Начало Блог Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн....

Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн. лв.

Предстои решението да мине през Комисията по отбрана и след това на второ четене в парламента

Доброволната наборна служба официално бе приета на първо четене с промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, като сега предстои да премине успешно през Комисията по отбрана и на второ четене в Народното събрание.

Това потвърди депутатът от ВМРО Борис Вангелов в студиото на „Патарински LIVE“ по Канал 3.

Популярното наименование е доброволна казарма, но става въпрос за срочна служба в резерва. А защо стигнахме до там – защото политическите партии, които в момента ги няма в реалния живот на страната, а други са опозиция в сегашния парламент – ликвидираха доброволната казарма, в която и аз съм служил. Не са се интересували от последиците, категоричен бе той.

С този закон искаме да попълним намаляващите военно-временни формирования, които намаляват. Това е т.нар. запас, който намалява поради поколенчески и биологични фактори, заяви той.

Малцина знаят, че в Швеция бе възстановена доброволната наборна служба. А във Франция и Германия се говори тя да бъде също възстановена. А държави като Турция, Гърция и Австрия – никога не е премахвана, даже в Австрия ще бъде увеличен броят на постъпващите, сподели Вангелов.

Идеята на ВМРО за доброволната казарма е част от коалиционното споразумение с ГЕРБ. Така че това, че мина на първо четене, е радостно, защото изпълняваме програмата си, категоричен бе депутатът.

Той даде пример с Швеция, Норвегия и Германия, където се работи по подобряване на състоянието на местните армии и е категоричен, че държавността се крепи именно на националната отбрана.

Според Министерството на отбраната срочната служба в доброволния резерв ще струва между 8-9 млн. лв. на година, каза Вангелов.

Има хора, които желаят да служат и да имат войнски умения. Има бонуси за доброволната служба. Ако минете тези 6 месеца обучение, след това ще можете да кандидатствате без конкурс за кадровата служба, каза още той по отношение на привилегиите, които би получил един войник, минал доброволната служба.

Цялото видео гледайте тук >>>

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари