Начало Българското семейство България се нуждае от ясна семейна политика

България се нуждае от ясна семейна политика

Проблемите на българското семейство, намаляващата раждаемост и липсата на национална програма за стимулиране и подпомагане на младите, са сред основните теми, с които се ангажира Националната женска организация на ВМРО.

Многократно през годините е посочвана необходимостта от държавна семейна политика, дори създаване на отделно министерство, прилагащо мерки за съхранение на българското семейство. Женската организация на ВМРО бе инициатор и на кръгли маси на тема „Българското семейство – висша ценност на обществото“, в които участие взеха редица неправителствени организации. 

Председателят на НЖО д-р Султанка Петрова посочва елементите на една примерна дългосрочна стратегия за семейна политика в анализ за ВМРО.бг:

Преходът на българското семейство пред последните десетилетия се намира в труден момент: наблюдава се намаляване на раждаемостта, увеличаване  възрастта, на която жените раждат първото си дете, увеличава се броят на разделените семейства, броят на самотните родители, на родители с ниски доходи, а и такива без доходи.

Почти изчезнаха многодетните български семейства, като се появиха нови рискови социални групи, при които все по-често се среща социалното изключване.

Икономическата, финансова и социална криза доведоха до редица негативни последици, които повлияха отрицателно върху условията на живот, като основно бяха засегнати заетостта и доходите на домакинствата.

За съжаление България е единствената страна в ЕС, в която липсва семейна политика.

Във Франция семейната политика има традиции и се характеризира с голяма стабилност и последователност. Тя е комбинация от финансови надбавки, справедлив данъчен режим за семействата и трудово право, даващи възможност за специален платен отпуск, услуги за отглеждане на детето от 0-3 г. и безплатна детска градина след 3 г. възраст.

Там националната семейна политика се провежда от департаментите, насочени към системите за отглеждане на децата или подпомагане на семействата. Целта на надбавките е да компенсират разходите на семейството за всяко дете и да подпомогнат многодетните такива. Те не са обвързани с условията на доходите и са предназначени за детето, което е отличителна черта на една социална от една семейна политика.

Според Националната женска организация на ВМРО България се нуждае от разработването на дългосрочна стратегия за семейна политика насочена към:

–       намаляване на бедността и увеличаване доходите на семействата;

–       подпомагане на децата в ранна възраст;

–       насърчаване за съчетаване на професионалния и семейния живот;

–       предоставяне на родителите възможност съвместно да отглеждат и възпитават децата си.

Две са най-важните политики, които трябва да развиваме: на заетост и политика на жилищно настаняване. Без работа и без жилище трудно се създава семейство. За това младите хора трябва да имат поне минимум сигурност.

Бъдещето на България зависи от следващите поколения, а те се произлизат от семейството. Затова е време да насочим нашето внимание и усилия към подпомагане именно на българското семейство.

Повече по темата – в рубрика „Българското семейство“.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари