Начало Народно събрание ВМРО към СЕМ: Системно български медии „превеждат“ интервюта с хора от РС...

ВМРО към СЕМ: Системно български медии „превеждат“ интервюта с хора от РС Македония. Това не е редно!

„Македонският“ е констатирана от научните среди регионална норма на българския език и подобни практики на български медии подриват официалната държавна позиция.

Подобни позиции на български медии е обида за българите в Македония

Такова обръщение към председателя на Съвета за електронни медии Бетина Жотева, изпратиха чрез официално писмо народните представители от ВМРО Мария Цветкова, която е и зам.-председател на Комисията по култура и медии и Красимир Богданов – зам.-председател на Комисията по външна политика в НС. В него те цитират и конкретни примери за предавания в български медии в национален ефир. Които разпространяват антибългарски позиции и пропаганда по актуалния казус с ветото. Вето, което България наложи на РС Македония за членство в ЕС.

Смятаме, че системното налагане на подобни тези от български медии е обида за българите в Република Северна Македония, които десетилетия наред са репресирани за това, че отстояват българската си идентичност и не са се пречупили, въпреки жестоките опити за налагане на чужда етническа и национална самоличност. Чрез подобни твърдения се осквернява паметта на стотиците хиляди български герои загинали за Освобождението на Македония и националното обединение на България. Опетнява се паметта на македонските българи, изтезавани и убивани заради българското си самосъзнание в лагерите на смъртта в Титова Югославия.

Припомняме, че преди две седмици, благодарение и на активната позиция на ВМРО, държавата отказа да даде зелена светлина за старт на преговори на измисления македонизъм в РС Македония, а не на нашите братя отвъд югозападната граница.

А причината е яростната антибългарска политика и институционализирането на език на омразата срещу България.

Както и откритото нарушаване на нормите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Присвояването на исторически личности и откритото и тенденциозно изкривяване на историческата истина за нас са непростими. А още по-непонятно и неразбираемо е налагането на подобни норми в българския ефир.

Цветкова и Богданов призовават СЕМ да направи нужното тези практики да бъдат прекратени.

Като подчертават, че това не е опит за политически натиск от страна на депутатите или ВМРО, както и начин за намеса в редакционната политика на медиите. Това е принципна позиция, базирана на официалната държавна, както и на доказани от научните среди констатации.

Ето и пълния текст на писмото:

ДО

Г-ЖА БЕТИНА ЖОТЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Уважаема г-жо Жотева,

Уважаеми членове на СЕМ,

Обръщаме се към Вас в качеството ни на народни представители от ПГ „Обединени патриоти“ в 44-ото Народно събрание. До нас достигнаха многобройни сигнали от граждани, изразяващи възмущението си, че в новините и предаванията на по-голяма част от телевизиите в българския ефир продължават да се изписват субтитри на български език при излъчване на интервюта с политици и граждани на Република Северна Македония.

Припомняме, че българската наука еднозначно е определила т.н. „македонски“ език като регионална норма на българския език.

Такова е становището и на Института по български език към БАН. Освен това, официалната политическа позиция на Република България за времето на цялото самостоятелно съществуване на държавата Република Македония /сега Република Северна Македония/, потвърдена и от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. е за непризнаване на т.нар. „македонски“ език. В утвърдените в този период документи има ясна формулировка, под която са се подписали и няколко премиери на Република Македония /Република Северна Македония.

Изразяваме своето несъгласие подобни интервюта да бъдат „превеждани“. Още повече в момент, когато България води тежка дипломатическа битка, която е на път да възстанови потъпкваната повече от столетие историческа истина.

От години РС Македония провежда яростна антибългарска кампания и използва говор на омразата срещу България.

В момента, в който има особена нужда българските медии да подкрепят позицията на страната ни, осъзнато или неволно, те доказват обратното. Не ни се ще, българските телевизии да съдействат за налагането на лъжливи тези. Тези, противоречащи на научно доказаните и на официалната българска позиция.

Пак във връзка със същата тема, недоумение буди абсолютната тенденциозност, при това антибългарска, която налагат определени медии. Например в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР с Ирина Недева на 19.11.2020 г. Станимир Панайотов, научен сътрудник към Института за социални и хуманитарни науки – Скопие и в Центъра за академични изследвания в София, посочва, цитираме:

„в никакъв случай не означава, че хората в Република Северна Македония, които се българеят, се смятат за етнически българи“.

Той заявява още:

„Да бъдеш българин или българеещ се македонец, гражданин на Северна Македония, е просто един алтернативен начин да бъдеш македонски родолюбец.“

В интервюто на Ирина Недева със Станимир Панайотов българската позиция спрямо РС Македония се определя като „български македонизъм“, говори се за „историческа комплексираност на българския национален характер“.

Без ни най-малко намерение от наша страна да се намесваме в редакторската политика на програма „Хоризонт“, да упражняваме политически натиск или да ограничаваме свободата на словото. А изразяваме своето безпокойство, че подобна пропаганда не е в подкрепа на българската позиция в спора с РС Македония. Смятаме, че е най-малко неуместно подобни тези да бъдат толерирани в ефира на БНР. А БНР е обществена медия, издържаща се с данъците на българските данъкоплатци и има обществена мисия.

Смятаме, че системното налагане на подобни тези от български медии е обида за българите в Република Северна Македония. Защото десетилетия наред са репресирани за това, че отстояват българската си идентичност и не са се пречупили, въпреки жестоките опити за налагане на чужда етническа и национална самоличност.

Чрез подобни твърдения се осквернява паметта на стотиците хиляди български герои

загинали за Освобождението на Македония и националното обединение на България.

Опетнява се паметта на македонските българи, изтезавани и убивани заради българското си самосъзнание в лагерите на смъртта в Титова Югославия.

Уважаeми членове на СЕМ, многократно народни представители от ВМРО са поставяли проблема в Комисията по културата и медиите в Народното събрание и в пленарната зала, но досега не сме получили удовлетворително решение.

Заостряме Вашето внимание по темата и настояваме да вземете мерки според Вашите правомощия, за да бъдат прекратени подобни порочни практики.

Госпожо Жотева, желаем в удобно за Вас време да проведем среща, на която да обсъдим поставените от нас проблеми.

Последни Новини

Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...

Карлос Контрера: Сумата в подкрепа на обществения транспорт от 73 млн. лв. е крайно недостатъчна

Очакваме публикуването на постановлението на МС относно компенсациите за обществения транспорт, за да приведем общинската наредба за превозните документи в съответствие с...

Каракачанов: Аз съм боец и не се притеснявам да участвам в листите за изборите, ако е необходимо

Водят се разговори как ВМРО да участва на предсрочните избори – дали самостоятелно или в коалиция, каза в интервю за bTV Radio...

Ангел Джамбазки: Антибългарската омраза в РСМ избухна след предателството на коалиция „Макрон“

Цялата конструкция на антибългарския просръбски македонизъм е измислена от Москва. Това е исторически факт. Може да се провери. Тази югоносталгична, прокремълска, проболшевишка, просръбска...

Каракачанов: Провокациите от Скопие започнаха след падането на ветото

Провокациите към България от Република Северна Македония (РСМ) станаха след отпадането на ветото. Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ по...

Джамбазки: Не мислех да ходя в РС Македония, но как да откажа такава покана

По думите на евродепутата в Скопие се развихря антибългарска кампания и се преследват българи заради тяхното самоопределение Българите в...

Красимир Каракачанов: България е виновна, защото няма последователна политика по темата „Македония“

Когато бях вицепремиер, нямаше бити българи и запалени клубове Според новините неофициално в един списък на Република Северна Македония...

Коментари