Начало Новини Ангел Джамбазки: 129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония!

Ангел Джамбазки: 129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония!

Няма да се откажем, защото Македония винаги е била и ще остане българска!

С тези прочувствени думи съпредседателят на ВМРО и български представител в ЕП Ангел Джамбазки поздрави симпатизантите и привържениците на ВМРО, които почетоха днешния паметен ден пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в София.

Съратници, днес се навършват 129 години от онази велика идея, която тупти в сърцата ни и днес. Онази кауза, която вече 129 години се бори за българщината в Македония. Битката на ВМРО със скопските македонисти, които продължават да изпълняват повелите на Сърбия и правят опит да обезкървят българщината в Македония, продължава и днес, откри официалните чествания другият съпредседател на ВМРО Александър Сиди. Той припомни историческата причина за основаването на Организацията в Солун през 1893 г. от шестима български учители и обърна внимание, че мисията на ВМРО е не по-важна и днес.

Не трябва да забравяме, че и днес Скопие води яростна политика на антибългаризъм. Само за последните месеци видяхме мракобесен език на омразата, палене на клубове, поругаване на всичко българско. Това е същата тази политика, водена преди 70 години чрез преследване на свещеници, на учители и офицери, които отказваха да се нарекат македонци и пазеха родовата памет. Ето защо не трябва да спираме борбата. ВМРО е минала през много тежки периоди, през падения и възходи, но винаги се е крепяла идеята за единна и неделима България от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море, категоричен беше от своя страна Джамбазки.

На събитието присъстваха и почетният председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов, членове на националното ръководство на Организацията, представители наБългарското сдружение на родовете от Македония, представители на Македонския научен институт, симпатизанти и членове на ВМРО, както и българи от историческите общности зад граница. Всички те поднесоха венци и цветя в знак на почит към създателите на ВМРО.

Чествания на паметната за ВМРО дата се проведоха паралелно в цялата страна.

Припомняме, че на 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация ВМРО, която е създадена по примера на БРЦК, бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи, останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов ВМРО се превръща в сила, с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството.

Видео >>>

Снимки >>>

Последни Новини

ВМРО: Тази предизборна кампания доказа, че единствено правилното решение е да се гласува с „Не подкрепям никого“

Хули, лъжи, мотори, коне, хора на мегдана, танци на подиума, селфита, торбички, шкембе чорба и пълно отричане на реалните проблеми - картината...

Цените хвърчат заради схеми, спекула и липса на държава

Най-вероятно още тази зима хората ще излязат по улиците с тоягите, защото няма да може да се търпи повече 

Красимир Каракачанов: Задава се коалиция „Магнитски“ по принуда след изборите

Ще има правителство след изборите, но то ще бъде функция на Джим О’Брайън, на списъка „Магнитски“, а не на волята на народа...

Александър Сиди: Частната фондация на Манол Пейков ще купува къщата на Димитър Талев?

Това е поредният предизборен фалшив патриотизъм и поредното лицемерие на „силите на доброто“ Подобни „добри намерения“ трябва да бъдат...

България трябва да прекрати дипломатическите си отношения със Скопие до изкореняването езика на омразата!

Заличаването на българските клубове с твърдения за фашистка принадлежност на патроните им е открит неприятелски акт спрямо държавата ни!

ВМРО – Пловдив с ново ръководство

Ново ръководство избра на отчетно-изборна общинска конференция ВМРО - БНД в Пловдив. Председателят в оставка на градската организация на партията Александър Пецов е...

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Коментари