Начало Българското семейство България се нуждае от ясна семейна политика

България се нуждае от ясна семейна политика

Проблемите на българското семейство, намаляващата раждаемост и липсата на национална програма за стимулиране и подпомагане на младите, са сред основните теми, с които се ангажира Националната женска организация на ВМРО.

Многократно през годините е посочвана необходимостта от държавна семейна политика, дори създаване на отделно министерство, прилагащо мерки за съхранение на българското семейство. Женската организация на ВМРО бе инициатор и на кръгли маси на тема „Българското семейство – висша ценност на обществото“, в които участие взеха редица неправителствени организации. 

Председателят на НЖО д-р Султанка Петрова посочва елементите на една примерна дългосрочна стратегия за семейна политика в анализ за ВМРО.бг:

Преходът на българското семейство пред последните десетилетия се намира в труден момент: наблюдава се намаляване на раждаемостта, увеличаване  възрастта, на която жените раждат първото си дете, увеличава се броят на разделените семейства, броят на самотните родители, на родители с ниски доходи, а и такива без доходи.

Почти изчезнаха многодетните български семейства, като се появиха нови рискови социални групи, при които все по-често се среща социалното изключване.

Икономическата, финансова и социална криза доведоха до редица негативни последици, които повлияха отрицателно върху условията на живот, като основно бяха засегнати заетостта и доходите на домакинствата.

За съжаление България е единствената страна в ЕС, в която липсва семейна политика.

Във Франция семейната политика има традиции и се характеризира с голяма стабилност и последователност. Тя е комбинация от финансови надбавки, справедлив данъчен режим за семействата и трудово право, даващи възможност за специален платен отпуск, услуги за отглеждане на детето от 0-3 г. и безплатна детска градина след 3 г. възраст.

Там националната семейна политика се провежда от департаментите, насочени към системите за отглеждане на децата или подпомагане на семействата. Целта на надбавките е да компенсират разходите на семейството за всяко дете и да подпомогнат многодетните такива. Те не са обвързани с условията на доходите и са предназначени за детето, което е отличителна черта на една социална от една семейна политика.

Според Националната женска организация на ВМРО България се нуждае от разработването на дългосрочна стратегия за семейна политика насочена към:

–       намаляване на бедността и увеличаване доходите на семействата;

–       подпомагане на децата в ранна възраст;

–       насърчаване за съчетаване на професионалния и семейния живот;

–       предоставяне на родителите възможност съвместно да отглеждат и възпитават децата си.

Две са най-важните политики, които трябва да развиваме: на заетост и политика на жилищно настаняване. Без работа и без жилище трудно се създава семейство. За това младите хора трябва да имат поне минимум сигурност.

Бъдещето на България зависи от следващите поколения, а те се произлизат от семейството. Затова е време да насочим нашето внимание и усилия към подпомагане именно на българското семейство.

Повече по темата – в рубрика „Българското семейство“.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Не съжаляваме, че не сме в този парламент, защото е пълна трагедия

Ангелов предположи, че Радев връща услугата на ДПС за избирането му за президент ВМРО излезе на протест срещу промените...

Александър Сиди: Две от парламентарните групи в новото Народно събрание работят за интересите на ДПС

Мантрата, че българите в чужбина имат огромно желание да гласуват, но ограничението на секциите ги спира е една голяма лъжа. Това заяви...

ВМРО – Троян с дарение за болниците в Троян

Структурата на ВМРО в град Троян с трогателен жест към медицинските лица в града В навечерието на един...

Александър Сиди: Партиите, които решиха за гласуването в чужбина, изпълняват поръчката на ДПС

Не е редно да се противопоставят българите в Англия с българите в Турция. Българите в Англия са новата диаспора и там трябва...

Кузман Илиев: Семантика на лъжата или защо либералното е антипод на „свобода“

Зелени, интернационални левичари, соросоиди и глобалисти диктуват дневния ред на САЩ, Европа, а вече видимо и у нас Коментар...

Любчо Георгиевски: Ние в Северна Македония сме два пъти българи

Искаме възможност да се запишем като българи на преброяването в Северна Македония Ние в Северна Македония сме два пъти...

Кузман Илиев: Партиите на промяната, които искаха да демонтират статуквото – направиха реверанс към една от него

Депутатите приеха големи промени в Изборния кодекс този четвъртък. Централната избирателна комисия ще стане 15-членен орган, който се назначава от президента по предложения...

Коментари