Начало Блог Андрей Слабаков: Гражданското образование трябва да остане национално, не европейско

Андрей Слабаков: Гражданското образование трябва да остане национално, не европейско

Групата на Европейските консерватори и реформисти смята, че има редица проблемни точки във версията на текста за гражданското образование. Това заяви по време на сесия от 13 януари 2022 г. българският представител в Европейския парламент Андрей Слабаков.

Ясно е намерението гражданското образование да бъде използвано като инструмент за промиване на мозъците на следващото поколение, да бъдат създадени европейски, а не национални граждани. ЕС е съюз на суверенни държави. Всеки така наречен европейски гражданин е над всичко национален гражданин и така трябва да си остане, категоричен е Слабаков.

Говори се за общи европейски ценности, но никъде не се споменават традиционните семейни християнски ценности. Те са в основата на всички блага и свободи, с които се хвалим днес. Трябва да им се отделя достатъчно внимание. Още повече, семейството е най-добрият източник на образование за децата. Родителите служат за пример за това как се държи един пълноценен гражданин. Това също не е отразено в текста, добавя евродепутатът от ВМРО в групата на ЕКР.

Европейският елемент от гражданското образование задължително трябва да бъде ограничен само до фактологията – как функционира ЕС, как влияе на живота на хората и обратно – как те могат да му влияят чрез избори, петиции, консултации и прочее. Всеки опит за създаване на емоционална привързаност е опит за манипулация в ползата на политическата идея за федерална Европа. Тя не просто е неправомерна, но и вредна и не бива да бъде позволена. Евроскептицизмът трябва да се бори с факти, а не с манипулация на емоциите на младите, каза Слабаков.

Цялото изказване на Андрей Слабаков прочетете тук >>>

Благодаря госпожо председател,

Благодаря и на колегата Руиз Девеса за сътрудничеството с всички докладчици при подготовката на проектодоклада. За съжаление мисля, че има редица проблемни точки за ЕКР в сегашната версия на текста.

Тук е ясно намерението гражданското образование да бъде използвано като инструмент за промиване на мозъците на следващото поколение, да бъдат създадени европейски, а не национални граждани. ЕС е съюз на суверенни държави. Всеки така наречен европейски гражданин е над всичко национален гражданин и така трябва да си остане.

Говори се за общи европейски ценности, но никъде не се споменават традиционните семейни християнски ценности. Те са в основата на всички блага и свободи, с които се хвалим днес. Трябва да им се отделя достатъчно внимание. Още повече, семейството е най-добрият източник на образование за децата. Родителите служат за пример за това как се държи един пълноценен гражданин. Това също не е отразено в текста.

Европейският елемент от гражданското образование задължително трябва да бъде ограничен само до фактологията – как функционира ЕС, как влияе на живота на хората и обратно – как те могат да му влияят чрез избори, петиции, консултации и прочее. Всеки опит за създаване на емоционална привързаност е опит за манипулация в ползата на политическата идея за федерална Европа. Тя не просто е неправомерна, но и вредна и не бива да бъде позволена. Евроскептицизмът трябва да се бори с факти, а не с манипулация на емоциите на младите.

Изключително разочарован съм от предложението за принос на програмата „Творческа Европа“ в частта за напредъка на гражданското образование. Това е неприемливо. ЕС вече разполага с програмата „Еразъм+“, която специализира в образователни дейности. „Творческа Европа“ се занимава с творчество и така трябва да си остане. При изключително свития бюджет за култура не можем да си позволим да пренасочваме пари за проекти за образование.

Надявам се, че с колегите докладчици ще имаме възможност да балансираме текста, защото не мога да го подкрепя в сегашния му вид.

Благодаря.

Видео >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари