Начало Блог Андрей Слабаков: Бюрокрацията в „Творческа Европа“ продължава да тържествува, страдат младите артисти

Андрей Слабаков: Бюрокрацията в „Творческа Европа“ продължава да тържествува, страдат младите артисти

По време на пленарна сесия на ЕП Андрей Слабаков – част от групата на Европейските консерватори и реформисти заяви, че се радва от присъствието на представители на Европейската комисия, защото иска да им каже няколко неща, а именно – че не си променя позицията относно бюрокрацията в културните програми на ЕС, защото идеята на процедурите не е да разглежда творческата идея на артиста, а да има редица критерии, които изключват младите хора без много опит.

Ето какво каза той пред колегите си:

Благодаря госпожо председател,

Радвам се, че Европейската комисия е тук днес, защото аз имам доста наблюдения и доста въпроси към Вас.

На първо място ще кажа, че вече сигурно съм всеизвестен с твърдата си позиция относно бюрокрацията в културните програми на ЕС. В началото на мандата заварих едно плачевно състояние. Тържество на бюрокрацията. Цялата идея на процедурите не е да се разглежда творческата идея на артиста, а да се отбелязват цяла редица безумни критерии като опит, брой награди и прочее. Та тези критерии изключват точно младите хора, без много опит но с много енергия и идеи. Не бива ли да помагаме точно на тях?

Аз съм режисьор с десетилетен опит и мога да ви кажа, че младите намират тази порочна практика за непосилна. Тя убива творческото начало. Единственият начин млад артист да успее в проект е да намери някой установен продуцент, автоматично старши партньор, който да отговаря на бюрократичните критерии по програмата. А качеството на идеята? Никой не го гледа.

Когато Урсула Фонд дер Лайен беше избрана, тя обеща опростяване на системата. Беше обещано и в новата работна програма. Какъв е резултатът? Какъв е отзвукът от кандидатите по новите правила, от участниците? Какво казват най вече младите артисти, които бяха прецакани при старите правила?

Искам да знам също как стоят нещата с процента на участие на държавите членки в международни проекти. Отново от личен опит в индустрията съм напълно наясно, че няколко държави ИЗЦЯЛО доминират европейските проекти – Франция, Германия, Испания, Италия, Великобритания също, преди да напуснат. Останалите държави не могат да помиришат финансиране без да си намерят партньор от поне един „голям брат“.

Има нещо ненормално в тази система. Не може на година да няма поне един добър проект от всяка държава, но не мисля че статистиката ви го отразява. Та въпросът ми е следния – Как точно са разпределени международните проекти по участие на държави? И не става въпрос само за филми. Какъв е резултатът от поканата за представяне на предложения 2021 – Подкрепа за европейските фестивали, например? Беше направена преди 5 месеца? Виждате ли равно участие от големите и малките държави-членки?

Благодаря.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари