Начало Европейски парламент Андрей Слабаков предлага мобилни екипи за трудно достъпни и слабо населени места,...

Андрей Слабаков предлага мобилни екипи за трудно достъпни и слабо населени места, като част от борбата с рака

Мобилни екипи, които да посещават трудно достъпни и слабо населени места в държавите членки на Европейския съюз, като част от борбата с онкологичните заболявания, предлага евродепутатът от ВМРО и член на групата на Европейските реформатори и реформисти Андрей Слабаков. Той направи предложението по време на организираната от него онлайн конференция „Европейската стратегия за борба с рака: дългосрочният ефект върху нашето здраве“.

В Европейския план за борба с рака има четири елемента, които са от изключително значение за крайния успех. Профилактика, ранно откриване, равен достъп до диагностика и подобряване качеството на живот на пациентите с рак и преживелите това заболяване. Като инициатива, която е свързана с всеки един от тези основни елементи на Плана, предложих създаване на „мобилни екипи“, които могат да посещават трудно достъпни и слабо населени места в държавите членки и се надявам тази идея да бъде приета в заключителния документ. Това е проблем, който касае цяла Европа, обясни Слабаков.

Както е известно, Андрей Слабаков е заместник-координатор за ЕКР на Специална комисия за борба с рака, създадена от Европейския парламент вследствие на изключително тревожен анализ за нарастване на случаите на онкологични заболявания през последните 20 години. Нейната цел е да проучи детайлно темата и да публикува подробен доклад с препоръки, който да подпомогне Европейската комисия в работата ѝ по мерките, описани в План за борба с рака до 2030 г., публикуван в началото на годината.

Европейският план за борба с рака е политически ангажимент. Затова с него се занимават не само изтъкнати лекари и здравни експерти, но и членове на Европейския парламент. Голямата цел е да се обърне тенденцията на непрекъснатото увеличаване на раковите заболявания. През 2020 година 2,7 млн. души в ЕС са чули диагнозата „рак“, а други 1,3 млн. души са починали в резултат на болестта. Ако не предприемем бързи и решителни действия, случаите на ракови заболявания ще нараснат с 24% до 2035 г. и ракът ще стане водещата причина за смърт в Европейския съюз, категоричен е българският евродепутат.

Слабаков обърна внимание на факта, че според статистиката, в България смъртността от ракови заболявания се увеличава от по-малко от 200 случая на 100 000 човека през 1995 година до на над 250 случая през 2018. У нас шансът за оцеляване след повечето ракови болести се подобрява, но продължава да бъде сред най-ниските в ЕС, заедно с други държави от Източна Европа.

Ако Европа работи обединено и добре, е възможно смъртността да се намали с 40%. На първо място трябва да са профилактиката, ранното диагностициране, грижата за собственото здраве. Много важно е подобряването на качеството на живот на пациента. Ако обгрижването и психологическата работа започнат от самото начало, шансовете за добър резултат са много по-големи. Важно е да се създаде равенство по отношение на работата в цяла Европа, каза евродепутатът от партията на Европейските консерватори и реформисти и докладчик в сянка за ЕКР на Доклада относно Плана на ЕС Пиетро Фиоки.

В конференцията участват още Йоанна Копчинска – заместник-председател на Специалната комисия за борба с рака за ЕКР, Долорс Монсерат (Европейска народна партия) – докладчик на Европейския парламент относно Стратегията на ЕС за фармацевтичната индустрия и лекарствата, проф. д-р Добрин Константинов – началник на Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ (София), доц. д-р Наталия Чилингирова – Началник на Клиника по ме­ди­цин­ска онкология към УМБАЛ „Сърце и мозък“ (Плевен), представители на Министерството на здравеопазването и множество именити български специалисти в областта на борбата с онкологичните заболявания. Специален гост е Ивана Катанео – заместник-председател на Онкологична платформа на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

Конференцията „Европейската стратегия за борба с рака: дългосрочният ефект върху нашето здраве“ е последното събитие преди финализирането на доклада към Европейската комисия. След приключване на дискусиите, докладчик на Европейския парламент за Плана на ЕС за борба с рака Вероник Трийе-Леноар (Обнови Европа) ще публикува текст, като измененията ще бъдат гласувани в Специалната комисия в началото на декември 2021 г. След това утвърденият доклад ще влезе в пленарната зала на Европейския парламент в началото на 2022 г. за финално гласуване. Ако бъде приет, ще бъде изпратен на Европейската комисия и ще е официалната позиция на Европейския парламент по темата.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Премиерът ни като историческа грамотност е нула

А като екип, който да го съветва, е две нули, допълни лидерът на ВМРО Имаме договор между две...

Слабаков с въпрос към европейските регулатори относно борбата с дезинформацията

Дезинформацията е огромен проблем. Сега всеки може да напише статия или да качи видео онлайн, което да събере хиляди, ако не и...

Красимир Каракачанов пред Dir.bg: През следващите 60 г. ще се обясняваме, че у нас не е имало фашизъм

Кирил Петков ще смени българските историци от комисията, които държат на историческите факти, президентът и премиерът имат различно разбиране по проблема Северна...

Мария Цветкова: Посещението на Кирил Петков в Скопие е пълен провал и обида за българите в РС Македония

Въпросът за техните права изцяло е отсъствал от разговорите на българския премиер с новото македонско правителство Недопустимо е...

Македонски българин към Кирил Петков: Решаването на спора трябва да започва с правата ни и да върви назад към историята

Докато Македония не ги реабилитира македонските българи, не заслужава започване на преговори Г-н Петков, като българин от Македония ще...

Доц. Михов: В Скопие историята е инструмент за формиране на антибългарско самосъзнание

Много „говорители“ за отношенията между България и Северна Македония напоследък обясняват как не трябва толкова да се държи на историята. Това е...

Ангел Джамбазки: Притеснен и разочарован съм от посещението на българския премиер в Скопие

Македония е безкрайно важна за България, за всеки един българин Притеснен и разочарован съм, а се двоумя само от...

Коментари