Начало Блог Богданов: България е „остров на спокойствието“ заради оградата по границата

Богданов: България е „остров на спокойствието“ заради оградата по границата

До два месеца ще внесем законопроект за връщане на наборната армия във вариант, който да удовлетвори исканията за защита на страната ни, заявява народният представител от Патриотичния фронт Красимир Богданов в интервю пред Габриела Георгиева, радио „Фокус” 

Фокус: Със 137 гласа за народното събрание гласува Българската армия да защитава границата на страната ни при възникнала необходимост от бежански поток, насочен през България. Защо се стигна до това решение и вие на какво мнение сте?

Красимир Богданов: Искаме или не, оказа се , че ситуацията в региона се промени изключително бързо. Невъзможността на граничната ни полиция да осигури защита на границите ни принуди да предприемем такива мерки. Още миналата година предложихме в ускорен порядък да се промени Законът за обществените поръчки, което даде възможност да се направи оградното съоръжение по границата ни с Турция. Това е един много важен елемент за бранене на границата ни от емигрантския поток и каквото и да говорим, смятам че България остава „остров на спокойствието” и причина за това е, че по голяма част от границата ни е обхваната с такова съоръжение. Естествено само с такова съоръжение няма как да се предпазим и за това смятам, че армията ни трябва да изпълни своето конституционно споразумение. Тя трябва да пази суверенитета и териториалната цялост на страната. Това са хора професионалисти, обучени да боравят с оръжие. От друга страна те ще вдъхват респект пред евентуалните желаещи да дойдат на българска територия. Ние видяхме, че полицаите, защитаващи границата ни, миналата година показаха твърдост и мълвата за техните действия, като че ли се разпространи сред емигрантските потоци и те си намериха друго място, откъдето да минават. Потокът основно се насочи през Гърция, Македония и Сърбия. По последните данни бежанците, намиращи се в България, са около 1000 души и това е факт от действията за ограничаване на емигрантския поток.

Фокус: Вие подкрепяте ли тази идея?

Красимир Богданов: Абсолютно за съм това да се случи. Премина времето когато се съобразявахме с различни европейски директиви. Сега дойде времето, когато всяка страна трябва да помисли за своята сигурност. Виждате, че и Вишеградската четворка излезе с такива решения и смятам, че България трябва да вземе строги мерки срещу нахлуването на десетки хиляди емигранти в България. Знаете от какъв регион идват тези хора. Не са само от Сирия, идват и от целия Близък Изток, Афганистан, Иран и от къде ли още не. Това са хора, изповядващи други културни ценности, друга религия. На фона на ситуацията в България смятам, че една огромна маса от хора, които не са добронамерени към България и проповядващи друга религия, ще нахлуят и ще променят етническо – религиозния облик на страната. Това ще доведе до различни последици. За това ние напълно подкрепяме това решение и настояваме за тези мерки. По предложение на ПФ и ВМРО и участието на останалите политически групи успяхме да изпратим армията на границата.

Фокус: Не смятате ли, че малко закъсняхте с това решение?

Красимир Богданов: Смятам, че закъсняхме, но първо бе много трудно да убедим колегите от другите парламентарни групи в правотата си. Ние коментираме тази неща от преди няколко години, защото видяхме ситуациите в държави като Италия и Гърция. Не само нашите политици, а и европейските политици се оказаха неподготвени за такава обстановка. Не е тайна, че Европейският съюз в последните няколко години се занимава със законодателство, но тези чиновници, като че ли са загубили способността си да реагират адекватно при глобални проблеми. Макар и закъсняла тази мярка смятам, че е и навременна, защото към момента нямаме толкова голям поток от емигранти към България. Армията трябва задължително да е там. Очаква се със затоплянето на времето емиграционният поток да се засили. Югоизточната ни съседка дава сигнали и заплашва европейските институции, че ще пусне намиращите се там около 2 милиона бежанци към Европа, ако не се изпълнят финансовите и интеграционни искания спрямо Турция. Знаем, че Турция искат членство в Европейският Съюз.

Фокус: Словенският и Сръбският парламент заявиха, че при необходимост техните войници могат да използват сила и оръжие. Какво е положението на нашите войници? Те ще могат ли да използват оръжие и изобщо как ще охраняват границата ни?

Красимир Богданов: До момента е доста спорен този въпрос. Чух различни коментари от министъра на отбраната. Ние сме приели едно решение, с което даваме възможност на армията да охранява границата, но тук няма законодателен елемент, който да даде решение кога и при какви ситуации може да се използва оръжие. Българският войник е обучен да борави с оръжие, подготвен е да го използва и лично мое мнение и на колегите ми ВМРО е, че при съответните ситуации трябва да се използва въоръжена сила за предотвратяване нахлуване на емигранти. Реално погледнато, ако изпратим там военен корпус, които няма да може да борави с оръжие, ние почти нищо не сме свършили. Оттук натам ние ще отстояваме българската армия с всичките си правомощия, които ѝ дава закона, да може да използва и сила върху евентуалните нарушители на границите.

Фокус: Искате да има войници от 18 до 32-годишна възраст. Как смятате ще реагира хората?

Красимир Богданов: Знаете, че преди повече от 10 години наборната армия бе заличена. Условията и препоръките от Северноатлантически военен пакт и разчетите на министерството на отбраната за недостатъчните средства за поддържане на толкова голяма армия доведоха до съкращаване и на военни, и на лични състави. Минахме от наборен към професионален принцип на армия. Южният фланг на НАТО в момента е доста деликатен. Виждате Гърция в една перманентна криза и не се знае в една рискова ситуация дали ще може да се разчита на нея. Република Турция е подозирана във връзки и търговия с Ислямска държава и все още се извършват разследвания в тази насока. На България, Румъния и другите страни членки в този регион им се налага да се превърнат в една основна сила на южния фланг на НАТО и неговата отбрана. Що се отнася до спиране и отбрана от бежански поток смятам, че България играе важен фактор. Относно как ще реагират хората мога да кажа, че обучението в българската армия е за това хората да реагират адекватно в дадена ситуация. Когато човек отиде в казарма той по презумпция няма готовност да борави с оръжия. Поради тази причина трябва да се мине през тази 6-месечна подготовка. Подборът ще бъде много сериозен – психо тестове, медицински изследвания. Това все още подлежи на сериозно обсъждане. До два месеца ще внесем законопроект за връщане на наборната армия във вариант, който да удовлетвори исканията за защита на страната ни.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари