Начало Блог Борисов би бил най-сериозният ми опонент, казва Каракачанов

Борисов би бил най-сериозният ми опонент, казва Каракачанов

Красимир Каракачанов, заместник-председател на Народното събрание и кандидат за президент на патриотите, пред в. „Банкеръ

България не трябва да се поддава на шантаж, без значение от чия страна идват опитите за натиск.

Президентът трябва да обединява нацията около важните за страната ни икономически и политически приоритети.

Г-н Каракачанов, защо настоявате президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС)? Какви мерки очаквате да предприеме той? За действията на Турция ли става дума?

– Точно за това става въпрос, защото е видно, че Турция шантажира и Европа, и България. Заплашва ни, че ще пусне нелегалните имигранти, които са на нейна територия, да тръгнат към България и оттам към Европа. Това си е определена форма на шантаж, която и турският външен министър, и турският министър-председател си позволяват да повтарят. Очевидно е, че реакцията на българското МВР при предаването на Абдуллах Бююк миналата седмица беше резултатът от такъв натиск върху България. Аз обаче мисля, че страната ни не трябва да се поддава на шантаж, без значение от чия страна идват опитите за натиск. Поради тази причина е видно, че ние имаме проблеми, които трябва да бъдат решени с конкретни мерки. А както и Вие казахте, освен да бъдат набелязани, те трябва и да бъдат изпълнявани. КСНС при президента е онзи орган, който събира на едно място държавния глава, министър-председателя, шефовете на силовите министри и на парламента, т.е. всички парламентарни групи. На този форум аз искам да чуя какво конкретно сме получили като заплахи от страна на Турция, какъв е анализът на нашите специални служби и какви са конкретните предложения за мерки, които трябва да бъдат набелязани и изпълнявани.

А според вас какво уплаши толкова много Бойко Борисов, за да реагира така панически и да предаде светкавично този човек, както сам каза „на ръба на закона“?

– Според мен безхаберието на европейските политици. И второ – реалната възможност Ердоган да изпълни заплахите си – а той показа, че не мисли много, преди да действа. Това са достатъчни основания да съм притеснен, че със собствени сили, при липсата на финансови средства и хора, опасността да бъдем поставени в тежка ситуация на нашата граница да виснат или да се опитат да влязат няколкостотин хиляди е реална. И това най-вероятно плаши Борисов.

Но ние не трябва да стигаме дотам да го докарваме до постоянни отстъпки към Турция и да се поддаваме на техния натиск, за да ги омилостивяваме. България е суверенна държава и трябва да вземе всички необходими мерки, за да не допусне подобно нещо. Дори това да се върти в главата на някой турски политик и той да е намислил да го направи.

Как ще коментирате обвиненията в турски медии към ДПС за връзки с Гюлен? Това не е ли пак опит за намеса във вътрешните ни работи?

– Естествено, че е намеса във вътрешната ни политика. Още миналия декември стана ясно, че турското правителство активно се бърка във вътрешните работи на България. След опитите на турския посланик и на техни дипломати да влияят на българските институции, а също така и телефонните разговори, проведени между министър-председателите на Турция и България, показват едно: Турция смята, че е изградила – и това най-вероятно е така – своя пета колона в България, която се опитва да афишира и да я прави все по-силна. Тази пета колона е на политическия фронт и чрез Главното мюфтийство, за което е известно, че получава издръжката си от Турция. Известно е още, че е допуснало на наша територия около 60 турски граждани с дипломатически паспорти, които на практика контролират дейността и на Главното мюфтийство, и на всички районни мюфтийства в България. Така че Турция директно се намесва във вътрешните работи на България и това не е тайна за никого. Въпросът е докога ще търпим това положение. Защо мислите, че Патриотичният фронт предложи една поредица от законодателни мерки още преди 4-5 месеца? Първата беше за забрана на бурките. Втората – за криминализиране на радикалния ислям. Третата – поправка в закона за вероизповеданията, с която забраняваме външно финансиране на което и да е вероизповедание. Както и чужди граждани да проповядват религии на българска територия.

Отношенията между Гюлен и Ердоган са си тяхна работа. Но не трябва да позволяваме вътрешните проблеми на Турция да се пренасят на наша територия и да засягат български граждани. Защото в България има около 500 000 етнически турци, които обаче са български граждани. Не трябва да позволяваме по никакъв начин външни фактори, чужди държави да се опитват да манипулират част от българското население или по някакъв начин да го контролират. Така че какво казва Ердоган или турски медии по отношение на една или друга българска партия не е толкова важно. Важно е какво знаем ние и какво ще направим, за да не се случват подобни неща.

Какво трябва да бъде поведението на България в новата ситуация – на възродено и засилващо се приятелство между Русия и Турция, в качеството й на страна – членка на ЕС и НАТО? Нали знаете обичайното оправдание: малка страна сме, нищо не зависи от нас.

