Начало Българите по света България трябва да изработи стратегия за трайно заселване на българите от Украйна....

България трябва да изработи стратегия за трайно заселване на българите от Украйна. Това е реалната помощ

В НАТО и ЕС – да! Но преди всичко водещ трябва да е българският национален интерес!

Това е позицията, приета на заседание на Изпълнителния комитет  на ВМРО – Българско национално движение, по повод военната инвазия.

Остро осъждаме войната, като средство за решаване на проблеми. От нея най-много губи Украйна, като жертва на по-могъщия си съсед, но губи и Русия, губи и Европа. От слабостта на Европа печелят другите геополитически центрове.

Повод за позицията са както продължаващите военни действия, които водят до все по-чести атаки над цивилни обекти и отнемат живота на невинни граждани, така и зачестилият външен натиск към правителството ни да се включим с военна техника в помощ на Украйна.

Ние от ВМРО сме съпричастни с нашите събратя в Украйна. Още повече, че там има хора с български корени, които са стотици хиляди и са пряко засегнати от войната. Помагаме с хуманитарна помощ и там, и тук – на избягалите жени и деца в България. Националният младежки комитет на ВМРО изработи и специална платформа за споделяне на всякакъв вид помощ за пострадалите – www.bg4bginua.com

Но категорично считаме, че кабинетът на Кирил Петков трябва да отстоява националния суверенитет и териториална цялост на България и не трябва да се поддава на натиск от страна на която и да било държава или съюз. Засилването на военната зависимост спрямо САЩ е вредно. За нас единствено правилният курс е засилване на общата европейска отбрана, а не на американската военна мощ у нас.

За нас най-важната стъпка, която трябва да предприеме българското правителство в настоящия момент, е спешна стратегия за трайно заселване в България на българите от Украйна. Това е реално действие. Това е реална помощ. Гръмките изявления за съвместни роти и батальони с американците и приказките за световен мир няма да спасят нито хората, нито икономиката ни.

Българското общество трябва да спре да се дели на фили и фоби и да следва в този конфликт и след него национална програма с няколко точки:

1. Българите от Украйна, които идват у нас, не са бежанци, те идват в своята прародина. Те идват у дома. Правителството трябва да положи усилия не просто като към бежанци, а усилия за трайното заселване на тези хора у нас, за оземляването и адаптацията на трудовия пазар. Това е полезно и за самите тези наши сънародници, и за човешкия капитал на нашата общност.

2. Правителството трябва ясно да предяви пред воюващите страни българското изискване районите, населени с българи в Украйна, да се ползват с извънвоенен статут. Това са предимно селски райони в текущия и евентуално предстоящия театър на военните действия, в които живеят стотици хиляди наши сънародници, подлагани и на репресия от страна на Киев в последните години, но и с неизвестна съдба през имперските амбиции на Москва.

3. Българската позиция занапред следва да се застъпва за по-силни отбранителни способности и повече суровинна независимост на Европа. Няма как Европа да продължава да е заложник на чужди интереси. Било американски, руски, китайски или каквито и да е. Няма как и защо Европа, и особено нейната източна част, да плаща сметката за руско-американски противоборства, от които печели Китай. 

4. Силната рецепта за Европа се показва днес от страни като Полша и Унгария – със солидарна европейска и натовска позиция, но с ясно отчитане на националния интерес. Такава трябва да е Европа, за да е силна: Европа на нациите, Европа, която отчита спецификите, а не налага нови. Това е истинското единство в многообразието. А не унищожаване на многообразието – което пък ни предлага сегашният брюкселски административен елит.

5. България следва да се застъпи ясно за категорично преосмисляне на т.нар. „Зелена сделка“. Войната показа колко важно е всеки да е в състояние да задоволява енергийните, хранителните и пр. нужди да на своите хора. В този смисъл въгледобивът в България трябва да остане жизнен. България следва да доразвие и ядрената си енергетика – при ясни гаранции да не се изпада в зависимост от външни фактори.

6. Кризата показва колко важно е българите да са уверени в коректността на своите западни партньори. Ако тези партньори продължават с необоснования натиск срещу българската позиция за Северна Македония, то българското общество с право ще бъде разочаровано. За да започнат преговори с РСМ за ЕС, всички заложени договорености и ангажименти на Скопие трябва да бъдат спазени. Войната ни показа какво значат нерешените проблеми, „замразените“ конфликти и външните намеси.

7. България следва да води път на национално помирение, единство и диалог, вместо на яростното разделяне на грантаджии и копейкаджии.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Коментари