Начало Европейски парламент Българите в Белгия се срещнаха с председателя на ДАБЧ

Българите в Белгия се срещнаха с председателя на ДАБЧ

По покана на българския посланик в Белгия Вълканов и със съдействието на евродепутата Ангел Джамбазки беше проведена среща между новия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов и българите, живеещи и работещи в Кралството. Събитието се проведе на 26 май от 18:30 в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз. На срещата също така присъстваха депутатът от Патриотичния фронт – доц. Милен Михов, проф. д-р Трендафил Митев, доц. Пеньо Пенев и доц. Борис Георгиев.

Посланик Вълканов откри срещата, като изрази надежда за изграждане на полезен диалог между Агенцията и българските граждани от т. нар. „нова емиграция“. Сред българите, уважили събитието бе директорката на българското училище „П.К.Яворов“ в Брюксел, както и евродепутата Костадинка Кунева.

Ангел Джамбазки разказа накратко как се е зародила идеята за подобен вид срещи, като подчерта, че българската държава трябва да обърне по-голямо внимание на проблемите и нуждите на българите зад граница. Той сподели, че най-голямо внимание трябва да бъде обърнато към създаването и поддържането на културно-просветни организации, за да може по този начин да бъдат съхранени българската култура и език зад граница.

В кратко изложение Борис Вангелов представи дейността на оглавяваната от него Агенция, както и неговите виждания, относно бъдещото ѝ развитие и приоритети.

Срещата премина в разговор и всеки един от присъстващите успя да зададе своя конкретен въпрос или да даде идея за развитието на отношенията между българските общности и държавата.

Участниците в дискусията достигнаха до три основни теми, по които трябва да се работи:

– създаване на училищен портал с възможност за дистанционно обучение и въвеждането на българския език като матуритетен;

– създаване на културен център в Белгия, които да координира и събира българската общност. Бяха дадени примери с Полша, Унгария, Румъния, Чехия и други държави, които имат такива центрове в сърцето на Европа  – Брюксел;

– основен проблем за българите е трудната легализация на документи за завършено обучение от чужбина в България, което принуждава децата да продължат образованието си в чужбина, въпреки желанието да се завърнат в родината си.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари