Начало Новини Ангел Джамбазки: 129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония!

Ангел Джамбазки: 129 години ВМРО брани българщината и българския интерес в Македония!

Няма да се откажем, защото Македония винаги е била и ще остане българска!

С тези прочувствени думи съпредседателят на ВМРО и български представител в ЕП Ангел Джамбазки поздрави симпатизантите и привържениците на ВМРО, които почетоха днешния паметен ден пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в София.

Съратници, днес се навършват 129 години от онази велика идея, която тупти в сърцата ни и днес. Онази кауза, която вече 129 години се бори за българщината в Македония. Битката на ВМРО със скопските македонисти, които продължават да изпълняват повелите на Сърбия и правят опит да обезкървят българщината в Македония, продължава и днес, откри официалните чествания другият съпредседател на ВМРО Александър Сиди. Той припомни историческата причина за основаването на Организацията в Солун през 1893 г. от шестима български учители и обърна внимание, че мисията на ВМРО е не по-важна и днес.

Не трябва да забравяме, че и днес Скопие води яростна политика на антибългаризъм. Само за последните месеци видяхме мракобесен език на омразата, палене на клубове, поругаване на всичко българско. Това е същата тази политика, водена преди 70 години чрез преследване на свещеници, на учители и офицери, които отказваха да се нарекат македонци и пазеха родовата памет. Ето защо не трябва да спираме борбата. ВМРО е минала през много тежки периоди, през падения и възходи, но винаги се е крепяла идеята за единна и неделима България от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море, категоричен беше от своя страна Джамбазки.

На събитието присъстваха и почетният председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов, членове на националното ръководство на Организацията, представители наБългарското сдружение на родовете от Македония, представители на Македонския научен институт, симпатизанти и членове на ВМРО, както и българи от историческите общности зад граница. Всички те поднесоха венци и цветя в знак на почит към създателите на ВМРО.

Чествания на паметната за ВМРО дата се проведоха паралелно в цялата страна.

Припомняме, че на 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация ВМРО, която е създадена по примера на БРЦК, бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи, останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов ВМРО се превръща в сила, с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството.

Видео >>>

Снимки >>>

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари