Начало Европейски парламент Андрей Слабаков предлага мобилни екипи за трудно достъпни и слабо населени места,...

Андрей Слабаков предлага мобилни екипи за трудно достъпни и слабо населени места, като част от борбата с рака

Мобилни екипи, които да посещават трудно достъпни и слабо населени места в държавите членки на Европейския съюз, като част от борбата с онкологичните заболявания, предлага евродепутатът от ВМРО и член на групата на Европейските реформатори и реформисти Андрей Слабаков. Той направи предложението по време на организираната от него онлайн конференция „Европейската стратегия за борба с рака: дългосрочният ефект върху нашето здраве“.

В Европейския план за борба с рака има четири елемента, които са от изключително значение за крайния успех. Профилактика, ранно откриване, равен достъп до диагностика и подобряване качеството на живот на пациентите с рак и преживелите това заболяване. Като инициатива, която е свързана с всеки един от тези основни елементи на Плана, предложих създаване на „мобилни екипи“, които могат да посещават трудно достъпни и слабо населени места в държавите членки и се надявам тази идея да бъде приета в заключителния документ. Това е проблем, който касае цяла Европа, обясни Слабаков.

Както е известно, Андрей Слабаков е заместник-координатор за ЕКР на Специална комисия за борба с рака, създадена от Европейския парламент вследствие на изключително тревожен анализ за нарастване на случаите на онкологични заболявания през последните 20 години. Нейната цел е да проучи детайлно темата и да публикува подробен доклад с препоръки, който да подпомогне Европейската комисия в работата ѝ по мерките, описани в План за борба с рака до 2030 г., публикуван в началото на годината.

Европейският план за борба с рака е политически ангажимент. Затова с него се занимават не само изтъкнати лекари и здравни експерти, но и членове на Европейския парламент. Голямата цел е да се обърне тенденцията на непрекъснатото увеличаване на раковите заболявания. През 2020 година 2,7 млн. души в ЕС са чули диагнозата „рак“, а други 1,3 млн. души са починали в резултат на болестта. Ако не предприемем бързи и решителни действия, случаите на ракови заболявания ще нараснат с 24% до 2035 г. и ракът ще стане водещата причина за смърт в Европейския съюз, категоричен е българският евродепутат.

Слабаков обърна внимание на факта, че според статистиката, в България смъртността от ракови заболявания се увеличава от по-малко от 200 случая на 100 000 човека през 1995 година до на над 250 случая през 2018. У нас шансът за оцеляване след повечето ракови болести се подобрява, но продължава да бъде сред най-ниските в ЕС, заедно с други държави от Източна Европа.

Ако Европа работи обединено и добре, е възможно смъртността да се намали с 40%. На първо място трябва да са профилактиката, ранното диагностициране, грижата за собственото здраве. Много важно е подобряването на качеството на живот на пациента. Ако обгрижването и психологическата работа започнат от самото начало, шансовете за добър резултат са много по-големи. Важно е да се създаде равенство по отношение на работата в цяла Европа, каза евродепутатът от партията на Европейските консерватори и реформисти и докладчик в сянка за ЕКР на Доклада относно Плана на ЕС Пиетро Фиоки.

В конференцията участват още Йоанна Копчинска – заместник-председател на Специалната комисия за борба с рака за ЕКР, Долорс Монсерат (Европейска народна партия) – докладчик на Европейския парламент относно Стратегията на ЕС за фармацевтичната индустрия и лекарствата, проф. д-р Добрин Константинов – началник на Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ (София), доц. д-р Наталия Чилингирова – Началник на Клиника по ме­ди­цин­ска онкология към УМБАЛ „Сърце и мозък“ (Плевен), представители на Министерството на здравеопазването и множество именити български специалисти в областта на борбата с онкологичните заболявания. Специален гост е Ивана Катанео – заместник-председател на Онкологична платформа на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

Конференцията „Европейската стратегия за борба с рака: дългосрочният ефект върху нашето здраве“ е последното събитие преди финализирането на доклада към Европейската комисия. След приключване на дискусиите, докладчик на Европейския парламент за Плана на ЕС за борба с рака Вероник Трийе-Леноар (Обнови Европа) ще публикува текст, като измененията ще бъдат гласувани в Специалната комисия в началото на декември 2021 г. След това утвърденият доклад ще влезе в пленарната зала на Европейския парламент в началото на 2022 г. за финално гласуване. Ако бъде приет, ще бъде изпратен на Европейската комисия и ще е официалната позиция на Европейския парламент по темата.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Шофьорите рецидивисти да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят какво са причинили на жертвите си!

Нужни са и по-високи глоби за шофиране след употреба на наркотици и вдигане на минималното наказание за причинено ПТП от 3 на...

Александър Сиди: Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония

Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония. Това заяви...

Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова

Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. По тази причина българският...

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

Коментари