Начало Новини Ангел Джамбазки: 129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония!

Ангел Джамбазки: 129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония!

Няма да се откажем, защото Македония винаги е била и ще остане българска!

С тези прочувствени думи съпредседателят на ВМРО и български представител в ЕП Ангел Джамбазки поздрави симпатизантите и привържениците на ВМРО, които почетоха днешния паметен ден пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в София.

Съратници, днес се навършват 129 години от онази велика идея, която тупти в сърцата ни и днес. Онази кауза, която вече 129 години се бори за българщината в Македония. Битката на ВМРО със скопските македонисти, които продължават да изпълняват повелите на Сърбия и правят опит да обезкървят българщината в Македония, продължава и днес, откри официалните чествания другият съпредседател на ВМРО Александър Сиди. Той припомни историческата причина за основаването на Организацията в Солун през 1893 г. от шестима български учители и обърна внимание, че мисията на ВМРО е не по-важна и днес.

Не трябва да забравяме, че и днес Скопие води яростна политика на антибългаризъм. Само за последните месеци видяхме мракобесен език на омразата, палене на клубове, поругаване на всичко българско. Това е същата тази политика, водена преди 70 години чрез преследване на свещеници, на учители и офицери, които отказваха да се нарекат македонци и пазеха родовата памет. Ето защо не трябва да спираме борбата. ВМРО е минала през много тежки периоди, през падения и възходи, но винаги се е крепяла идеята за единна и неделима България от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море, категоричен беше от своя страна Джамбазки.

На събитието присъстваха и почетният председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов, членове на националното ръководство на Организацията, представители наБългарското сдружение на родовете от Македония, представители на Македонския научен институт, симпатизанти и членове на ВМРО, както и българи от историческите общности зад граница. Всички те поднесоха венци и цветя в знак на почит към създателите на ВМРО.

Чествания на паметната за ВМРО дата се проведоха паралелно в цялата страна.

Припомняме, че на 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация ВМРО, която е създадена по примера на БРЦК, бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи, останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов ВМРО се превръща в сила, с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството.

Видео >>>

Снимки >>>

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари