Начало Блог Борис Вангелов: За ВМРО най-важно е запазването на българщината в Македония

Борис Вангелов: За ВМРО най-важно е запазването на българщината в Македония

Позицията на ВМРО винаги е била, че Македония няма как да стане член на ЕС, ако не подпише Договора за приятелство и добросъседство – което се случи, и не изпълнява всяка една от неговите клаузи. А една от най-важните за нас е за историческото минало на българщината в Македония.

Това заяви народният представител от ВМРО Борис Вангелов в ефира на ТВ Европа.

За да даде България зелена светлина на Македония за насрочване на дата за преговори з ЕС, той определи като първо и най-важно изработването на българска позиция, в която да бъдат описани всички важни изисквания от наша страна по отношение на Северна Македония. Безапелационно в такъв документ трябва да бъде казано какво е историческото минало на българското население в Македония. Тези хора са наши братя – и по кръв, и по език, и по вяра, категоричен е Вангелов.

Той даде пример с Гоце Делчев. Първо е имало напредък в признанието на македонската страна, че Делчев е българин, а после пък е последвало изказването на македонския президент Пендаровски, че революционерът конюнктурно се бил определял като българин в среда, в която българи не живеели. Борис Вангелов заяви, че това е ярък пример за фалшификация и манипулация, затова България конкретно ще изисква – не конкретни личности, а целия исторически процес да бъде изложен обективно въз основа на фактите и това да стане в македонските учебници.

Ясно е че това не може да се случи за един ден, но ето – съвместната историческа комисия заседава два дни преди заседанието на Европейския съвет на 17 октомври. Това е една първа стъпка, посочи той.

Народният представител определи като „ледникова епоха“ за двустранните отношения времето на управлението на Груевски. И сега за съжаление има антибългарски сили, които се опитват да блокират процеса по сближаване на България и Македония. Ние трябва категорично да им се противопоставим. Няма нужда да сме прекалено дипломатични, защото това означава да направим компромис с историята, с изживените мъки на македонските българи. След освобождението българите от Македония вдигат пет въстания за кратко време, участват в три войни. Това не бива да се забравя, заяви Борис Вангелов.

След 1945 година в Македония започна един чудовищен експеримент по промяна на националното самосъзнание на българското население. Хората от български етнически произход са мнозинството в Македония. Останалата част са албанци, турци, власи и т.н. Когато през 1944 г. идват комунистите на власт започва едно тотално пренаписване на историята и опит за подмяна на националното съзнание на населението – чрез терор и убийства, каза още той.

Депутатът обори и говоренето на анализатори, че в България нямало съгласие по отношение на европейското бъдеще на Македония. Това не е така и консултативният съвет при президента по темета го доказва, посочи Вангелов.

Антибългарското чувство, насаждано чрез учебниците по времето на Югославия, за съжаление продължи и след демократичните промени в Македония, констатира той.

Целия разговор може да проследите във видеото >>>

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати

Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди, че там е имало политическа обвързаност ВМРО - Българско...

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Коментари