Начало Българите по света България трябва да изработи стратегия за трайно заселване на българите от Украйна....

България трябва да изработи стратегия за трайно заселване на българите от Украйна. Това е реалната помощ

В НАТО и ЕС – да! Но преди всичко водещ трябва да е българският национален интерес!

Това е позицията, приета на заседание на Изпълнителния комитет  на ВМРО – Българско национално движение, по повод военната инвазия.

Остро осъждаме войната, като средство за решаване на проблеми. От нея най-много губи Украйна, като жертва на по-могъщия си съсед, но губи и Русия, губи и Европа. От слабостта на Европа печелят другите геополитически центрове.

Повод за позицията са както продължаващите военни действия, които водят до все по-чести атаки над цивилни обекти и отнемат живота на невинни граждани, така и зачестилият външен натиск към правителството ни да се включим с военна техника в помощ на Украйна.

Ние от ВМРО сме съпричастни с нашите събратя в Украйна. Още повече, че там има хора с български корени, които са стотици хиляди и са пряко засегнати от войната. Помагаме с хуманитарна помощ и там, и тук – на избягалите жени и деца в България. Националният младежки комитет на ВМРО изработи и специална платформа за споделяне на всякакъв вид помощ за пострадалите – www.bg4bginua.com

Но категорично считаме, че кабинетът на Кирил Петков трябва да отстоява националния суверенитет и териториална цялост на България и не трябва да се поддава на натиск от страна на която и да било държава или съюз. Засилването на военната зависимост спрямо САЩ е вредно. За нас единствено правилният курс е засилване на общата европейска отбрана, а не на американската военна мощ у нас.

За нас най-важната стъпка, която трябва да предприеме българското правителство в настоящия момент, е спешна стратегия за трайно заселване в България на българите от Украйна. Това е реално действие. Това е реална помощ. Гръмките изявления за съвместни роти и батальони с американците и приказките за световен мир няма да спасят нито хората, нито икономиката ни.

Българското общество трябва да спре да се дели на фили и фоби и да следва в този конфликт и след него национална програма с няколко точки:

1. Българите от Украйна, които идват у нас, не са бежанци, те идват в своята прародина. Те идват у дома. Правителството трябва да положи усилия не просто като към бежанци, а усилия за трайното заселване на тези хора у нас, за оземляването и адаптацията на трудовия пазар. Това е полезно и за самите тези наши сънародници, и за човешкия капитал на нашата общност.

2. Правителството трябва ясно да предяви пред воюващите страни българското изискване районите, населени с българи в Украйна, да се ползват с извънвоенен статут. Това са предимно селски райони в текущия и евентуално предстоящия театър на военните действия, в които живеят стотици хиляди наши сънародници, подлагани и на репресия от страна на Киев в последните години, но и с неизвестна съдба през имперските амбиции на Москва.

3. Българската позиция занапред следва да се застъпва за по-силни отбранителни способности и повече суровинна независимост на Европа. Няма как Европа да продължава да е заложник на чужди интереси. Било американски, руски, китайски или каквито и да е. Няма как и защо Европа, и особено нейната източна част, да плаща сметката за руско-американски противоборства, от които печели Китай. 

4. Силната рецепта за Европа се показва днес от страни като Полша и Унгария – със солидарна европейска и натовска позиция, но с ясно отчитане на националния интерес. Такава трябва да е Европа, за да е силна: Европа на нациите, Европа, която отчита спецификите, а не налага нови. Това е истинското единство в многообразието. А не унищожаване на многообразието – което пък ни предлага сегашният брюкселски административен елит.

5. България следва да се застъпи ясно за категорично преосмисляне на т.нар. „Зелена сделка“. Войната показа колко важно е всеки да е в състояние да задоволява енергийните, хранителните и пр. нужди да на своите хора. В този смисъл въгледобивът в България трябва да остане жизнен. България следва да доразвие и ядрената си енергетика – при ясни гаранции да не се изпада в зависимост от външни фактори.

6. Кризата показва колко важно е българите да са уверени в коректността на своите западни партньори. Ако тези партньори продължават с необоснования натиск срещу българската позиция за Северна Македония, то българското общество с право ще бъде разочаровано. За да започнат преговори с РСМ за ЕС, всички заложени договорености и ангажименти на Скопие трябва да бъдат спазени. Войната ни показа какво значат нерешените проблеми, „замразените“ конфликти и външните намеси.

7. България следва да води път на национално помирение, единство и диалог, вместо на яростното разделяне на грантаджии и копейкаджии.

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари