Начало Българите по света България да поиска от ЕС да промени подхода си в преговорите за...

България да поиска от ЕС да промени подхода си в преговорите за еврочленството на РСМ

Българската държава трябва да поиска от партньорите си в Европейския съюз преразглеждане на позицията на Съюза по отношение на преговорите членството на Република Северна Македония. В това искане България трябва да изложи всички факти, които показват, че РСМ не е готова да стане част от европейското семейство, поради факта, че не спазва правата на българите в Македония. Страната ни трябва да иска от Европейската комисия да отстоява в преговорния процес интереса на България като държава член, а не се поддава на идеологически шаблони.

Това са казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение по повод поредното изостряне на това между двете държави.

Абстрахирайки се от нахалния дипломатически тон, който държи южната ни съседка към България, следва да посочим пред ЕС стотиците примери, които говорят, че РСМ не само не желае да спазва договореностите – вписването на българите в Конституцията си, но и очевидно няма никакво намерение занапред да поеме път, който да я направи част от ЕС, най-малкото, защото тази държава не изпълнява критериите.

Напомняме за следните действия на властите в РСМ:

Дискриминационното законодателство, насочено срещу българските сдружения.

Неразкриване и неглижиране на присъдите срещу извършителите на посегателствата срещу българските културни клубове – „Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид.

Нападенията срещу македонски граждани, които открито обявяват своето българско национално самосъзнание, като побоя над Християн Пендиков и скалъпените обвинения на прокуратурата в Битоля срещу председателя на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ Любчо Георгиевски с цел сплашване на всички македонски граждани, които се самоопределят като българи.

В учебниците в Македония все още пише, че българите са окупатори, а кражбата и преиначаване на общата ни история продължава.  

Говорът на публичните лица в РСМ е изпълнен с език на омразата и с нападки и обиди към България и българите.

… и още много други.

Българските политици са длъжни пред дедите си, положили костите си за свободата на българите в Македония, да отстояват националния интерес. Те трябва да имат самочувствието като говорят от името на държава – член на Европейския съюз по отношение на държава, която тепърва иска да става кандидат за членство.

Особено нагло бе казаното от македонския премиер Димитър Ковачевски и президента на РСМ Стево Пендаровски, които сравниха българската риторика към Македония с говора на Москва спрямо Украйна.

Само да припомним – риториката на Москва спрямо Украйна е следната: първо – Украйна се управлява от неонацистко правителство, второ – Русия е против влизането на Украйна в НАТО и ЕС, трето – части от Украйна са част от Руската федерация – Крим, Донбас и т.н.

А сега да видим каква е позицията на България спрямо РСМ. България подкрепя Македония – членството ѝ в НАТО стана факт благодарение на нашата подкрепа. Подкрепяме Македония и за членство в ЕС, след като изпълни изискуемите от всяка страна членка условия. България няма териториални претенции към Македония и не е окупирала части от нея. България единствено иска условията, които РСМ е приела и подписала в Договора за приятелство с България от 1 август 2017 г. да бъдат спазвани, както и да изпълни ангажиментите си към ЕС  по т.нар. план „Макрон“, според който българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на РСМ.

Явно сходство по отношение на България-Македония и Москва-Киев има само в главите на управниците в Скопие и някои платени от тях папагали в Българи.

Само да напомним също, че Москва и до ден днешен в спора между София и Скопие подкрепя не България, а РСМ.

И нека напомним още – вината за ескалацията на напрежението и поредно изостряне на тона между България и Македония е на тези, които под външен натиск, вдигнаха ветото за РСМ – онези 170 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, които през юни 2022 г. приеха т.нар. „френско предложение“. Това е национално предателство, защото е в ущърб на българския интерес в Македония.

Последни Новини

ВМРО сезира главния прокурор за гавра с химна на Република България

„Изпълнителят“ да понесе отговорност по НК ВМРО – Българско национално движение изпрати днес сигнал до главния прокурор Борис Сарафов...

Искрен Веселинов: Русе трябва да бъде изваден от коловоза на упадъка

Не мога да подмина с лекота фактът, че за последните десет години Русе намаля с 25 хиляди души. Градът беше малката Виена,...

ВМРО изисква въвеждането на политика за „нулева миграция“!

Мигрантският натиск се е увеличил с 50% спрямо миналата година, а очевидно трябва да се направи много по охраната на българската граница,...

Красимир Богданов откри кампанията си с молебен и обеща повече подкрепа за крайните квартали на Враца

МК ВМРО-БНД (НДСВ, БСД-ЕВРОЛЕВИЦА, ПАРТИЯ КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ, БДФ) откри предизборната си кампания за местните избори в община Враца в храм ,, Св....

ВМРО – В. Търново откри кампанията и представи листата си от 24 „местни, свестни и известни“

ВМРО - БНД във Велико Търново откри предизборната си кампания, като представи листа с 24 имена за общински съветници и кандидати за...

Красимир Каракачанов: Кандидатът за кмет на Балчик от ВМРО-БНД Атанас Атанасов ще е на балотаж

ВМРО Балчик си поставя като първа задача след изборите премахване на Платена зона „ВМРО – Българско национално движение“ откри...

Контрера към ЦИК: Български гражданин ли е лицето Зографски от листата за СОС на ПП-ДБ (Спаси София)?

Той е син на антибългарски политик от РС Македония Карлос Контрера внесе сигнал в Централната избирателна комисия с искане...

Коментари