Начало Блог Боян Чуков: Зоран Заев счита, че служебното правителство ще е по-податливо на...

Боян Чуков: Зоран Заев счита, че служебното правителство ще е по-податливо на натиск

България се намира под безпрецедентен натиск, тъй като голяма част от нашите съюзници държат да видят Северна Македония в рамките на ЕС, заяви в ефира на bTV радио Боян Чуков, водач на листата с кандидати за народни представители на „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ за 12 МИР Монтана. Неслучайно Зоран Заев е хиперактивен през тези месеци и се опитва да извлече максимална полза за северномакедонския интерес, докато в България все още няма легитимно избран парламент и служебното правителство е по-податливо на натиск. Точно затова Зоран Заев пристига у нас и ще прави опити да промени българската позиция. Боян Чуков подчерта, че македонската страна никога не е гледала сериозно на преговорите с България, северномакедонците винаги са търсели политическо решение на този въпрос, разбира се, в разрез с българските национални интереси.    

По въпроса за Северна Македония българските власти са задължени да отстояват позицията, която беше приета от Народното събрание през 2019 г. Там много ясно са разписани рамките, които трябва да отстоява българското правителство. Сега в момента имаме служебно правителство, което е временно и с близък хоризонт, така че то не може да вземе решения, които коренно да противоречат на рамковата позиция, приета от Народното събрание. Промяна евентуално може да има само след парламентарните избори, защото в противен случай у нас ще се нарушат основните принципи на държавността. Външнополитическият анализатор Боян Чуков каза, че в момента от президента Радев и служебния кабинет зависи дали България ще тръгне след намеренията на Северна Македония и няма да защити националните си интереси. 

Притеснително е, че много анализатори лансират тезата, че Северна Македония трябва да се интегрира в ЕС независимо от българския интерес и че в позицията на България има грешки. Основно това са хора от НПО-та, финансирани от чужбина. Но както се вижда по време на предизборната кампанията политиците са много внимателни с темата Северна Македония и заобикалят този парлив въпрос. Защото това може да обърне електоралните нагласи. Ако някои от НПО-анализаторите са категорични, то политиците говорят с доста обтекаеми фрази. Но това ще бъде само за предизборния период. Боян Чуков уточни, че е песимист по отношение на устойчивостта на политиците ни по тази тема след изборите.

Във връзка със световното събитие, срещата между Джо Байдън и Владимир Путин, бившият дипломат Чуков каза в радиоефира, че САЩ и Русия ще си върнат отзованите посланици от Вашингтон и Москва, вероятно ще се открият закритите консулства на територията на двете държави, и може би ще се разменят някои затворници, чиито имена се въртят през последните години из медиите. Срещата между президентите на САЩ и Русия ще очертае рамката, в която ще има някаква стратегическа прогнозируемост за света, включително по въпроса за ограничаването на стратегическите нападателни оръжия. Много от темите, които са си споделили Байдън и Путин, ще се изяснят по косвени признаци в следващите няколко месеца. Когато започне постепенно да излиза повече информация за срещата, ще стане ясна окончателната стратегия на САЩ. Тъй като там има политици и стратези, които считат, че Америка може да се конфронтира едновременно и с Русия, и с Китай. Но през март/април тази година видяхме рязка промяна в отношението на САЩ към Русия именно в този план на разграничаване и диалогът между двете държави беше възстановен.  

Кандидатът за народен представител от Монтана Боян Чуков обяви, че ще работи за това да има законодателна инициатива по отношение на Северозападна България. Едно от първите решения на бъдещото Народно събрание трябва да бъде нова законова и нормативна база за социално-икономическото развитие на Северозападния регион. Необходимо е да се създаде държавна агенция, която да се занимава само с развитието на този регион, тъй като в икономически план положението е драматично. Включително трябва да се помисли и за откриване на филиали на висши учебни заведения, за да се задържат младите хора и да се създават кадри за бъдещото развитие на района. 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари