Начало По места Антов пита Фандъкова за „Факултета“

Антов пита Фандъкова за „Факултета“

Питане относно незаконните постройки на територията на кв. „Факултета”, столичен район „Красна поляна”, отправи общинският съветник от ВМРО Димитър Антов.

В писмо до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова той настоява за предоставяне на информация по какъв ред и процедура и кога ще бъдат премахнати сградите без разрешително за строеж във „Факултета”.

Общинският съветник е открил, че в продължение на вече 3 години ДНСК, РДНСК, Столична община, главният архитект на София и район „Красна поляна” си прехвърлят топката по въпроса. Има издадени през 2012 г. заповеди за събаряне на повече от 20 незаконни постройки само в един имот в кв. „Факултета“, но никой не пристъпва към действие.

Антов продължава последователната политика на ВМРО по отношение на незаконното строителство в София. Неговият предшественик в СОС Ангел Джамбазки също коментира казуса „Факултета“ в контекста на напрежението в Стара Загора по повод събарянето на цигански постройки.

Докато не се предприеме масирана акция, при която незаконни постройки да се изринат, гетото ще цъфти и генерира все по-големи проблеми, убеден е Джамбазки.

Целия текст на питането, внесено от Димитър Антов, може да прочетете по-долу:

До
Елен Герджиков

Председател на

Столичен общински съвет

До

Йорданка Фандъкова

Кмет на

Столична община

Чрез Елен Герджиков, Председател на СОС

 

ПИТАНЕ

от ДИМИТЪР АНТОВ – общински съветник

Относно:

Премахване на незаконни постройки на територията на кв. „Факултета”, столичен район „Красна поляна”

 

Уважаеми г-н Председател,

Уважаема госпожо Кмет,

В качеството ми на общински съветник получих оплакване от собственици на недвижим имот –ПИ 544, кв. 27,28,29 от кв. „Факултета”, гр. София свързано с бездействие на столичната администрация за премахване на незаконни постройки на територията на описания поземлен имот.

На 07.02.2014г. с № ТК-94-С-28/22.03.2011г. собствениците са уведомени от Направление „Архитектура и градоустройство”, че Дирекция „Общински строителен контрол” (ДОСК) не може да вземе отношение, тъй като преписката се разглежда от по-горестоящ административен орган. Съгласно § 126 от ПЗР на ЗИД от 26.11.2012г. на ЗУТ започналите производства се довършват по стария ред. В случая производството е започнало на 07.06.2012г. със съставянето на 7 броя констативни акта за констатиране на незаконно строителство на територията на посочения ПИ.

Налице са данни за незаконно строителство и в съседните квартали и поземлени имоти, а именно ПИ 561, ПИ 504, ПИ 506, находящи се в кв. „Факултета”, столичен район „Красна поляна”. Към настоящия момент постройките са водоснабдени и електроснабдени. Съгласно ЗУТ електроснабдяване и водоснабдяване на сгради се извършва след предоставяне на необходимите строителни книжа (планове и проекти), ведно с Удостоверения образец 16 за въвеждане на постройката в експлоатация (разрешение за ползване на обекта). Въпреки това и описаният имот 544, и съседните имоти са застроени и снабдени с електроенергия и вода, без да са налице каквито и да е строителни книжа и разрешения за ползване на сградите.

С оглед на гореизложеното считам, че е целесъобразно да се извърши проверка на описаните ПИ, за да се установи има ли там изградени сгради и съоръжения в нарушение на ЗУТ и , ако такива нарушения са налице, да се предприеме процедурата по чл. 225а от ЗУТ.

Уважаеми г-н председател,

Уважаема г-жо кмет,

Моля за отговор на следните въпроси:

  1. По какъв ред и по каква процедура и кога ще бъдат премахнати незаконните постройки, установени в ПИ 544, кв. 27,28 и 29 на кв. „Факултета”?
  2. Издавани са разрешения за строеж в периода 01.01.2012г. – 31.06.2014г., отнасящи се до ПИ 544, ПИ 504, ПИ 506 и ПИ 561 в кв. „Факултета”, район „Красна поляна”?
  3. Извършвана ли е проверка за незаконно строителство на територията на кв. „Факултета” в ПИ 506, ПИ 544, ПИ 561, ПИ 504 в периода от 01.01.2013г. до 31.06.2014г.?

 

23.07.2014г.                                                                С уважение:

гр. София                                                                    / Димитър Антов/

 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протестно автошествие срещу съкращаването на 12 хил. човека в Старозагорско

„Зелената сделка“ унищожава енергетиката в Източномаришкия басейн 12 хиляди работещи в комплекса „Марица-Изток“ ще бъдат освободени според новия регионален...

ВМРО се регистрира в ЦИК: Отиваме на избори с платформа, която е основана на защита на българския интерес!

ВМРО се регистрира за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни избори. Отиваме на избори с...

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Коментари