Начало По места Антов пита Фандъкова за „Факултета“

Антов пита Фандъкова за „Факултета“

Питане относно незаконните постройки на територията на кв. „Факултета”, столичен район „Красна поляна”, отправи общинският съветник от ВМРО Димитър Антов.

В писмо до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова той настоява за предоставяне на информация по какъв ред и процедура и кога ще бъдат премахнати сградите без разрешително за строеж във „Факултета”.

Общинският съветник е открил, че в продължение на вече 3 години ДНСК, РДНСК, Столична община, главният архитект на София и район „Красна поляна” си прехвърлят топката по въпроса. Има издадени през 2012 г. заповеди за събаряне на повече от 20 незаконни постройки само в един имот в кв. „Факултета“, но никой не пристъпва към действие.

Антов продължава последователната политика на ВМРО по отношение на незаконното строителство в София. Неговият предшественик в СОС Ангел Джамбазки също коментира казуса „Факултета“ в контекста на напрежението в Стара Загора по повод събарянето на цигански постройки.

Докато не се предприеме масирана акция, при която незаконни постройки да се изринат, гетото ще цъфти и генерира все по-големи проблеми, убеден е Джамбазки.

Целия текст на питането, внесено от Димитър Антов, може да прочетете по-долу:

До
Елен Герджиков

Председател на

Столичен общински съвет

До

Йорданка Фандъкова

Кмет на

Столична община

Чрез Елен Герджиков, Председател на СОС

 

ПИТАНЕ

от ДИМИТЪР АНТОВ – общински съветник

Относно:

Премахване на незаконни постройки на територията на кв. „Факултета”, столичен район „Красна поляна”

 

Уважаеми г-н Председател,

Уважаема госпожо Кмет,

В качеството ми на общински съветник получих оплакване от собственици на недвижим имот –ПИ 544, кв. 27,28,29 от кв. „Факултета”, гр. София свързано с бездействие на столичната администрация за премахване на незаконни постройки на територията на описания поземлен имот.

На 07.02.2014г. с № ТК-94-С-28/22.03.2011г. собствениците са уведомени от Направление „Архитектура и градоустройство”, че Дирекция „Общински строителен контрол” (ДОСК) не може да вземе отношение, тъй като преписката се разглежда от по-горестоящ административен орган. Съгласно § 126 от ПЗР на ЗИД от 26.11.2012г. на ЗУТ започналите производства се довършват по стария ред. В случая производството е започнало на 07.06.2012г. със съставянето на 7 броя констативни акта за констатиране на незаконно строителство на територията на посочения ПИ.

Налице са данни за незаконно строителство и в съседните квартали и поземлени имоти, а именно ПИ 561, ПИ 504, ПИ 506, находящи се в кв. „Факултета”, столичен район „Красна поляна”. Към настоящия момент постройките са водоснабдени и електроснабдени. Съгласно ЗУТ електроснабдяване и водоснабдяване на сгради се извършва след предоставяне на необходимите строителни книжа (планове и проекти), ведно с Удостоверения образец 16 за въвеждане на постройката в експлоатация (разрешение за ползване на обекта). Въпреки това и описаният имот 544, и съседните имоти са застроени и снабдени с електроенергия и вода, без да са налице каквито и да е строителни книжа и разрешения за ползване на сградите.

С оглед на гореизложеното считам, че е целесъобразно да се извърши проверка на описаните ПИ, за да се установи има ли там изградени сгради и съоръжения в нарушение на ЗУТ и , ако такива нарушения са налице, да се предприеме процедурата по чл. 225а от ЗУТ.

Уважаеми г-н председател,

Уважаема г-жо кмет,

Моля за отговор на следните въпроси:

  1. По какъв ред и по каква процедура и кога ще бъдат премахнати незаконните постройки, установени в ПИ 544, кв. 27,28 и 29 на кв. „Факултета”?
  2. Издавани са разрешения за строеж в периода 01.01.2012г. – 31.06.2014г., отнасящи се до ПИ 544, ПИ 504, ПИ 506 и ПИ 561 в кв. „Факултета”, район „Красна поляна”?
  3. Извършвана ли е проверка за незаконно строителство на територията на кв. „Факултета” в ПИ 506, ПИ 544, ПИ 561, ПИ 504 в периода от 01.01.2013г. до 31.06.2014г.?

 

23.07.2014г.                                                                С уважение:

гр. София                                                                    / Димитър Антов/

 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Системно български медии „превеждат“ интервюта с хора от РС Македония. Това не е редно!

„Македонският“ е констатирана от научните среди регионална норма на българския език и подобни практики на български медии подриват официалната държавна позиция.

ВМРО иска промени в полза на родителите и семейството в Закона за закрила на детето

Майката и бащата да имат задължително участие в процеса, касаещ производство по закрила на детето. Това е...

Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Законът за филмовата индустрия обедини всички представители на политическите партии в Комисията по култура Законът за филмовата индустрия...

БСП води политика на слугинаж пред „големия брат“, заявава доц. Михов

БСП отново води политика на слугинаж пред „големия брат“! Днес БСП с процедурни хватки отново провали възможността Народното събрание...

Контрера: Решението за улица „Съборна“ не е работещо

Трябва баланс и компромис, за да решим проблема с улица „Съборна“ Съдбата на улица „Съборна“ в София беше нищена...

Красимир Богданов: От ВМРО сме последователни в политиката по повишаване на доходите

Ние от ВМРО сме последователни в политиката по повишаване на доходите. Това е част от предизборната ни програма, както и част от...

Искрен Веселинов: Опозицията бламира и бави работата на Народното събрание

Депутатът с коментар за мерките на правителството срещу пандемията Опозицията бламира и бави работата на Народното събрание. Това, което...

Коментари