазки ще съди за обида експремиера на Каталуня Карлес Пучдемон

Ангел Джамбазки ще съди за обида експремиера на Каталуня Карлес Пучдемон

Българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки ще съди за обида експремиера на Каталуня Карлес Пучдемон. За това потвърди Джамбазки пред „24 часа“.

Сепаратисткият лидер Карлес Пучдемон и двамата негови бивши министри – Тони Комин и Карла Понсати в момента са независими евродепутати. Имунитетът на тримата бе свален от Европейския парламент във вторник след искане на испанските власти, които ги издирват по обвинения за заговор срещу държавата и присвояване на публични средства. Обвиненията са във връзка с референдума за независимост на Каталуня през 2017 г.

По-рано за вдигане на имунитета на тримата се произнесе Комисията по правни въпроси в ЕП. Докладчик по случая бе именно българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки и парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти. В докладите си той препоръча имунитетите на Пучдемон, Комин и Понсати да бъдат вдигнати въз основа на предявените от Испания обвинения.
В интервю за българско списание през уикенда Пучдемон обаче нарече Джамбазки „фашист“.

Джамбазки е фашист и приятел на Вокс (бел. – крайнодясна партия в Испания), който иска да вляза в затвора, коментира Пучдемон.

Сега обаче Джамбазки се закани да съди Пучдемон, но не само заради тези му думи, а и заради цялостното му поведение, което било неприемливо.

Цялостното му поведение е причината, не е само това определение. Освен всичко това говори, че този човек не познава идеологията, за която говори. Това не е някаква изненада. Обикновено повечето хора използват тези неща без да знаят за какво говорят. Но дори не е конкретното определение, цялостното поведение е недопустимо. То не бяха обиди, клевети, внушения, откровени лъжи, коментира Джамбазки.

Ще обясня каква е процедурата и защо поведението на тримата колеги беше абсолютно неприемливо. Процедурата в правната комисия на Европейския парламент е следната – идва искане от компетентен орган на държава член на ЕС да се свали имунитета на някого, то се разглежда, ако отговаря на определени условия, се сваля, а ако не отговаря, не се сваля. Няма никаква политическа оценка, няма никакво значение кой на кого симпатизира и няма никакво значение личността на европейския представител. В тази връзка нито един европейски представител не може да претендира за някаква уникалност и изключителност и да настоява за специално, различно отношение.
Цялостното поведение на тримата колеги по време на целия процес беше абсолютно неприемливо и недопустимо от гледна точка на правилата и етичния кодекс на европейските представители. Те използваха квалификации, отношения, обиди, правиха медийна кампания. Общо взето те използваха позицията си на европейски представители, за да се опитат да защитят своя частен интерес, обвинявайки членовете на комисията в пристрастие, използваха недопустими квалификации и етикети, каза евродепутатът от ВМРО. Той обясни, че всичко това било много непочтено, тъй като имало и факт, който тримата не можели да отрекат – това, за което те са обвинени, се е случило далеч преди те да имат качеството на европейски представители. А правилата на европарламента тук били еднозначни, недвусмислени и устойчиви.

Събитието се е случило преди да започне мандатът, далеч преди на тези хора да им е хрумнало да се кандидатират. По същия начин може да се кандидатира за президент на САЩ и да настоява за имунитет като такъв по неговата логика. Поведението им е абсолютно недопустимо за европейски представители, езикът, който използват е напълно неприемлив и аз мисля да потърся своите права и да ги изправя пред правосъдието. Всеки трябва да отговаря за думите си, особено, когато целенасочено се опитва да обиди някого, да го злепостави, което в случая е абсолютно налице, продължи Джамбазки. Той допълни, че и лесно може да се види, например в социалната мрежа Туитър, каква кампания са водели и тримата и какви неща са писали.

Това мое решение смятам да го доведа до край, защото никой не е длъжен да търпи подобно поведение, категоричен бе Джамбазки.

Но виждам, че неговото поведение (бел. авт. – на Пучдемон) се радва на завиден медиен комфорт в либералните медии, понеже те са идеологически приятели. Всички те подкрепят розовия болшевизъм, розовия екстремизъм, цветята на дъгата, знамената на дъгата и други такива и виждате двойния стандарт и лицемерието. Когато става дума за абсолютно неприемливо поведение от страна на техния идеологически съмишленик – в случая тези трима колеги, ляволибералните марксистки медии в България или мълчат, или се радват. Ако аз използвам такива думи за някого, сигурно ще бъде вой до небето, както е било в други случаи, каза още той. Според него обаче всеки имал глава на раменете си, но когато се държи по този начин, трябвало да понесе своята отговорност. Това че Пучдемон бил евродепутат пък не го правело повече гражданин, отколкото всеки друг български или испански гражданин.

Тази процедура в комисията по правни въпроси не е съд, не е съдебна инстанция, не се произнася дали един е виновен или не, няма отношение към каталунския сепаратизъм – ние не казваме дали това е добро или лошо, честно казано не ни интересува. Нас ни интересува дали този човек е извършил деянието преди да стане член на ЕП, което е неоспоримо. Бил ли е обвинен преди да стане европейски представител? Неоспоримо. Няма какво повече да говорим тук. Мен изобщо не ме интересуват неговите вътрешно-политически драми, настоя Джамбазки. Той подчерта, че от тук нататък те тримата ще трябва да доказват пред съда дали са виновни или невинни, което пък са вътрешни въпроси на бюджета и контрола в Испания.

Последни Новини

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е тежко предателство към българските граждани

Бъдещото управление е неморално и безпринципно, целта е да се усвоят милиони от еврофондовете, отбелязаха съпредседателите на ВМРО Тримата...

Коментари