Начало Европейски парламент За пръв път български експерт в специалната Комисия за борба с рака...

За пръв път български експерт в специалната Комисия за борба с рака в ЕС

Слабаков внесе мнения по въпроси на разглежданите въпроси от националните координатори по борба с рака към МЗ

През декември се проведе онлайн заседание на Специалната комисия за борба с рака. В него по покана на евродепутата от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков взе участие доцент Наталия Чилингирова – УСБАЛ по онкология (София). То бе първото участие на български експерт в тази комисия.

Доцент Чилингирова направи презентация на живо относно лечението и превенцията на белодробен карцином, превенция и използване на средства за повишаване на качеството на живот и отговаряше на въпроси на Комисията.

Изказването и въпросът, който ѝ зададе евродепутатът Слабаков, бяха:

Благодаря и на уважаемите експерти, които се включиха, за да споделят своя опит и наблюдения по тази тема. Като член на тази комисия за мен приоритет не е просто лечението. То е от огромно значение, разбира се. Затова и първият ми въпрос е „Кое е най-важното за успешното лечение на белодробния карцином?“

Може би по-важно е обаче как действаме преди да се стигне до лечение. Подкрепям тезата, че колкото повече наблягаме на превенция, на образование, на ранно засичане, толкова по-малко ще се налага да се съсредоточаваме върху лечението. Да, чрез информационни кампании можем да намалим броя на пушачите и на тежките потребители на алкохол. Тези мерки обаче не са ефективни на 100 процента. Говорейки като пушач от много години някои от нас не могат, или не искат да се откажат от цигарите.

Забелязвам в последно време една стигматизация на пушачите в обществото. Насажда се вина, че застрашават здравето на околните. Не виждам как това може да бъде полезно.

Струва ми се, че този подход по-скоро създава настроение на противопоставяне и умишлено разделение, което пречи на усилията за превенция, а може би пречи дори и на лечението. В този контекст е вторият ми въпрос: Правилна ли е стратегията на стигматизация на тези, които не могат да спрат пушенето? Какъв подход предлагате като реална алтернатива?

Част от отговора на доцент Чилингирова:

Преди всичко отговорът се крие в образованието, превенцията и изследванията. Моето лично мнение, че всяка такава рестрикция (или наказание за пушачи) губи своята истинска функция, когато става дума за хора, които вече са направили своя избор – да пушат или да не пушат.

Както може би знаете, повечето наши пациенти са хора, които са взели сами това решение – че искат да пушат, или искат да пият. Това е индивидуално решение и аз не мисля, че индустрия – била тя фармацевтична или цигарена, влияе върху такива хора.

Има пушачи, които са стигматизирани, защото пушат, сочени са, че влияят върху други със своето решение да пушат. Битката между пушачи и непушачи не може да бъде стратегия за борба с превенцията на рак. Защото всички хора имат правото на живот и развитие в рамките на ЕС. Така че най-добрата стратегия е образованието.

Когато стане дума за пушачи, от най-ранна детска възраст трябва да се обяснява, че пушенето може да причини рак. Това е научно доказано, знаем го от десетилетия. И все пак броят на пушачите в рамките на Европейския съюз не се променя. Така е и с моята страна, заяви Слабаков.

В процеса на работата на Специалната комисия за борба с рака (заседания и изслушвания) Андрей Слабаков внесе мнения по различни въпроси на разглежданите теми от националните координатори по борба с рака към Министерство на здравеопазването, за което той благодари за тяхното участие и своевременна реакция.

Ще направя всичко възможно в предстоящите заседания да участват български експерти, категоричен бе Слабаков.

Презентацията на доц. Чилингирова >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки в Европарламента брани традиционните семейни ценности

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти и председател на делегацията на ВМРО - БНД в Европейския парламент Ангел Джамбазки призова...

Юлиан Ангелов: Вкарват Истанбулската конвенция през закон

Вкарват Истанбулската конвенция през Закона за защита от домашното насилие Чрез промени в Закона за защита от домашното...

Карлос Контрера: Отговорност може да се търси, когато се изяснят всички факти

Когато се изяснят всички факти – тогава може да се търси отговорност за аварията в метрото Отговорност може да...

По инициатива на ВМРО Столична община работи по програма за образована раждаемост

Помощите трябва да бъдат обвързани със степента на образование на родителите, а целта е да бъде стимулирано отговорното родителство. Всичко това е...

ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

Бомбардировките над Враца – 124 човека умират, 250 са ранени С шествие и поднасяне на цветя пред паметника на...

Карлос Контрера: На софийските гробища действа мафия

На софийските гробища действа мафия, а поругаването на гроба на Стоянка Мутафова е един от стотиците случаи на година

Джамбазки към евродепутатите: Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор

Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор. Като Ви слуша човек, ще каже, че тази зала е пълна...

Коментари