Начало Българите по света Българско училище отвори врати в Тирана

Българско училище отвори врати в Тирана

Българите в албанската столица Тирана вече имат ново българско неделно училище  „Христо Ботев” към дружество „Просперитет Голо бърдо”.

Тържественото откриване на училището се проведе в средата на октомври в присъствието на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, посланика на България в Тирана Димитър Арнаудов, представители на български организации в Албания, родители, деца и гости.

Вангелов отправи пожелание училището да расте и един ден да се превърне в колеж. То ще получава финансова подкрепа от българската държава в рамките на Националната програма „Роден език и култура зад граница”, което е стабилна основа да приобщава повече деца от българската общност, да съхранява родния ни език и традиции.

В екипа на училището са проф. Димитър Бело и български възпитаници-историци. То ще обхваща деца в подготвителната група и по-големи до шести клас. Предвидена е и подготовка по български език за кандидат-студенти, желаещи да продължат образованието си в България.  

Националният исторически музей и издателството „Булвест 2000” направиха дарение за тетрадки и учебници на стойност 5126 лв. Благодарение на това над тридесет първокласници – деца на албански българи, ще започнат обучението си изцяло на литературен български език.

Въпреки многото влияния от гръцка, сръбска, турска, албанска и влашка страна и на много други заплахи, на които са били подложени българите там през вековете, те до голяма степен са запазили своите български корени и обичаи. През годините България е била винаги съпричастна и към българите в Албания, като през далечната 2003 година беше подписана междуправителствена спогодба за взаимно признаване на документите за образование и научните степени. И до днес университетите са пълни с български младежи от Албания, които желаят да продължат висшето си образование в България.

Българите в Албания имат създадени няколко различни организации, които са създадени на териториален принцип. Едно от най-активните е дружеството на българите „Просперитет за Голо бърдо”, което се ръководи от бизнесмена Хаджи Пируши, който е създателят на училище „Христо Ботев”. Бизнесменът също така обяви, че е започнал строеж на български християнски храм в едно от най-големите български села в Албания – Стеблево, област Голо бърдо.

По статистика българите в Албания са над 120 хиляди, пръснати в десетки села из източна Албания – най-вече в областите на Голо бърдо, Мала преспа и Гора. Българите постепенно са населили и големите икономически градове като Тирана, Дуръс, Елбасан, Корча, Кукеш.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Готвените промени в Закона срещу домашното насилие могат да доведат до промяна във философията на семейното право!

В закона срещу домашното насилие се въвеждат термини и определения, които могат да предизвикат опасни правни прецеденти Това е...

Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пчеларството, съобщи врачанският депутат Красимир Богданов, цигиран от „Конкурент“.

Красимир Каракачанов: Трябва да се осигури нормален, честен изборен процес

За избори единствено трябва да се осигури нормален, честен изборен процес, в който хората да могат да гласуват. Да им се осигури...

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост

„Патриотите-ВМРО“ в Русе със сигнал за околната среда около Дунав мост Общинските съветници от групата на „Патриотите-ВМРО“ в Русе...

Ученици и младежи проявяват интерес към доброволна казарма

През лятото се очаква първите войници да започнат обучение Ученици и младежи вече имат интерес към шестмесечната доброволна казарма....

Отлична новина: От 2021 г. в Бургас ще отпускат финансова помощ за млади родители

Сред изискванията обаче са уседналост, средно или висше образование, платени здравни осигуровки и липса на дългове, съобщава „Флагман“. От...

Александър Сабанов: Гласуването по пощата внася голямо съмнение за честността на вота

Гласуването по пощата внася много по-голямо съмнение за честността на вота, отколкото всяко друго, дори и машинното. Българският гражданин трябва да има...

Коментари