Начало Блог Андрей Слабаков: Гражданското образование трябва да остане национално, не европейско

Андрей Слабаков: Гражданското образование трябва да остане национално, не европейско

Групата на Европейските консерватори и реформисти смята, че има редица проблемни точки във версията на текста за гражданското образование. Това заяви по време на сесия от 13 януари 2022 г. българският представител в Европейския парламент Андрей Слабаков.

Ясно е намерението гражданското образование да бъде използвано като инструмент за промиване на мозъците на следващото поколение, да бъдат създадени европейски, а не национални граждани. ЕС е съюз на суверенни държави. Всеки така наречен европейски гражданин е над всичко национален гражданин и така трябва да си остане, категоричен е Слабаков.

Говори се за общи европейски ценности, но никъде не се споменават традиционните семейни християнски ценности. Те са в основата на всички блага и свободи, с които се хвалим днес. Трябва да им се отделя достатъчно внимание. Още повече, семейството е най-добрият източник на образование за децата. Родителите служат за пример за това как се държи един пълноценен гражданин. Това също не е отразено в текста, добавя евродепутатът от ВМРО в групата на ЕКР.

Европейският елемент от гражданското образование задължително трябва да бъде ограничен само до фактологията – как функционира ЕС, как влияе на живота на хората и обратно – как те могат да му влияят чрез избори, петиции, консултации и прочее. Всеки опит за създаване на емоционална привързаност е опит за манипулация в ползата на политическата идея за федерална Европа. Тя не просто е неправомерна, но и вредна и не бива да бъде позволена. Евроскептицизмът трябва да се бори с факти, а не с манипулация на емоциите на младите, каза Слабаков.

Цялото изказване на Андрей Слабаков прочетете тук >>>

Благодаря госпожо председател,

Благодаря и на колегата Руиз Девеса за сътрудничеството с всички докладчици при подготовката на проектодоклада. За съжаление мисля, че има редица проблемни точки за ЕКР в сегашната версия на текста.

Тук е ясно намерението гражданското образование да бъде използвано като инструмент за промиване на мозъците на следващото поколение, да бъдат създадени европейски, а не национални граждани. ЕС е съюз на суверенни държави. Всеки така наречен европейски гражданин е над всичко национален гражданин и така трябва да си остане.

Говори се за общи европейски ценности, но никъде не се споменават традиционните семейни християнски ценности. Те са в основата на всички блага и свободи, с които се хвалим днес. Трябва да им се отделя достатъчно внимание. Още повече, семейството е най-добрият източник на образование за децата. Родителите служат за пример за това как се държи един пълноценен гражданин. Това също не е отразено в текста.

Европейският елемент от гражданското образование задължително трябва да бъде ограничен само до фактологията – как функционира ЕС, как влияе на живота на хората и обратно – как те могат да му влияят чрез избори, петиции, консултации и прочее. Всеки опит за създаване на емоционална привързаност е опит за манипулация в ползата на политическата идея за федерална Европа. Тя не просто е неправомерна, но и вредна и не бива да бъде позволена. Евроскептицизмът трябва да се бори с факти, а не с манипулация на емоциите на младите.

Изключително разочарован съм от предложението за принос на програмата „Творческа Европа“ в частта за напредъка на гражданското образование. Това е неприемливо. ЕС вече разполага с програмата „Еразъм+“, която специализира в образователни дейности. „Творческа Европа“ се занимава с творчество и така трябва да си остане. При изключително свития бюджет за култура не можем да си позволим да пренасочваме пари за проекти за образование.

Надявам се, че с колегите докладчици ще имаме възможност да балансираме текста, защото не мога да го подкрепя в сегашния му вид.

Благодаря.

Видео >>>

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари