Начало Блог Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн....

Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн. лв.

Предстои решението да мине през Комисията по отбрана и след това на второ четене в парламента

Доброволната наборна служба официално бе приета на първо четене с промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, като сега предстои да премине успешно през Комисията по отбрана и на второ четене в Народното събрание.

Това потвърди депутатът от ВМРО Борис Вангелов в студиото на „Патарински LIVE“ по Канал 3.

Популярното наименование е доброволна казарма, но става въпрос за срочна служба в резерва. А защо стигнахме до там – защото политическите партии, които в момента ги няма в реалния живот на страната, а други са опозиция в сегашния парламент – ликвидираха доброволната казарма, в която и аз съм служил. Не са се интересували от последиците, категоричен бе той.

С този закон искаме да попълним намаляващите военно-временни формирования, които намаляват. Това е т.нар. запас, който намалява поради поколенчески и биологични фактори, заяви той.

Малцина знаят, че в Швеция бе възстановена доброволната наборна служба. А във Франция и Германия се говори тя да бъде също възстановена. А държави като Турция, Гърция и Австрия – никога не е премахвана, даже в Австрия ще бъде увеличен броят на постъпващите, сподели Вангелов.

Идеята на ВМРО за доброволната казарма е част от коалиционното споразумение с ГЕРБ. Така че това, че мина на първо четене, е радостно, защото изпълняваме програмата си, категоричен бе депутатът.

Той даде пример с Швеция, Норвегия и Германия, където се работи по подобряване на състоянието на местните армии и е категоричен, че държавността се крепи именно на националната отбрана.

Според Министерството на отбраната срочната служба в доброволния резерв ще струва между 8-9 млн. лв. на година, каза Вангелов.

Има хора, които желаят да служат и да имат войнски умения. Има бонуси за доброволната служба. Ако минете тези 6 месеца обучение, след това ще можете да кандидатствате без конкурс за кадровата служба, каза още той по отношение на привилегиите, които би получил един войник, минал доброволната служба.

Цялото видео гледайте тук >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари