Начало Блог Боян Чуков: Триморието ще има отражение и върху президентските избори

Боян Чуков: Триморието ще има отражение и върху президентските избори

Ние трябва да се опитаме тази инициатива – САЩ като много мощен спонсор, да я обърнем в наша полза в икономически план, посочи анализаторът в интервю за „Епицентър“.

– Как българското домакинство на инициативата Триморие на 8 и 9 юли ще повлияе на изборите, ако те са на 11 юли, г-н Чуков?

– Тази среща се провежда не просто по време на предизборната кампания, а в нейната решаваща фаза. Може да доведе или да не доведе до дивиденти за съответните партии. Всичко зависи от това как политическите им ръководства ще интерпретират форума. Но във всички случаи президентът Румен Радев ще бъде в печеливша позиция от Триморието. Защото срещата ще има отражение и върху кампанията за президентските избори, които са в края на годината.

Инициативата „Три морета“ има икономически, финансов, образователен, инфраструктурен ефект по отношение на транспортните коридори. Като има, естествено, и военно-политическа проекция. По отношение на военно-политическата проекция електоратът в България явно е разделен, защото не всички могат да осмислят реалната стойност на тази инициатива. За мен от инициативата „Три морета“ най-много може да се облагодетелства президентът, защото той се оказва неин ротационен председател в навечерието на президентските избори. И изключително от него зависи по какъв начин ще можем да използваме тези фондове, които са предназначени за реализирането на проектите в направленията, които изброих преди малко. Знаем, че от американска страна ще бъдат инвестирани някъде около 1 млрд. долара, което е една много сериозна сума. Ние имаме уникалния шанс да се опитаме част от тези пари да бъдат инвестирани, да речем, в магистралата Бургас – Варна. Газохранилището в Чирен също би могло при определени инвестиции и определени газови схеми да се окаже хъб, който България да управлява и по този начин като енергиен център да имаме далеч по-голяма тежест, отколкото до този момент. А членовете на политическите партии в зависимост от това какви са техните предварителни нагласи по линията Съединени щати – България, ще следят много внимателно ръководствата и техните предизборни кампании, за да знаят как да насочат своя глас.

България е член на НАТО и ние би трябвало максимално да използваме този изключителен шанс, който ни предоставя тази инициатива по отношение на изграждане на инфраструктурни проекти на българска територия.

– Дали изборите няма да се проведат в силно идеологизирана среда покрай инициативата „Три морета“?

– Да, но тук е въпрос на умение на политическите сили и най-вече на държавния глава да обяснят подробно и много разбрано на българския гласоподавател, че в тази инициатива освен военно-политическата проекция има и много други, които могат да бъдат изключително полезни за икономиката на България. Давам един елементарен пример – по време на Студената война, когато в България имаше много малко асфалтирани пътища, от Атина до Солун имаше прекрасна магистрала, която бе направена на базата на инфраструктурни проекти, които имаха и военно-политическа проекция. Така че ние трябва да се опитаме тази инициатива, САЩ като много мощен спонсор, да я обърнем в наша полза в икономически план. Естествено, всички политически партии, както и държавният глава, ще се опитат – всеки по свой начин, взависимост от своите политически умения и интелигентност да използват това мероприятие така, че да отклонят една част от вота в своя полза.

– Как ще повлияе инициативата на вота за отделните партии – в „Демократична България“, например, винаги са били атлантически настроени, а в БСП – русофилски? А тази инициатива е антируска.

– Ако това мероприятие се примитивизира и се обяснява през една много примитивна призма, то ще излезе, че инициативата, това е САЩ срещу Русия. Ние от този спор нямаме сметка и не можем да извлечем някаква изгода по простата причина, че България от геополитическа гледна точка се намира в римланда – става дума за територии, в които се сблъскват двата основни геополитически полюса. Територията на България, която ние не можем да сменим с някоя друга, е точно в тази област и то, когато противоречията между САЩ и Русия се изострят. И съответно, в България се поляризират и политическите формации, и населението. Тук въпросът е да излезем малко по-интелигентни и да се опитаме да избягаме от тази чисто политическа конфронтация. Да се опитаме да извлечем максимална полза за нашата държава.

Естествено, че „Демократична България“ ще бъде за това мероприятие и ще го подкрепи. Друг въпрос е доколкото с подкрепата за това мероприятие, те ще подкрепят и президента. Моето лично мнение е, че в България голяма част от електората реагира първосигнално и много лесно слага етикети – на едните като русофили, на другите – като русофоби. Съответно – американофили – американофоби. Но, ако човек разсъждава малко по-информирано и интелигентно, ще разбере, че много пъти етикетите са погрешни.
Една част от електората на големите политически партии поради своето незнание и политическа неграмотност ще играят ролята на т.нар. полезни идиоти.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Служебното правителство прави политика, а не избори

ВМРО ще внесе жалба във ВАС за секциите в Турция и ще протестира пред ЦИК Когато става дума...

Богомил Бранков – Наместо програма

Богомил Бранков е водач на листата на „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ в София област. За него гласувайте на 11...

БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ: ЦИК предаде следващото управление на България в ръцете на Еродоган и ДПС

Откриват се 121 секции в Турция. Това е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО и вече са нужни крайни действия! Ние няма...

Кузман Илиев: Страшна е тази подигравка на Трифонов и протестърите с бъдещето на България

Срам и позор! Оръжията в Черно море дрънчат, а ние като щрауси си заравяме главата в пясъка, все...

Александър Сиди: Да спрем да се изчегъртваме, а да работим за държавата!

Вече 30 години изчегъртваме и от 9 милиона изчегъртахме 2 милиона, категоричен е Сиди Да спрем да се изчегъртваме,...

Ангел Джамбазки: Ние от ВМРО не се занимаваме с каузата „Македония“ заради изборите

Ангел Джамбазки, водач за първи МИР-Благоевград и за трети МИР-Варна от листата на коалиция „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“, в...

Каракачанов: БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ са гаранцията, че националният интерес няма да бъде жертван заради кариеристични амбиции

Председателят на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов, който бе във Велико Търново за откриване на кампанията на „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ...

Коментари