– Това съвсем не е така. Има страни – членки на ЕС, които са доста по-малки от България – Белгия, Унгария. Но от тях нещо зависи, защото те искат да зависи, и са активни в своята външна политика. Отношенията между Турция и Русия не могат да са критерий за това какви отношения да развиваме ние с всяка от тях. Отношенията на България с Русия трябва да са прагматични. Ние имаме икономически интереси в Русия и имаме интерес Русия да бъде наш приятел, а не противник. Подобна политика се опитва успешно да наложи сегашният български президент. Добронамерени отношения с Русия, търсене на партньорство, взаимен икономически интерес – подчертавам взаимен. България няма правото да играе ролята на европейски ястреб, който да решава проблемите на други страни. Проблемите, които имат например Прибалтийските държави и Полша с Русия, ние ги нямаме и те не са наши. По отношение на Турция политиката ни трябва да е много ясна и да покажем с действия, че това, което се случва до момента, повече няма да бъде толерирано. Никакви опити за вмешателство в политическия ни живот или в религиозните общности не трябва да бъдат допускани, включително с използване на всички законови средства. Радикалните ислямисти, които се пръкнаха в циганските махали в Пазарджик и Пловдив, са финансирани през разни фондации, които пък получават парите си от Саудитска Арабия и от други петролни монархии. Мисля, че не трябва да търпим това нито минута повече.

Като кандидат за креслото на „Дондуков“ 2 как виждате ролята на нашия президент в променената международна обстановка?

– Виждам я много ясно – точно обратното на това, което прави сегашният български президент. Той, за да заслужи аплодисменти в Брюксел или в щабквартирата на НАТО, се превърна в най-големия русофоб и ястреб. Но по този начин на практика нанесе икономически удари върху българската икономика. След оттеглянето на руските туристи от Турция и от Египет, а това са четири милиона човека, направете равносметка увеличи ли се потокът им в България? Почти не се е увеличил. След подобни антируски изявления и инициативи за създаване на някаква флота заедно с Турция, Румъния и Украйна против Русия това доведе до стопиране на потока от руски туристи към България. Загуби българската туристическа индустрия. Само че загуби и българският бюджет, защото парите, които печелят хотелиерите и ресторантьорите в курортите, влизат под формата на данъци и осигуровки в хазната. Правомощията, които има президентът, не са големи, но са достатъчни да бъде един много ясен стожер в българския политически живот. А не да бъде разединител на нацията. Президентът трябва да обединява нацията около важните за България икономически и политически приоритети. Той трябва да е гласът на българските граждани към това да се търси единство между политическите партии по решаването на проблемите на хората – и във вътрешнополитически, и във външнополитически план. Президентът има и правомощието да свиква този КСНС. Аз съм поискал това преди една седмица и съм изпратил официално писмо до президента Плевнелиев в качеството си на заместник-председател на Народното събрание. А той дори не благоволява да върне някакъв отговор. Това не е поведение на отговорен държавен глава.

Кои теми ще „експлоатирате“ в кандидатпрезидентската си кампания?

– Няма да „експлоатирам“ никакви теми, а просто ще представя тези, за които говоря от много години. Първата е демографската криза в България.

Без опити да я решим, ние не може да имаме и икономическо развитие. Въпросът не е само емоционален – че българската нация е най-бързо топящата се в Европа и че след 50 години в държавата българите ще бъдат малцинство. Прагматичният въпрос е, че губейки толкова хора, които емигрират навън зад граница, България няма трудов потенциал, няма квалифицирана работна ръка. Има 2,5 млн. пенсионери, има 600 000-700 000 безработни цигани, които лежат на социалните фондове, и има около 2 млн. заети в някаква дейност, от които почти половината са ангажирани с администрацията на държавата, на общините и областните управи. Ако си представим, че успеем да привлечем сериозни инвестиции у нас, то няма кой да работи. А без икономическо развитие държавата няма как да си осигури отбранителната способност и силна полиция, която да защитава интересите на хората. Става дума за един комплекс от мерки и първата е да се промени моделът на социална политика. България не може да си позволи повече лукса да стимулира „неграмотната раждаемост“ в гетата. А в същото време да наказва младите, работещи и завършили някакво образование, включително висше, български семейства.

Втората тема, за която не можем да мълчим и многократно съм предлагал решения, е битовата престъпност и сигурността на хората. Това също е свързано с проблема „демография“, защото младите хора се изселиха от малките населени места. Там останаха предимно възрастни хора, пенсионери и цигани, които тормозят, грабят и насилват нормалното българско население. Третият приоритетен въпрос са външните заплахи, които стоят пред България и за които вече говорихме.

За вас има ли значение, ако Бойко Борисов стане кандидат на ГЕРБ и ваш съперник? Все пак Патриотичният фронт подкрепя правителството?

– Патриотичният фронт подкрепя правителството срещу условието в програмата му да се изпълняват определени ангажименти. Част от тях се изпълняват, други – не. Ако Бойко Борисов се кандидатира, това ще бъде най-сериозният кандидат, срещу когото трябва да се изправя. Той си има и своите качества и своята подкрепа. Така че Борисов би бил много сериозен опонент в моята кандидатпрезидентска кампания.

А как гледате на ген. Румен Радев като номинация на левицата?

– Аз не подценявам нито един от потенциалните участници в тази кампания.

Последни Новини

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Андрей Слабаков е за изборен образователен ценз

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков настоя за изборен образователен ценз. Не може...

Каракачанов: Системата на МВР е пробита, националната ни сигурност е застрашена

Проблемът е разграждането на държавността, заяви бившият военен министър  Служебният кабинет се управлява дистанционно, това е правителство на ГЕРБ...

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir