Начало Европейски парламент България без бедност, безработица, корупция и престъпност

България без бедност, безработица, корупция и престъпност

Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение и втори в листата на коалицията „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден”:

Освобождаваме България от бедност, безработица, корупция и престъпност 

Интервю на Иван Петров за бр. 20 на изданието „България“

– Господин Джамбазки, каква е целта в тези избори на коалицията „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден”?

Изместване на турската етническа противоконституционна партия ДПС от третото място в политическия живот.

Тази партия се превърна в символ на непрозрачност и лицемерие.

След това коалицията на ВМРО с Николай Бареков продължава към първото място.

 – Но, доколкото съм следил изказванията Ви, според Вас има и друга протурска партия – тази на Касим Дал и Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок?

– Да. И затова много пъти сте ме чували да казвам, че т.нар. Реформаторски блок е вреден за страната. С протурската партия в него това става очевидно за всички.

Двете партии – ДПС и тази на Дал и Исмаилов – правят нещо като успоредна партийна надпревара у нас.

Какво имам предвид: борят се БСП и ГЕРБ, но и двете си имат и по една протурска формация. Това е опасно и напомня печалния опит в Македония, където има две албански партии и това води до разпад на държавността.

А още по-печалното е, че скандалният турски премиер Ердоган участва на избори в България през тези две партии – ДПС и партията на Дал. Целта е винаги, който и да победи на изборите, да има турски националисти на власт в България.

– Казвате Македония. Македония ли ще е основната Ви тема, ако влезете в европарламента? 

– Аз не правя разлика между българите в чужбина и тези у нас. Аз ще работя за всички българи.

За българите в България, българите в Македония, българите навсякъде по света.

Да, помощта за българите в чужбина ще бъде една от основните теми за мен. Европейският парламент е институция, която дава чудесни възможности за работа в тази посока.

ВМРО съществува днес, защото темата „Македония“ още е външно, а не вътрешнополитически проблем за България. За съжаление. В днешна Р Македония живее и се бори българско мнозинство, подчертавам мнозинство, което няма елементарни политически и дори човешки права.

Но бих казал също, че Европейският парламент е добро място да се поставят и проблемите на българина въобще – те са свързани най-вече с бедността. Както преди време Ви казах,

коалицията на ВМРО с партиите около „България без цензура” се бори за национално силна и социално справедлива България.

– Връщам Ви на външнополитическите теми. ВМРО започна подписката за референдум срещу турското членство в Европейския съюз. Какво става там?

– Точно така, и събрахме над 330 хиляди подписа, които и предишните, и днешните управляващи крият и пренебрегват, нарушавайки закона. А по закон бяха длъжни да насрочат заседание на Народното събрание и да гласуват дали да има референдум. Така че питайте тях какво става – и БСП, и ГЕРБ игнорираха тези подписи и самият парламент погази закона.

Като говорим за Турция обаче не бива да забравяме, че и Сърбия кандидатства за Европейския съюз. И ние от ВМРО отдавна сме казали: или граждански и политически права на българите в Западните покрайнини, или – сбогом на евроамбициите на Сърбия. Такава е ролята на ВМРО в Европейския парламент – да напомни това.

– А защо все пак ВМРО гледа с такова подозрение към Турция?

Турция е управлявана от неоосманиста и ислямист Ердоган.

Той е опасен диктатор. Затваря достъп до социални мрежи, нарушава независимостта на правосъдието. Спомнете си как бяха смазани протестите около парка Гези.

Главното мюфтийство у нас също се превърна в маша на неоислямска Анкара

в момента същото това мюфтийство предявява претенции за джамии в цялата страна. А преди време застана в подкрепа и на подсъдимите по делото за радикален ислям в Пазарджик. През ДПС Ердоган има и евродепутати, без държавата му да е част от ЕС. Искаме ли такава Турция в Европа!? Цивилизационно Турция не е част от Европа.

– Да затворим външнополитическата тема с много важен днес въпрос – за или против „Южен поток”?

 – За. Както и за АЕЦ „Белене”.

Всеки изгоден за България проект трябва да се подкрепя и ние от ВМРО сме последователни в това.

Навремето именно ние от ВМРО събрахме половин милион подписа в защита на АЕЦ „Козлодуй”. А една дама – преговарящ с ЕС – зачеркна с лека ръка част от мощностите на тази централа, както зачеркна и интересите на българското селско стопанство в преговорите с Брюксел. Днес тази жена е също кандидат за евродепутат – от Реформаторския блок. На 25 май българите имат възможност да покажат ясно мнението си за подобни кандидати и да ги оставят извън политиката.

– А какво е мнението Ви за санкции срещу Русия?

– С тях санкционираме сами себе си. За добро или зло, зависим от Русия.

– А това не Ви ли притеснява?     

– Да, и зависимостта трябва да се преодолява по пътя на разнообразяването на източниците на енергия. Но това не означава да се отказваме от изгодни за България проекти като „Южен поток” и „Белене”. Не означава също, да пренебрегнем българската природа и да почнем да дупчим за шистов газ.

Не приемайте това като привързаност към някакви геополитически сили на изток или на запад.  

Ние не гледаме към Москва или Вашингтон, гледаме българския интерес.

– Да се върнем на вътрешнополитическите теми. Кои са опонентите на коалицията „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден”?

Опоненти са ни всички партии на статуквото,

но най вече ГЕРБ, БСП, т.нар. Реформаторски блок. Те са едно. За етническите партии – турски или цигански – въобще няма какво да говорим.

– Не се ли говори на тези избори предимно за вътрешнополтически теми. А изборите са за евродепутати.

– Ами това са реалните проблеми на хората. Аз ви дадох доста теми, които могат да се отстояват в Европарламента. Но нима смятате, че бедността, борбата с монополите, борбата с демографската катастрофа не са важни теми за един евродепутат. Да, това са наши вътрешни теми, но

това са болките на хората – бедност, безработица, корупция, престъпност.

Ние от ВМРО започнахме борбата с монополите, отговорно смея да твърдя, че бяхме първите – още преди 8 години. Ние предлагаме разваляне на концесията на „Софийска вода” и договорите на ЕРП-тата. И ще продължаваме да следим дейността на монополистите навсякъде.

Наскоро подехме и начинание срещу битовата престъпност. Както виждате, оставаме постоянно при хората с техните реални проблеми.  

– А демографската катастрофа?

Демографията е още една тема, която ВМРО повдигна,

даде решение в стратегията си „България 2050”, сътрудничи активно с Центъра за демографска политика, постоянно алармираше през годините, а сега по тази тема вече говорят всички – точно както с темата за монополите.

Но ние не претендираме за някаква авторство в тези теми или за някакви изключителни права върху тях. Напротив, радваме се, че сега всички говорят по тях. Значи мисията ни е успешна. Това ще правим и в Европейския парламент – той е следващото стъпало за ВМРО.

– А българският парламент?

Сегашният ни парламент е изчерпан,

той е мъртвороден с тройната коалиция на БСП, протурската партия ДПС и… „Атака”. И с псевдоопозицията в лицето на ГЕРБ. След като хората ни гласуват доверие на 25 май започваме курс към предизвикване на предсрочни избори през есента на тази година.

БСП, ДПС и ГЕРБ са абсурден любовен триъгълник, а „Атака” им свети. Жалко за наистина честните български патриоти, които разчитаха на „Атака”. Точно за тези хора искам да напомня, че за мен ще бъде чест да бъда техен представител в Европейския парламент. Проучванията на общественото мнение показват, че ще имаме

честта и отговорността да бъдем единствената измежду патриотичните формации в Европейския парламент

– Да, така говори вашият коалиционен партньор Николай Бареков. Неговите послания са подчертано социални, народни, как се съчетават те с този патриотизъм, за който говорите и който е основната политическа идея на ВМРО?

–  Съчетават се чудесно. И в патриотизма, и в проблемите на жизнения стандарт и на джоба, става дума за едно и също: за достойнство. Ние искаме достойни българи, горди. Те няма как да са такива, ако са бедни, нали? Това е спасението за българите – нови лица в политиката, които застъпват тезата достойни доходи и горди българи.

Затова и мотото ни е

„Българите заслужаваме повече!”

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir