Начало Европейски парламент Андрей Слабаков: „Зелената сделка“ ще ни принуди да живеем в пещерите на...

Андрей Слабаков: „Зелената сделка“ ще ни принуди да живеем в пещерите на свещи

Последиците за климата от „Зелената сделка“ ще бъдат катастрофални

Българският представител в Европейския парламент, част от групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков проведе среща с представители на: Национален доверителен екофонд (НДЕФ), Софийска Енергийна Агенция (SOFENA), Институт за Енергиен мениджмънт, Експертен клуб за икономика и политика, Балкански център за устойчивост и екологичен инженеринг, Институт за пазарна икономика, Камара на автомобилните превозвачи в България, Сдружение „Съюз на международните превозвачи“, Национално сдружение на българските превозвачи,   Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ),    Европейски транспортен клъстер, Клъстер „Зелен Транспорт“. Срещата е част от програмата на евродепутатът, който е част от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, във връзка със „Социалния фонд за климата“.

По време на срещата се обсъди приемането на „Зелената сделка“ и последствията за България. Слабаков заяви, че т.нар. „Зелена сделка“ ще ни принуди да живеем в пещерите на свещи и последиците от нея ще са катастрофални.

Представителите на различните браншови организации изразиха загриженост по отношение невъзможността на българския бизнес да поема бъдещите разходи. Ваня Бижева от „Балкански център за устойчивост и екологичен инженеринг“ разказа за съществуването на социален фонд във Франция и отбеляза разумността на неговото наличие.

Въздействието на подобни политики бе доста добре изследвано във Франция и не виждам защо да не бъдат въведени безплатни, т.нар. плащане на преки разходи за най-бедните хора, защитавайки позицията си с числата 30% енергийно бедни, поясни Бижева.

От Асоциацията на превозвачите отбелязаха, че „Зелената сделка“ включва двоен финансов удар срещу автомобилния транспорт. Представителите на превозвачите изразиха опасение, че вероятността автомобилният транспорт да оцелее след приемането на „Зелената сделка“ е почти никаква.

Последиците за нашия транспорт ще бъдат пагубни и той ще бъде отстранен от пазара, отбелязаха от асоциацията.

Икономистът Красен Станчев от „Института за пазарна икономика, включвайки се в дискусията изрази загриженост, че „Зелената сделка“ е всъщност прикрито субсидиране на доставките на газ.

Симеон Ананиев от Клъстер „Зелен Транспорт” отбеляза, че в света се извършва промяна във веригата за доставки. Под формата на „Зелена сделка“ се прикрива преразпределение на производство, пазари и т.н. ЕС се стреми да постигне политическа и икономическа независимост. Засилва се регулаторната роля на ЕС. Предлагам да се направи правен анализ на транспорта и инфраструктурата, както и да се обединят анализите. В този анализ трябва да участва солиден екип от хора на науката. И най-важното – да поискаме парите не за помощи, а за развитие. Бъдещето е в регулиране на производството, категоричен е той.

Иво Качамаков от строителния бранш взе отношение относно санирането, защото малките и средни предприятия работят по него, но имат проблеми с различни изолации – конкретно рециклирането. Ако не се вземе решение ще стане страшно, отбеляза той и изтъкна, че срещата с евродепутата Андрей Слабаков е важна, защото от строителството внимателно наблюдават процеса по приемането на „Зелената сделка“.

В края на срещата Андрей Слабаков предложи на присъстващите да изготвят становища по темата за „Социалния фонд за климата“, които той да представи пред Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Венцислав Сивов: Високите сметки за ток са поредния удар върху бизнеса

Ако управляващите продължават да неглижират проблема с цената на тока през зимата ще се отопляваме на свещи Ако управляващите...

Божидар Бурнев: Всеки глас за ВМРО е глас в името на морала и свободата ни

Божидар Бурнев е най-младият в кандидатската листа на ВМРО в старопрестолния град Велико Търново. Самият той признава, че младостта му и липсата...

Сиди пита: Кой накара Кацаров да се извърти като фурнаджийска лопата

Политикът на ВМРО дава примери как Кирил Петков и Мария Касимова - Моасе газят Конституцията, за да се докопат до властта

ВМРО към Радев: Вземете страна и накарайте кабинета си да приравни антителата към зеления сертификат

Ние от ВМРО категорично продължаваме да настояваме да се предприемат адекватни мерки и да спре това насилствено противопоставяне на обществото. Очевидно е,...

Искрен Веселинов: Борбата с корупцията твърде много се политизира

Корупцията не е само смяна на пари между заинтересовани страни и представители на властта. Корупцията е „развал“ на властта. Виновна за това...

128 години ВМРО (ОБЗОР)

Вчера се навършиха 128 години от основаването на ВМРО. По традиция в цялата страна се проведоха различни акции и събития, чрез които...

Албена Кръстева: Гласът за ВМРО е глас за бъдещето на децата ни

Мисълта за България е в сърцето ми от малка. Така съм възпитана и така съм пораснала. Родена съм в село Черни вит...

Коментари