Начало Народно събрание Без аргументи отхвърлиха връщане на наборната военна служба

Без аргументи отхвърлиха връщане на наборната военна служба

Армията ни не е нито оборудвана, нито обучена, нито добре платена. Това заяви от трибуната на Народното събрание днес заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов по време на обсъждането на Закона за въоръжените сили и армията.

Той припомни предложенията на ПФ, свързани със създаването на обучена армия, като се  въведе задължителната военна служба. Те предвиждат и жените да имат право да служат с възможност за професионална военна кариера, с което се гарантира равенството между половете.

Народните представители отхвърлиха проектозакона със 70 гласа „въздържал се“, 15 гласа „против“ и 28 гласа „за“.

Светът се променя, за съжаление – към лошо. Войната наближава България, наближава и Европа, а сигурността и независимостта на България струват скъпо, изтъкват Патриотите.

На последвал брифинг Каракачанов изрази недоумението си, че в пленарната зала никой не е оборил предложението, а аргументацията на въздържалите се била „все още не му е дошло времето“.

Времето не само е дошло, ами ни е и подминало, убеден е Каракачанов и обеща между двете четения на закона да направят същото предложение. Ако законопроектът бъде окончателно отхвърлен, Патриотите отново ще внесат същия текст след изминаване на законния 6-месечен срок.

За съжаление Министерство на отбраната излезе със становище, което беше невярно в частта си по разчетите колко би струвала на България армия, колко са младежите, които подлежат на служба, отбеляза Каракачанов.

Несериозно е и изключително опасно да се неглижира темата за сигурността на страната ни. Още повече, че настоящият геополитически момент поставя България в една критична зона. Затова още от днес трябва да се започне дебатът, за да се гарантира засилване на отбранителните ни способност, категоричен е Каракачанов.

В Европа и в страни от нашия регион, които са се отказали от донаборната военна служба, сега отново обмислят да я върнат, подчерта Каракачанов.

Доц. Милен Михов, народен представител от ПФ и член на парламентарната комисия по отбрана, обори твърдението на Министерство на отбраната, че един наборен войник струва повече на държавата от един кадрови. А на опонентите, които твърдят, че връщането на наборната служба е нарушаване на правата на младите хора, отговори, че да сравняваш армията със затвор е все едно да сравняваш храбрия български войник с престъпник.

Наборната служба не е алтернатива на кадровата. Тя е възможност за разрешаване на дефицитите и източник за попълване на кадровата армия, уточни Михов.

По време на дебатите по закона представителите на ПФ подчертаха, че кадровата армия е от изключителна важност за осигуряване на сигурността на страната.

Като неоснователен бе коментиран и аргументът на Министерство на отбраната, че възстановяване базата на казармените помещения щяла да струва 30-35 млн. лв.

Парите не са толкова много, след като се отнася за сигурността на държавата, каза Каракачанов и добави, че за НСО за година се харчат 35 млн. лв., а за подслушване – 90 млн. лв.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Коментари